januari 2

Complete Vocal Technique, een zangmethode die je echt verder helpt!

By Marleen Dubbelman

januari 2, 2024

Cathrine Sadolin, complete vocal technique, zangtechniek

Complete Vocal Technique (CVT) is een zangmethode ontwikkeld door de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin. Omdat ze last had van astma ging ze op zangles. Dit om haar te helpen met haar ademhaling. Vanaf die tijd ontdekte ze dat ze zingen geweldig vond. Ze wilde zich verder ontwikkelen, maar dat de docenten die ze bezocht konden haar niet verder helpen. Daarom ging ze zelf onderzoek doen naar de stem.


Dit begon in de jaren 80 en ook nu gaat dit onderzoek nog steeds door.  Ze bestudeert zangers en zangeressen die in allerlei stijlen en met verschillende geluiden zingen. En dat zonder dat ze stemproblemen ontwikkelen.

Hoe kan het dat deze mensen jarenlang zingen met een ‘ongezond’ geluid zonder dat ze hun stem beschadigen? Catherine ontdekte de overeenkomsten tussen deze mensen.  

Zo ontwikkelde ze haar eigen zangtechniek met een eigen terminologie. Ook starte ze het Complete Vocal Institute.  Een school waar je zanglessen kunt volgen en kunt worden opgeleid tot geautoriseerd docent. Dit instituut is bekend over de hele wereld en wordt dan ook bezocht door zangers en zangeressen uit allerlei landen en windstreken.

Complete Vocal Technique in een notendop

Hieronder zie je een overzicht van alle elementen waar de techniek uit bestaat.

Naast de basis zoals ademsteun, noodzakelijke twang en niet teveel spanning op kaak en/of lippen werken we bij Complete Vocal Technique met 4 verschillende stemfuncties (modes).  Wanneer je deze stemfuncties beheerst kun je al heel veel doen met je stem.  Voeg daar nog eens klankkleur en effecten aan toe en je hebt een zeer uitgebreid pallet aan mogelijkheden.  

Je kunt echt veel meer met je stem dan je misschien nu denkt.  Wanneer je leert om je stem op een gezonde manier te gebruiken door de juiste technieken aan te leren kun je je bereik en volume vergroten, kun je met meer gemak zingen en voorkom je heesheid.

De belangrijkste uitgangspunten van CVT

  • Iedereen kan (leren) zingen
  • De techniek gaat uit van de werking van het menselijk lichaam
  • Zingen moet altijd goed aanvoelen
  • De techniek moet altijd direct werken, anders doen we iets niet goed
  • Als het verkeerd aanvoelt, dan is het ook verkeerd.
  • De techniek moet concreet zijn en efficiënt in het gebruik.
  • Als docenten scheiden we smaak en techniek. Hierbij staat smaak van de zanger(es) centraal.
  • De techniek is geschikt voor alle zangstijlen
  • Wees niet bang voor geluid, wanneer je de techniek goed toepast kun je ieder   geluid maken

Het Complete Vocal Technique boek

Cathrine heeft haar techniek beschreven in een boek met de gelijknamige titel Complete Vocal Technique.  Dit boek kwam voor het eerst uit in het jaar 2000 en is ondertussen in vele talen vertaald en uitgegeven.

De Complete Vocal Technique app

Naast het boek is er tegenwoordig ook de app. Deze wordt bij iedere wijziging in de techniek bijgewerkt zodat je steeds de meest actuele informatie hebt.  Er is een gratis versie en een betaalde versie.

De app heet CVT app en je vindt hem in de playstore en via Itunes.

Ik nodig je uit!

Nieuwsgierig naar meer informatie over Cathrine Sadolin en haar geweldige zangmethode? Bezoek dan de www.completevocalinstitute.com.  Hier vindt je heel veel informatie over de methode, over de onderzoeken en over de verschillende lesmogelijkheden in Kopenhagen.

Wil je gewoon in Nederland kennis maken met CVT? Dan nodig ik je van harte uit om mee te doen aan de workshop 'Zing beter in 1 dag met Complete Vocal Technique'.  Klik op de link voor alle informatie.  Ik geef deze workshop een paar keer per jaar. 

Ben je een spreker?

Ook voor mensen die hun stem veel gebruiken tijdens hun werk of hobby, zoals docenten, sprekers, toneelspelers, managers of online ondernemers is het belangrijk om de stem op de goede manier te gebruiken.  Maar al te vaak hoor ik dat mensen last krijgen van hun stem door een verkeerde manier van spreken. Ook voor hen is Complete Vocal Technique een hele goede methode om controle over hun stem te krijgen en zo vervelende dingen zoals heesheid, keelpijn of erger nog stembeschadiging te voorkomen.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>