juni 3

Zuiver zingen, hoe doe je dat?

By Marleen Dubbelman

juni 3, 2020

op toon zingen, zuiver zingen

Zuiver zingen. Dat is iets wat veel zangers en zangeressen als ultiem doel hebben. En waar ook altijd op wordt gelet als mensen luisteren naar iemand die live zingt. Vraag jij je ook altijd af of je wel op toon zingt? Lees dan vooral even door!

Zuiver zingen, wat is dat eigenlijk?

Wanneer zing je zuiver of op toon? Zit je precies op de noot? Wie bepaalt eigenlijk wat zuiver is?

Daarvoor is het handig om te begrijpen wat klank nu eigenlijk is. Wanneer je praat of zingt trillen je stembanden en dan met name het slijmvlies waar je stembanden grotendeels uit bestaan. Door die bewegingen gaat de lucht die langs je stembanden gaat trillen. Hoe sneller de trillingen des te hoger het geluid dat je hoort.

Hertz

Het aantal trillingen per seconde omschrijven we met de term Hertz (Hz). Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).

Is dat erg? Nee, dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Misschien vind jij het wel gaaf om expres een beetje flat te zingen of sharp, om zo juist speciaal te zijn, om iets extra's te geven aan wat je zingt.  Zing je met meerdere mensen tegelijk in een koor of zanggroep, dan is het wel prettig als iedereen dezelfde tonen zingt. Dan wordt flat of sharp zingen minder snel geaccepteerd.

Hoe zorg je er nu voor dat je het aantal trillingen dat je nodig hebt om al die noten zuiver te zingen haalt?

Zuiver zingen leer je zo

Hieronder geef ik je een aantal tips waar je mee aan de slag kunt. Maar wat er met stip op 1 blijft staan is het juist toepassen van de drie basisprincipes voor goed en gezond zingen:

Wanneer je deze principes toepast bij alles wat je zingt zul je al een groot verschil merken in de zuiverheid van de tonen.

Wat helpt nog meer?

  • Een instrument (bij voorkeur een piano of keyboard) die goed gestemd is. Je kunt dan gaan oefenen om de noten die je speelt precies na te zingen. Heb je geen piano dan kun je ook een app downloaden op je mobiel of tablet. Dan heb je een mobiele piano die ook prima dienst doet.
  • Je oren. Je kunt deze trainen om goed te luisteren. De app Learn to Sing is een mooi hulpmiddel hiervoor. Met deze app doe je oefeningen waarbij je een noot of een zin na zingt en je terugziet op het scherm of je op je juiste toon zat.  Er zijn nog veel meer van deze apps, dus kijk eens in de app store.
  • Tijd om te oefenen!!!! Echt goed zingen, zuiver zingen gaat niet vanzelf. Dat vraag om training, oefenen.
  • Hulp! Als je bovenstaande allemaal zelf kunt doen, is dat natuurlijk super. Maar voor veel mensen is het heel lastig om de discipline op te brengen om alles zelf uit te zoeken en te doen. De waan van de dag is bijna altijd sterker. Waardoor er zomaar weer een week voorbij is zonder dat je ook maar iets gedaan hebt met de tips die jou verder kunnen helpen.

Online cursus Zingen met Gemak

Wil jij zuiver leren zingen, en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan heb ik iets supergaafs voor je!

Speciaal voor mensen die graag vanuit huis willen werken aan hun stem en nog aan het begin staan van hun zangcarrière heb ik de online cursus Zingen met Gemak ontwikkeld. In deze cursus leer je de basis om op een goede en gezonde manier te zingen.

Je volgt de cursus vanuit je eigen vertrouwde omgeving, in je eigen tijd en op je eigen tempo. Daarnaast kun je altijd rekenen op mijn feedback en steun via de besloten Zingen met Gemak groep waar je online contact hebt met andere cursisten en je wekelijks feedback van mij krijgt.  Meer over weten? Klik op de link: Zingen met Gemak. 

Vertel eens, zing jij vaak net onder de toon of erboven? Heb je moeite om zuiver te zingen? Wat heb je al gedaan om hier aan te werken? Ik ben heel benieuwd, deel het hieronder bij de reacties.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>