oktober 7

Wie belemmert de groei van je stem?

By Marleen Dubbelman

oktober 7, 2020


Het is misschien vervelend om te horen, maar het is zo. De groei van jouw stem wordt het meest afgeremd door jezelf. Hoe dat volgens mij werkt lees je in dit blog. Ik geef je 4 oorzaken en gedachten waardoor je niet of niet snel genoeg vooruit komt met wat jij wilt bereiken met je stem. Als het je lukt om deze te tackelen zul je merken dat er veel meer mogelijk is dan je wellicht denkt.

 1. 1
  Ik ben niet goed genoeg. Ik denk dat dit de allergrootste oorzaak is.  Het is een overtuiging die ik heel veel tegen kom bij de mensen die ik les geef of heb gegeven.  Als je diep van binnen denkt dat je toch niet goed genoeg bent, dan houdt dit je echt tegen op allerlei vlakken. Want als je dit denkt, waarom zou je dan bijvoorbeeld zanglessen gaan volgen? Je denkt dan dat dit toch geen zin heeft, dat het niet aan jou besteed is. Je zult waarschijnlijk ook niet snel je mond openen en gewoon vrijuit zingen. Want ja, als jij jezelf niet goed genoeg vindt, wat zullen andere mensen dan wel niet denken als ze je horen?
 2. 2
  Ik heb geen tijd. Dit is een gedachte die veel mensen tegenhoudt om in actie te komen. Ze zijn bang dat het veel tijd gaat kosten om te werken aan hun stem. Maar je kunt er ook anders naar kijken. Hoe graag wil je eigenlijk zingen en je stem verbeteren? Wat is de reden dat je er geen tijd voor vrij kunt maken? De meeste mensen hebben het druk. Met werk, met het gezin, met sporten, met Netflixen.  En het mooie is dat iedereen even veel tijd heeft op een dag, namelijk 24 uur. Daarvan blijven er na slapen ongeveer 16 over om te verdelen over werk, gezin, sport en jawel zingen! Als je echt vooruit wilt gaan dan moet het toch lukken om minimaal een kwartier per dag aan de slag te gaan met je stem. En een kwartier gaat je echt al veel opleveren, als je het tenminste consequent blijft doen.
 3. 3
  Ik durf mezelf niet te laten zien/horen. Als je echt niet gehoord of gezien wilt worden, wordt lekker zingen echt lastig.  Dan zing je dus niet als je man/vrouw/kinderen thuis zijn of als je denkt dat de buren je kunnen horen. Ook op een verjaardag of in de kroeg laat jij je stem niet horen.  En als je bijna nooit zingt, hoe denk je dan dat je beter kunt leren zingen? Klinkt logisch toch? Als je ergens beter in wilt worden, dan zul je het allereerst vaker moeten doen. Dus wel gewoon meezingen met de radio, ook als iemand anders je kan horen!
 4. 4
  Ik kan/wil niet investeren in mezelf. Als het jouw droom is om voluit te kunnen zingen, om wel jezelf te laten horen, om te kunnen genieten van zingen zoals je dat ook anderen ziet doen, dan hoort daar een investering bij.  En die investering is nodig op meerdere vlakken, namelijk in tijd, doorzettingsvermogen en geld.  Want voor echt beter leren zingen is het nodig dat je tijd vrijmaakt om te oefenen en dat je dit volhoudt. En om te weten hoe je het beste oefent en WAT je precies kunt oefenen zul je hulp moeten inroepen. Natuurlijk kun je allerlei filmpjes op internet bekijken en daar zul je ook best iets van opsteken. Maar wil je tips en adviezen ontvangen die bij jou en jouw stem passen en je echt verder helpen, dan is zangles de beste stap. En ja, dat kost geld. Investeren dus in jezelf om te bereiken wat jij graag wilt bereiken: vrijuit durven zingen en alles uit je stem halen dat erin zit.  En naast die zanglessen zul je ook moeten investeren in tijd. Zodat je het geleerde ook in de praktijk brengt en dus steeds beter wordt.

Jij bent het!

Herken je jezelf in een van de punten hierboven? Mooi! Want dan weet je nu ook waar je aan kunt werken en hoe je in actie kunt komen.  De enige die namelijk iets kan veranderen zodat je wel in actie komt en je stem de groei gunt ben jijzelf!

En ben je dan zover dat je er echt voor wilt gaan? Dan ben ik natuurlijk hier om je te helpen. Met de online cursus Zingen met Gemak of tijdens de privé zanglessen die je bij mij kunt volgen.  Maar ga eerst eens voor jezelf na wat de groei van jouw stem nu precies tegenhoudt en deel het dan met mij onder dit blog.  Ik ben heel benieuwd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>