juni 30

Wanneer ben je een zanger(es)?

By Marleen Dubbelman

juni 30, 2021

oefenen, zanger(es)

Een vraag die ik regelmatig krijg en waar ik in dit blog graag met je over praat. Want ja, wat is er eigenlijk voor nodig? Moet je een professional zijn en betaald worden voor je zangkunsten voordat je een zanger(es) bent? Of is het nodig dat je goed kunt zingen en een uitgebreid repertoire hebt?

Wat zeg het woordenboek?

Volgens de Dikke van Dale is een zanger(es) iemand die zingt, met name in het openbaar. Wikipedia zegt dit erover: Een zanger(es) of vocalist(e) is een beoefenaar van de zangkunst. Een zanger kan beroepsmatig of als hobby zingen.

Wie zingt is een zanger(es)!

Of te wel, als jij zingt ben je een zanger(es). Nu zou ik mezelf geen zangeres noemen als ik alleen tijdens een feestje mee doet met Lang zal ze leven, en verder nooit een noot zing.  Maar als jij regelmatig zingt en bezig bent jezelf te verbeteren (dus de zangkunst beoefend) dan mag jij jezelf een zanger(es) noemen!

Of dat nu als hobby is alleen in je huiskamer of bij een koor of op een podium. Je bent er een. Dus om een zanger te worden hoef je niet zoveel te doen behalve regelmatig zingen. Wil je een GOEDE zanger(es) worden, dan wordt het een ander verhaal. Naast gewoon lekker zingen raad ik je dan zeker aan om het serieus aan te pakken. Wil je weten hoe? Lees dan mijn tips. 

7 Tips om een GOEDE zanger(es) te worden

  • Met stip op 1 :  ga op zoek naar een goede zangcoach. Zoek iemand die past bij de doelen die jij wilt bereiken.  Wil je bijvoorbeeld heel goed worden in klassieke zang, kies dan een coach die daarin is gespecialiseerd.  Liever verder in de pop, dan is een coach die daar in thuis is een beter idee.  Je kunt meer lezen over het kiezen van een goede zangcoach in het blog dat ik hier eerder over heb geschreven.
  • Pin jezelf niet direct vast aan een bepaalde muziekstijl, maar probeer er verschillende uit om te ontdekken wat je het fijnst vindt om te zingen.  Denk bijvoorbeeld aan nummer in countrystijl, rocknummers, popmuziek, jazz of klassiek.  Experimenteer hiermee en ontdek wat iedere stijl nodig heeft qua sound.
  • Zet een doel voor jezelf: wat wil jij bereiken als zanger(es)? Dat kan van alles zijn, van de beste zanger ter wereld tot voluit kunnen zingen tijdens een karaokeavond. Het maakt niet uit wat het is, als jij er maar blij van wordt.
  • Oefen minimaal 3x in de week.  Kijk qua tijd wat haalbaar voor je is.  Als je echt goed wilt worden in iets dan kost dat veel tijd en inzet. Dus maak dit een vast onderdeel van jouw dagelijkse routine. Ik heb meer tips over oefenen voor je verzameld in mijn gratis e-book ‘efficiënt oefenen’. Klik op de link om hem aan te vragen.
  • Verdiep je in de verschillende zangtechnieken die je kunt toepassen. In mijn praktijk werk ik hoofdzakelijk met Complete Vocal Technique, maar er zijn nog vele andere technieken die allemaal zo hun eigen voordelen hebben.  Je kunt veel vinden over zangtechnieken op YouTube, maar het beste ben je altijd af met persoonlijke begeleiding door een zangcoach.
  • Werk aan je performance.  Hoe wil je overkomen op het podium? Hoe ga je om met het publiek? Hoe bereid je je voor op een optreden? Allemaal belangrijke zaken om over na te denken en mee te oefenen.
  • Ga aan de slag met je mindset.  Een goede zanger(es) is zich bewust van zijn of haar beperkende gedachten over zingen (ik ben niet goed genoeg, anderen zijn beter, wat zal het publiek van me denken etc) en heeft een manier gevonden om deze gedachten om te zetten in helpende gedachten (ik kan het! Ik ben zeker goed genoeg, ik zet door etc).

Conclusie

Een goede zanger(es) worden vraagt om inzet van tijd, energie en geld.  Eigenlijk is het belangrijkste: wat ben jij bereid om ervoor te doen? Hoeveel tijd, hoeveel energie, hoeveel geld heb jij er voor over om echt goed te worden?  Ik weet zeker dat je heel ver kunt komen als je op al die vlakken het beste geeft dat je hebt, ongeacht welk niveau je op dit moment hebt.  

Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje van Ed Sheeran waarin hij laat horen dat hij in het begin van zijn zangcarrière niet de beste zanger was. Talent is handig om te hebben, maar ook zonder dat kun je het dus heel ver schoppen.  Wat het van je vraagt is hard werken.    


Succes! Laat hieronder weten wat jouw zangdoel is en wat je gaat doen om dit te halen. Ik lees het graag! 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>