Een vraag die ik vaker krijg: hoe leer je eigenlijk zingen?
Tja, hoe leren we zingen? In de ideale situatie kom je al heel vroeg in aanraking met muziek en zang. Misschien heeft je moeder al voor je gezongen, terwijl je nog lekker in haar warme buik zat. Dat was dan vast heerlijk om naar te luisteren, en gaf een veilig gevoel. Toen je eenmaal geboren was maakte het stemgeluid van je moeder je rustig wanneer je huilde. De slaapliedjes die ze voor je zong gaven je weer dat veilige gevoel en hielpen je in slaap.
Klein, klein kleutertje
Kreeg je als kleutertje veel muziek voorgeschoteld, zongen je ouders alle bekende kinderliedjes met jou? Werd er veel muziek gedraaid en gezongen bij je thuis? En mocht je ongegeneerd meezingen ook al klonk het nog niet fantastisch? Dan hebben je ouders het goed gedaan! Je hebt dan de kans gekregen om je zangstem te ontwikkelen en waarschijnlijk kun je nu als volwassene best oké zingen.
Houd jij je mond maar
Sommige mensen hebben dit geluk niet. Ze kregen als jong kind al te horen dat ze beter hun mond konden houden. In de klas moesten ze achteraan staan tijdens het zingen, tijdens verjaardagen zei een oom “hou jij maar liever je mond!” Kortom, de vanzelfsprekendheid om te zingen werd de kop omgedraaid en Jantje durfde geen liedje meer te zingen. En wat je niet oefent, ontwikkel je niet. Dat geldt voor alles in het leven, dus ook voor zingen.
Talent of hard werken?
Maar er is toch duidelijk verschil tussen talenten en mensen die wel aardig kunnen zingen? Natuurlijk, er is altijd verschil tussen mensen (gelukkig maar). Zo is Miranda van nature gezegend met een mooie stem en ritmegevoel. En omdat dit ook gestimuleerd werd door haar omgeving, is Miranda nu uitgegroeid tot een goede zangeres. Maar alleen met talent ben je er nog niet. Ook Miranda moest flink aan de bak. Ze nam zanglessen, trainde haar lichaam en oefende uren en uren om haar talent verder te ontwikkelen.
Tips
Heb jij niet het talent van Miranda meegekregen, maar wil je toch graag (leren) zingen? Hier zijn wat tips waar je mee aan de slag kunt:
- Zing zo vaak mogelijk! Zing mee met de radio, zing onder de douche, in de auto, tijdens het wandelen. Laat je hierbij niet tegenhouden door mensen die zeggen dat ze het liever niet horen.
- Wees niet bang om hard te zingen. Het is belangrijk om veel volume te maken tijdens het zingen vooral als je je zang nog aan het ontwikkelen bent. Je leert hierdoor namelijk dat zingen energie nodig heeft (ademsteun).
- Probeer bij hoge tonen niet te knijpen, open je mond verder op de hoge tonen en gebruik meer energie. Hard werken mag, maar niet met je keel! Wel met de spieren die je nodig hebt voor ademsteun.
- Onthoud dat zingen altijd comfortabel aan moet voelen in je keel. Als je pijn voelt, of kriebels, of als je moet hoesten tijdens het zingen dan doe je iets niet goed.
- Een goede mogelijkheid om je stem te ontwikkelen is lid worden van een koor of zanggroep. Er zijn veel koren waar het voornamelijk draait om de gezelligheid en die laagdrempelig zijn. Een hele mooie kans om op een ontspannen manier je stem verder te ontwikkelen.
- Ga op zoek naar een zangcoach die openstaat voor wat jij wilt bereiken en jouw stem en smaak centraal zet.
Wil jij ontdekken of zingen iets voor jou is? Een paar keer per jaar organiseer ik de cursus Zingen Zonder Zorgen. Tijdens deze cursus zing je samen met anderen (meestal vrouwen) een aantal nummers. Pop, rock, musical, jazz het kan allemaal voorbij komen. Gewoon lekker een uur ontspannen zingen en ontdekken dat ook jij prima mee kunt komen met de rest. Proberen? Klik op Zingen Zonder Zorgen voor alle informatie.