februari 3

Zingen met impact – hoe doe je dat?

By Marleen Dubbelman

februari 3, 2021


Soms kun je enorm geraakt worden door een lied dat je hoort. Onverwacht, zo maar uit het niets. Terwijl je in de auto rijdt (niet handig) of aan het werk bent met de radio aan. En waardoor komt dat dan? De tekst, de melodie, de stem van de zanger? Of word je herinnerd aan iets of iemand? In dit blog vertel ik je meer over zingen met impact. Wil jij dat ook leren? Lees dan vooral even verder!

Jezelf laten raken of andere mensen raken met muziek. Hoe mooi is dat? Er zijn meerdere redenen dat iemand emotioneel geraakt wordt door een lied.

Wat zorgt voor die impact?

  • De melodie.  Sommige nummers hebben zulke mooie melodielijnen dat je daar al door geraakt wordt, daar hoeft helemaal geen tekst aan te pas te komen.  Denk maar eens aan de muziek van Strauss, Beethoven of Mozart.
  • De tekst. Herken je jezelf in wat er verteld wordt? Misschien zit je zelf net in de situatie die omschreven wordt. Ben je een dierbare verloren, of is je relatie net verbroken? Dan is de kans groot dat bijvoorbeeld dit nummer van Marco Borsato jou op dat moment diep raakt.
  • Herinneringen aan een bepaalde gebeurtenis of persoon.

Zo krijg ik altijd direct bepaalde emoties als ik het nummer ‘Our House’ hoor van Crosby, Still, Nash & Young. Het brengt me even terug naar de verbouwing van het huis van mijn neef Peter.  We gingen daar bijna ieder weekend naar toe om te helpen met schuren, verven en klussen.  

Heerlijk weekenden waren het, waar we hard werkten, maar ook genoten van het gezelschap, de biertjes (nou, ja ik niet) de gezellige lunches en de gesprekken. Peter was gek op CSNY en vooral dit nummer zong hij graag luidkeels mee. En natuurlijk deden we allemaal mee. Peter is jaren geleden, veel te jong, overleden en dat maakt dit nummer extra bijzonder voor mij.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij ook bepaalde nummers die direct een herinnering bij je oproepen?

Van die herinneringen en de emoties kun je goed gebruik maken wanneer je een lied zingt en daarmee impact wilt maken op je luisteraars.

Start nu met impact maken!

Hoe zorg je er nu voor dat jouw boodschap aankomt bij je publiek? Dat de mensen voelen dat jij zingt vanuit jouw hart en daardoor je ook hun harten raakt?

  • Kies altijd een nummer waar je zelf iets mee hebt. Dit kan dan gaan om de tekst, de inhoud, de melodie.  Wanneer een nummer iets met jou doet, dan is de kans groot dat je ook de ander daarmee aanspreekt.
  • Welke emoties roept het nummer bij je op? Dit kan natuurlijk van alles zijn. Maakt het je boos, blij, verdrietig, roept het verlangen op, liefde, geluk? Zet dit op papier en stap in dat gevoel als je gaat zingen.
  • Neem jezelf eerst een keer op terwijl je het nummer zingt puur op techniek.  Zing het daarna nog een keer in terwijl je bij jezelf de emoties oproept die volgens jou bij het nummer horen.Wat hoor je voor verschil? Of nog beter, zing het voor iemand en vraag zijn of haar mening!

Meer weten over zingen met impact?

Door het lezen van dit blog heb je al een eerste stap gezet op weg naar zingen met impact. Door je eigen emoties in te brengen in je zang raak je ook eerder de emoties van degenen die luisteren aan. Ga er maar eens mee spelen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarmee je jouw impact kunt vergroten. Tijdens de online workshop Zingen met Impact leer ik je nog meer handige methodes om hiermee aan de slag te gaan en gaan we samen oefenen. 

Dus wil jij graag meer impact maken met je zang en wil je daar hulp bij? Klik dan op de knop en meld je aan!
 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>