mei 3

Zingen in een band – Zo doe je dat met succes

By Marleen Dubbelman

mei 3, 2023


Zingen in een band. Is dat iets dat je nu al doet of heel graag zou willen doen? Lees dan vooral door, want ik geef je maar liefst 7 waardevolle tips om jou te laten shinen op het podium! 

👉 Ken je nummers: Het is belangrijk om de nummers die je gaat zingen goed te kennen. Dit betekent niet alleen dat je de tekst helemaal kent en de inhoud ervan snapt, maar ook dat je de melodieën en akkoorden goed begrijpt. 

Weet bijvoorbeeld wanneer de gitarist zijn solo heeft of na welk akkoorden van de toetsenman jouw inzet is. 

👉 Werk samen met de bandleden: zingen in een band houdt in dat je het samen doet. Zorg er daarom voor dat je goed communiceert met de bandleden. Dit betekent niet alleen dat je moet luisteren naar hun ideeën en suggesties, maar ook dat je open moet staan voor feedback. 

Werk samen om de nummers te perfectioneren en om ervoor te zorgen dat het geheel goed klinkt.

👉Zing op een comfortabele toonhoogte: het heeft geen zin om de originele toonsoort aan te houden als het jou dan heel veel moeite kost om het nummer te zingen. Onderzoek samen met de bandleden wat voor jullie allemaal de meest geschikte toonsoort is. 

Je wilt tijdens een optreden met vertrouwen zingen en niet steeds bang zijn of je bepaalde noten wel haalt. 

👉Let op het volume: Het is belangrijk om het volume van je stem goed af te stemmen op de rest van de band. Zorg ervoor dat je niet te hard of te zacht zingt, maar dat je stem goed past binnen het geheel. Stem het volume van je stem af op het volume van de instrumenten en de andere vocalen.

Heb je moeite om het juiste volume te zingen, ga dan op zangles om de juiste technieken te leren.

👉Zorg voor een goede performance: Als zanger ben je niet alleen verantwoordelijk voor het zingen van de nummers, maar ook voor het entertainen van het publiek. Zorg ervoor dat je een goede performance neerzet en dat je het publiek meeneemt in de muziek. Beweeg op het podium en maak oogcontact met het publiek om een goede interactie te creëren.

👉Wees voorbereid op technische problemen: Het kan altijd gebeuren dat er technische problemen ontstaan tijdens een optreden. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op deze situaties en dat je weet wat je moet doen als er iets misgaat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een reserve microfoon bij je hebt of dat je weet hoe je snel een probleem met de apparatuur kunt oplossen.

👉 Gaat het zingen in een band je niet makkelijk af? Heb je na afloop last van je stem? Kost het je moeite om met voldoende volume te zingen? Of krijg je als feedback dat je niet zuiver zong? Dan is het een heel goed idee om hulp te zoeken. De kans is namelijk groot dat je dit soort 'problemen' prima op lost door goede zangtechniek toe te passen. 

Tijdens de 1-daagse workshop 'Zing beter in 1 dag'  help ik je heel graag om jouw specifieke probleem op te lossen.  's Ochtends duiken we in DE zangtechniek Complete Vocal Technique waarin je de handvatten vindt om je stem zo te ontwikkelen dat je met zelfvertrouwen en overtuiging op het podium staat. 

's Middags ga je zelf aan de slag met jouw nummer en help ik je gericht om te werken aan jouw uitdagingen.

Klik op deze link voor alle informatie: www.hetzanglab.nl/zing-beter-in-1-dag.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>