oktober 6

Ook moeite met al die zangtermen? CVT maakt het makkelijker!

By Marleen Dubbelman

oktober 6, 2016

complete vocal technique, zangtermen

Wat hebben tennis en zingen met elkaar gemeen?

Bij allebei worden bepaalde termen gebruikt. Dit is trouwens bij alles dat je in je leven doet. Op de tennisbaan hoor je bijvoorbeeld ‘Let’ of ‘Ace’ of ‘Love’ roepen en dan hebben ze het echt niet over de liefde! Breng je je auto naar de garage dan hoor je daar woorden zoals ‘aandrijfas’ en ‘differentieel’. Weet je niets van tennis, dan heb je geen idee waar ze het over hebben. En als je geen opleiding tot automonteur hebt gevolgd dan weet je waarschijnlijk ook niet dat die onderdelen in een auto zitten, laat staan waar precies en wat het nut ervan is. Ook bij het praten over zingen maken we gebruik van bepaalde woorden (zangtermen) om duidelijk te maken wat we bedoelen.

Welke zangtermen ken jij?

Register, kopstem, borststem, het egaliseren van de registers, toonhoogtes, volumes, stembreuk. Dat zijn woorden die je vaak hoort als je zangles volgt of bijvoorbeeld lid bent van een koor. En sommigen van die termen kunnen nogal verwarrend zijn. Weet jij bijvoorbeeld precies wat register betekent? Of kopstem? Zingt je alleen in kopstem als je hoge noten zingt? Kun je ook in borststem zingen bij hoge noten? Voor mij was dit in ieder geval helemaal niet zo duidelijk.  Toen ik CVT leerde kennen en hun woorden ging gebruiken vielen er steeds meer kwartjes op hun plek.

Hoe zit dat eigenlijk bij Complete Vocal Technique?

Volg je zangles bij een geautoriseerd CVT docent(e) dan hoor je een aantal van deze zangtermen eigenlijk nooit. Waarom niet?

Cathrine Sadolin, de oprichtster van Complete Vocal Institute en de vrouw die Complete Vocal Technique (CVT) heeft ontwikkeld heeft voor haar zangtechniek nieuwe termen ontwikkeld. Het doel is om het praten over zingen zo duidelijk en makkelijk mogelijk te maken. Daarom heeft iedere term bij CVT maar 1 betekenis. Daardoor zijn we duidelijk in wat we bedoelen en wordt het voor de zanger(es) en de zangdocent(e) makkelijker om elkaar te begrijpen.

Over welke termen hebben we het?

In plaats van de zangtermen registers en kop- of borststem praten wij over stemfuncties (modes in het Engels). Welke zijn dat?

  • Neutral
  • Curbing
  • Overdrive
  • Edge

Bij iedere stemfunctie kunnen we precies uitleggen wat voor soort geluid dit is, hoe het klinkt en hoe je dit geluid zelf kun maken. (En ik hoor je al denken, vertel me dan eens hoe het zit met die termen van jullie! Nou, wees gerust daar kom ik zeker op terug!)

Met deze woorden kun je de hele wereld over!

Het maakt dus niet uit bij welke CVT docent(e) je les volgt. Of je nu zangles wilt in Nederland, in de Verenigde Staten of in Egypte, we gebruiken allemaal dezelfde termen en we weten precies wat jij bedoelt als je het hebt over bijvoorbeeld de Bite, Twang of Edge. Makkelijk toch? En er zijn steeds meer CVT docenten in het land (en in de wereld), dus de kans dat je er een treft als je op zangles gaat wordt steeds groter.

Lijkt het je wat om eens kennis te maken met Complete Vocal Technique? Ontdekken hoe dat nou precies zit met Neutral of Curbing? Zelf ervaren of het inderdaad zo duidelijk is als ik beweer? Tijdens de workshop Complete Vocal Technique leg ik je heel graag uit hoe het precies zit! 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>