december 16

Wat is klankkleur en hoe kun je die veranderen?

By Marleen Dubbelman

december 16, 2020

klankkleur, zingen

Van de week had ik 'Maud' op les die meezong met het nummer Uncover van Zara Larsson. Halverwege het lied stopte ze. “Volgens mij zing ik op een hele andere toonhoogte, want zij zingt hoger". Ik was verbaasd want ze zong het nummer keurig mee. Na even doorvragen kwam ik erachter dat Maud eigenlijk iets anders bedoelde. Zij klonk donkerder dan Zara en daardoor leek het voor haar alsof ze te laag zong. Dit was een mooi moment om haar uit te leggen hoe het werkt met klankkleur.

Wat is klankkleur?

Klankkleur is het woord waarmee we aangeven hoe iemand klinkt. Is het geluid helder, scherp of juist warm en donker? Of iets er tussenin? Dat is waar we het over hebben als we praten over klankkleur.

Hoe kom je aan je klankkleur?

De klankkleur van je stem wordt bepaald door de vorm en de grootte van je spraakkanaal. 

Wat is dat?

Je spraakkanaal is het gebied vanaf je stembanden tot aan je mond en je neusgaten. Hiermee maak je de klank van je stem. 

Wat is klankkleur

Klappen maar!

Hoe groter deze ruimte is, des te donkerder je stem. Is de ruimte kleiner, dan klinkt je stem lichter. Dat dit inderdaad zo werkt kun je testen door in je handen te klappen terwijl je je handen tot kommetjes vormt.

Probeer het maar eens. Hoe klinkt het? Maak nu je handen plat en klap weer in je handen. Hoe klinkt het nu?

Hoe zit het met jouw klankkleur?

Iedereen heeft van nature een bepaalde klankkleur. Is je spraakkanaal groot dan zal je stem donkerder zijn. Dit was ook het geval bij Maud die dacht dat ze lager zong dan Zara. Ze zong dezelfde noten, maar klonk donkerder.

Zara Larsson heeft een lichtere klankkleur en daardoor klinken haar noten 'hoger'. Kunnen ze dit veranderen als ze anders willen klinken?

Ja zeker, dat kan.

Je kunt de klank van je stem beïnvloeden door de ruimte groter of kleiner te maken.

Dus als we het spraakkanaal aanpassen, verandert ook de klankkleur. Er zijn 6 plaatsen in het spraakkanaal waarmee we de ruimte groter of kleiner kunnen maken.

Verander je klankkleur hier:

  • Strottenhoofd
  • Strotkleptrechter
  • Tong
  • Zachte gehemelte
  • Je mondopening
  • Je neusholte

Hoe verander je hoe je klinkt?

Wanneer Maud ervoor kiest om te zingen met verhoogd strottenhoofd, met veel twang, terwijl ze glimlacht, haar tong breed maakt en ook lucht door haar neusholte stuurt dan zal ze een stuk lichter klinken.

Wanneer Zara Larsson haar strottenhoofd verlaagt, alleen noodzakelijke twang gebruikt, haar mondhoeken ontspant, haar tong zo klein mogelijk maakt, geen lucht door haar neusholte stuurt en het zachte gedeelte van haar gehemelte omhoog duwt, dan zal zij donkerder klinken.

Op deze manier kunnen Maud en Zara qua klankkleur meer op elkaar gaan lijken, maar helemaal hetzelfde zal natuurlijk nooit worden en dat hoeft ook helemaal niet. 

Iedere stem is uniek en moet dat ook vooral blijven!

Hoe klink jij? Licht, donker, ertussenin? En ben je daar tevreden over? Deel het onder dit artikel. Ik ben heel benieuwd!

Wil jij je klank veranderen en heb je daar hulp bij nodig? In de online cursus Zingen met gemak help ik je graag verder!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>