februari 22

Wat gebeurt er tijdens de workshop ‘Zing beter in 1 dag’ met Complete Vocal Technique?

By Marleen Dubbelman

februari 22, 2017

complete vocal technique

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen hoe een workshop Complete Vocal Technique eruit ziet. Daarom dit blog, waarin ik je meeneem naar een zaterdag waarin ik die workshop heb gegeven.

Voorbereidingen

De wekker gaat om 08.00 uur.  Best vroeg voor de zaterdag, maar ik heb nog veel te doen voor de eerste deelnemers tegen tienen aanbellen. Na aankleden en eten is het tijd om Het Zanglab zo in te richten dat er plaats is voor de 6 deelnemers van vandaag.  Dus stoelen klaarzetten, koffie en thee voorbereiden en zorgen voor de lunch.

Ik verwen de mensen graag met een goede, gezonde lunch. Dit keer krijgen ze naast broodjes ook witlofsalade en pompoensoep. De soep heb ik vrijdagavond al gemaakt, dus nu nog aan de slag met de witlofsalade.  Daarna dek ik de tafel alvast, dat scheelt vanmiddag weer tijd.

Natuurlijk hoort er bij de workshop ook een PowerPoint presentatie, dus sluit ik de laptop aan op mijn beamer zodat iedereen straks alle afbeeldingen en filmpjes makkelijk kan bekijken.

De ochtend

Rond tien voor tien stappen de eerste deelnemers Het Zanglab binnen. Even de kat uit de boom kijken, want ja een hele dag doorbrengen met mensen die je niet kent en daar ook nog mee en voor gaan zingen is voor de meeste mensen best spannend.

Maar onder het genot van een kopje koffie of thee is het ijs al snel gebroken en kletsen de dames er gezellig op los (waar blijven die mannen toch?).  Om 10 uur zijn we compleet en ga ik van start.

Altijd fijn om te weten met wie je te maken hebt, dus we beginnen met een kennismakingsrondje.  Wie ben je en waarom ben je hier en wat zijn je verwachtingen? Het soort deelnemers varieert altijd, maar ze hebben in ieder geval 1 ding gemeen: meer willen leren over je stem en hoe je deze het beste gebruikt.

Aan de slag!

De rest van de ochtend, tot 13.00 uur geef ik uitleg over Complete Vocal Technique.  Het is veel informatie, daarom vertel ik de mensen altijd om eruit te pikken wat ze aanspreekt en de rest te vergeten.

We hebben het over de stembanden, hoe zien ze eruit en hoe werken ze.  We ervaren welke spieren we nodig hebben als we zingen, wat ademsteun is en hoe je dit gebruikt.  Ik zing stukjes om mensen te laten horen welke stemfuncties er zijn en leg uit hoe je deze kunt produceren.  Wat is er nodig om op een gezonde manier te zingen?

Natuurlijk doen we samen ook oefeningen om te ervaren hoe CVT voor je kan werken.  Er wordt ook veel gelachen, want ja blijf maar eens serieus als je gevraagd wordt om een heks of een kat na te doen.  Of heel hard EEH te roepen omdat je ziet dat iemand je fiets steelt!

“De uitleg was zeer duidelijk, met mooie vergelijkingen en duidelijk beeldmateriaal”. “Een hele heldere uitleg met veel concrete voorbeelden en oefeningen”.   Zomaar een paar reacties die deelnemers na afloop op het evaluatieformulier gaven.  Super om te lezen natuurlijk.

De middag

Tegen 13.00 uur is iedereen toe aan een pauze en een lekkere lunch.  Daar nemen we dan ook uitgebreid de tijd voor.  Ik maak de soep heet en iedereen schuift gezellig aan aan de keukentafel.  En omdat we al een intense ochtend met elkaar hebben doorgebracht voelt het ook heel vertrouwd om met deze mensen aan tafel te zitten.

Onder het genot van soep, brood en salade kletsen we heel wat af en leren we elkaar nog wat beter kennen. Ik vind het een van de verrijkingen die Het Zanglab mij geeft.  Ik leer zoveel leuke mensen kennen! En doordat de sfeer heel gemoedelijk is wordt het voor de deelnemers ook makkelijker om ‘s middags voor elkaar te gaan zingen.

Zelf zingen!

Als iedereen klaar is met eten en we de boel een beetje hebben opgeruimd is het tijd voor het echte werk: iedereen zingt zelfgekozen lied en krijgt vervolgens aanwijzingen van mij.  Spannend om te doen, maar zo leerzaam! Je hoort namelijk ook waar andere mensen tegenaan lopen als ze zingen. En je ontdekt dat zij vaak dezelfde issues hebben als jij.  Vaak kun je dan zelf ook iets met de oplossing die zij te horen krijgen.

Ook heel leuk is dat je soms nummers hoort die je nog niet kent. Daardoor vergroot je je muziekkennis en doe je inspiratie op.  Zo hoorde ik laatst voor het eerst het nummer Burning House van de Canadese zangeres Cam. Een prachtig nummer die ik intussen al heel vaak heb geluisterd.

Ik help mensen met het verbeteren van hun ademsteun, leer ze te zingen met meer twang en daag ze uit om meer geluid/volume te maken. Daarbij wordt de hele groep betrokken, dus het is regelmatig een kakofonie van geluiden.

FF bijkomen

Rond 17.00 uur heeft iedereen zangles gehad en is het tijd om af te sluiten.  Ik neem afscheid van deze enthousiaste groep en wens ze een goede reis terug toe.  Dan is het tijd om even te relaxen.  Zo’n zaterdag is altijd gaaf om te doen, maar ook best vermoeiend.  Dus even kletsen met mijn gezin en even op de bank ploffen hoort er dan helemaal bij.

Daarna ga ik de evaluatieformulieren lezen.  Deze laat ik altijd invullen, want uit de reacties kan ik weer dingen leren, zodat ik de volgende workshop nog beter kan doen.  Ook dit keer gelukkig weer grotendeels positieve reacties en lieve woorden.  Natuurlijk is er ook een verbeterpuntje: een aantal mensen vraagt of ik het evaluatieformulier voortaan aan het eind van de middag kan uitdelen.  En ja, dat is inderdaad een goede tip!  Een paar van de andere reacties lees je hieronder. Ik kan met veel plezier terugdenken aan een geslaagde workshop!

“Veel bruikbare aanwijzingen gekregen waar ik thuis weer mee verder kan”

“Veilig, gezellig en humor!’

“Leuke setting. Fijn om dit met een klein groepje te doen. Heel gastvrij ontvangen”

Wil jij ook?

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal?  Wil jij deze workshop ook eens in het echt meemaken? Klik dan op de knop hieronder en kijk wanneer de volgende workshop gepland staat.  Ik zie je daar graag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>