januari 27

Behandel je stem als een Steinway of een Gibson

By Marleen Dubbelman

januari 27, 2016

complete vocal technique, geluid, leren, stem, stembanden, techniek, twang, zangtechniek, zingen

Jij bent je stem

Als je zingt is je stem jouw instrument. Heel handig want die heb je altijd bij je. Maar tegelijkertijd is het ook kwetsbaar, want het is dus een deel van jezelf. Als iemand iets op te merken heeft over je stem, dan raakt je dat vaak omdat het zo direct verbonden is met jou.

Speel je bijvoorbeeld gitaar en doe je dit nog niet zo lang, dan zullen mensen veel sneller accepteren dat je een keer een snaar niet goed aanslaat of dat je een paar noten mist. “Gewoon blijven oefenen” zal dan vaak de reactie zijn, en “je doet goed je best hoor”. Maar als je zingt verwacht bijna iedereen dat het gelijk goed klinkt. “Valse” noten worden sneller veroordeeld. “Hou jij je mond maar, dat klinkt nergens naar” of “ ik denk niet dat zingen iets voor jou is”.

It’s all about the technique!

Niet eerlijk toch? Ook zingen moet je namelijk leren! Als je leert hoe je jouw instrument het beste kunt gebruiken verdwijnen die onzuivere noten als sneeuw voor de zon!

Zuiver zingen is namelijk het resultaat van de juiste zangtechniek gebruiken. En die techniek kun je prima aanleren. Natuurlijk is er verschil tussen mensen. De een heeft meer aanleg voor iets dan een ander. Dat geldt voor alles in het leven, dus ook voor zingen. Maar dat wil niet zeggen dat iemand met minder aanleg niet kan leren zingen. Het zal waarschijnlijk wel meer tijd en inzet vragen, maar als je het graag wilt leren dan kan het dus!

Zoektocht naar de juiste

Als je er over denkt om op zangles te gaan, ga dan op zoek naar een coach die je op een positieve manier helpt om je stem te ontwikkelen. Je hebt er niets aan als iemand je constant wijst op wat je fout doet. Dit zal je waarschijnlijk alleen maar meer onzeker maken over je stem en het helpt je niets verder.

Boek altijd eerst een losse les bij de zangcoach en kijk of je een klik voelt met die persoon. Wat voor technieken biedt hij of zij aan, en werken deze voor jou? Krijg je uitleg over wat je moet doen en staat de coach open voor vragen en weet hij of zij die ook te beantwoorden?

Dit kun je tijdens een eerste les vaak al inschatten. Heb je er geen goed gevoel bij? Zoek dan gewoon verder. Het is heel belangrijk dat je je ontspannen en veilig voelt tijdens de zanglessen.

Je hebt er maar 1!

Tot slot, of je nu wel of geen zanglessen volgt: wees zuinig op je instrument! Je hebt er namelijk maar 1 van waar je je hele leven mee moet doen.

Daarom een paar tips die je alvast kunt opvolgen om goed voor je stem te zorgen:

  • Rook niet (of stop ermee als je dat nu nog wel doet): het roken droogt de slijmvliezen van de stembanden uit en kan op den duur Reinkes Oedeem veroorzaken.
  • Drink voldoende water gedurende de dag: door je waterhuishouding op pijl te houden blijven ook de slijmvliezen voldoende vocht bevatten zodat ze optimaal kunnen vibreren.
  • Probeer te voorkomen dat je met veel lucht praat of zingt: wanneer je dit doet hebben je stembanden het zwaarder te verduren omdat er constant veel lucht langskomt, waardoor ze meer moeite hebben om regelmatig te vibreren. Bovendien drogen ze hier ook sneller door uit.
  • Het is beter voor je stem om met een beetje scherpte erin te praten of zingen, zeker als je meer volume nodig hebt. Dit heet de noodzakelijke twang.
  • Als je aan het zingen (of praten) bent en het voelt niet goed in je keel, dan doe je iets verkeerd. Probeer te achterhalen wat dit is, blijf niet de hele tijd dezelfde fout maken in de hoop dat het vanzelf een keer beter voelt. Dit gaat namelijk niet gebeuren en zo kun je op den duur je stem beschadigen.

Zie je stem als een instrument waar je heel veel mee kunt doen als je het maar op de juiste manier doet. Dus doe hetzelfde als je zou doen wanneer je gitaar of piano wilt leren spelen: neem les!!! (Bij een goede coach )

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>