december 13

Wat zit er in jouw zang toolbox?

By Marleen Dubbelman

december 13, 2017

ademsteun, toolbox, twang, zang

Als je een klusser bent, dan weet je dat je voor iedere klus een aantal basistools nodig hebt. Ja, ook om een redelijk eenvoudige klus te klaren. Zoals bijvoorbeeld een IKEA kast in elkaar zetten.  Gereedschap dat je altijd bij de hand hebt. Waarvan je weet hoe je het moet gebruiken om een goed resultaat te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een hamer, een schroevendraaier en een meetlint.

Zingen kun je best vergelijken met een klus. Soms eenvoudig, maar vaak ook best ingewikkeld en lastig. Maar hoe makkelijk of moeilijk ook, je hebt er basistools voor nodig! Gereedschap waar je altijd naar kunt grijpen, waar je altijd op terug kunt vallen.  Enig idee over welke tools ik het heb?

Basistools

  1. Durf! Deze staat wat mij betreft met stip op 1. Zonder een beetje lef om je mond open te doen kom je niet ver.
  2. Energie.  Zorg ervoor dat je lichaam er ook zin in heeft. Zingen komt niet alleen vanuit je keel, je hele lichaam speelt een rol. Sta je er b.v. als een zoutzak bij, dan heeft dat ook effect op hoe je klinkt. Ben je daarentegen lekker actief, dan zul je zien dat het zingen een stuk makkelijker gaat.
  3. Ademsteun. Zonder ademsteun kom je niet ver. In ieder geval niet als je uitdagende liedjes wilt zingen met hoge noten erin en lange zinnen. Als je met dynamiek wilt zingen. Allemaal ademsteun voor nodig.
  4. Voldoende twang.  Nodig om net dat kleine beetje scherpte aan je stem te geven, zodat je een heldere, gezonde klank produceert. Vind je het moeilijk om twang te vinden? Lees er hier meer over en ga er mee aan de slag!

Dit zijn wat mij betreft de tools die je altijd in je toolbox moet hebben zitten. Belangrijk dus om hier aan te werken. Zodat je gereedschap in orde is en je die ieder moment kunt pakken om een heel mooi kunstwerk te creëren.

Hoe zit het met jouw gereedschapskist? Is ie compleet? Kunnen je tools wel een opfrisbeurt gebruiken? Ik help je graag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>