Een gewaagde uitspraak van een zangcoach die zingen zo ongeveer het leukste vind dat er bestaat? Is zingen echt zo frustrerend?
Ja best wel vaak! Ik maak het wekelijks mee in mijn lessen. Dat zangers er van balen dat die hoge noot er nog steeds niet lekker uitkomt. Dat ze iedere keer weer ‘overslaan’ met hun stem terwijl ze dat niet willen. En dat terwijl ze toch echt goed hebben opgelet toen ik uitlegde wat ze moesten doen.
Grrrrr! Waarom lukt het niet gelijk!
Tja. Wie heeft ooit beweerd dat zingen makkelijk is?
Tuurlijk, als je je stem helemaal tot in de puntjes onder controle hebt en je precies weet hoe het moet en dat ook nog eens precies in de praktijk weet te brengen. Dan is zingen zeker makkelijk. Net als heel veel andere dingen die je helemaal onder de knie hebt.
Zoals fietsen of zwemmen. Toen je klein was het ook heel frustrerend wanneer je iedere keer omdonderde met de fiets of half verdronk in het zwembad. Maar na vele dappere pogingen is het toch gelukt. En fiets en zwem je nu zonder er over na te hoeven denken. Toch?
Zingen kost moeite en energie.
En zo is het met zingen ook. Vooral als je iets wilt zingen dat buiten je comfort zone ligt. Als je van nature (of aangeleerd vanuit vroeger) een zachte stem hebt en je wilt een rocknummer zingen dan vraagt dat een andere manier van zingen. Steviger, zonder lucht, met een bepaalde scherpte.
En dat kost moeite en energie, dat gaat meestal niet vanzelf. Dan moet je eerst begrijpen wat je anders moet doen en als dat kwartje gevallen is moet je het ook nog consequent toepassen.
Wat hoor jij in je hoofd?
En dat ‘anders’ doen kan heel raar voor je zijn. In je hoofd klinkt er waarschijnlijk een stemmetje “dat het echt lelijk is wat je nu zingt, dat het veel te hard is, dat dit echt niet goed kan zijn”.
Dus is zingen ook niet alleen het toepassen van een techniek en het maken van geluid, maar ook heel erg dat wat er gebeurt in je hoofd. Wat je van je stem vindt, of je jezelf toestemming geeft om te experimenteren. Om anders te zingen dan normaal en dat te accepteren zonder oordeel.
Daarnaast moet je oude gewoontes (het zachte zingen zonder veel energie bijvoorbeeld) gaan vervangen door nieuwe gewoontes (harder en helderder zingen met energie) en dat vraagt om oefening, tijd en geduld.
Heb dus geduld!
Je verandert je stem niet ‘ineens’. Dat is een kwestie van heel veel grote en vooral ook kleine stapjes vooruit en een flink aantal ook weer achteruit. Hoort er allemaal bij. Vandaag komt die EE in Overdrive er geweldig makkelijk en goed uit, morgen lukt het weer niet en snap je niet hoe het komt. En dat geeft niets.
Niet opgeven, bedenken wat je dan toch nog niet helemaal goed hebt gedaan (stand van je mond, ademsteun, energie, stand strottenhoofd) en nog een keer proberen.
En als je na een tijdje merkt dat het toch echt steeds makkelijker gaat, blijkt zingen toch ineens weer superleuk te zijn!
Om nu te voorkomen dat je door je frustraties afhaakt (en dat zou eeuwig zonde zijn, want zingen is dus echt wel leuk) heb ik een paar oefentips voor je op een rijtje gezet.
8 tips om niet gefrustreerd te raken!
1. Oefen niet te lang achter elkaar. Als je iedere dag een kwartiertje intensief aan de slag gaat kom je al een heel end.
2. Maak duidelijk onderscheid tussen oefentijd en zangtijd. Dus lekker zingen voor je plezier is iets anders dan gericht oefenen. Wat niet wil zeggen dat je niet kunt oefenen met plezier!
3. Maak voor jezelf duidelijk waar je precies op wilt oefenen. Is het bijvoorbeeld je ademsteun, dan is het niet handig om een nummer te kiezen dat je nog niet goed kent qua melodie en tekst. Je moet dan namelijk op meerdere dingen tegelijk letten en dat werkt niet.
4. Maak van het leren van een nummer qua tekst en melodie een aparte oefensessie. Ga daarna pas werken aan je techniek.
5. Merk je dat het oefenen je zoveel frustratie oplevert dat het plezier in het zingen dreigt te verdwijnen? Stop er dan een paar dagen mee en zing alleen liedjes die gewoon lekker gaan voor je plezier.
6. Accepteer dat je altijd door een bepaalde leercurve heen moet. De ene dag zal het beter gaan dan de andere dag, en dat is okay.
7. Zit je op zangles? Vraag of je de lessen op mag nemen, zodat je de tips nog een keer kunt na luisteren en mee kunt doen.
8. Noteer tijdens het oefenen de dingen die niet goed gaan zo specifiek mogelijk, zoals bijvoorbeeld ‘bij zin drie slaat mijn stem steeds over op de klinker IE. Neem die aantekeningen mee naar de les en bespreek het met je zangcoach.
Heb jij nog geen zangcoach? Ik help je heel graag om je frustraties om te zetten in blijdschap! Neem contact met me op via info@hetzanglab.nl dan bespreken we de mogelijkheden.