Een van de grootste issues bij zingen is dat mensen adem te kort komen. Althans, dat is wat ze denken. En dus proberen ze om controle te krijgen over hun adem door iedere keer heel bewust in te ademen. Maar, wat als ik je vertel dat je adem genoeg hebt? Dat het geen kwestie is van meer adem halen, maar juist van ontspannen en loslaten? Klinkt dat gek? Lees verder en ik leg je uit wat ik bedoel.
Hoe het werkt
Bij sommige nummers is er nauwelijks tijd om te ademen tussen de zinnen door. Omdat er heel veel tekst is die je snel achter elkaar moet zingen. Zoals bijvoorbeeld bij dit nummer van KT Tunstall:
In het begin red je het nog wel, maar door het nummer heen wordt het steeds lastiger. Je probeert steeds dieper te inhaleren, maar het werkt voor geen meter. Je krijgt steeds meer het gevoel dat er geen tijd is om adem te halen en je wordt er moe van. Dat is geen fijn gevoel, maar gelukkig is er een oplossing voor:
Het werkt namelijk veel beter als je in plaats van actief adem te halen, juist ontspant en de lucht vanzelf naar binnen laat komen.
Wat zeg je? Vanzelf? Hoe dan?
Eigenlijk doe je het waarschijnlijk al door de dag heen. Als je aan het werk bent, de boodschappen doet, je eten kookt of wandelt in het bos dan adem je onbewust. Je laat je lichaam je ademhaling lekker zelf regelen terwijl jij je dagelijkse dingen doet.
En eigenlijk wil je dat ook als je zingt. Alleen ben je je dan ineens wel bewust van je ademhaling en heb je het idee dat je voor iedere zin echt actief adem naar binnen moet trekken.
De kans is groot dat je daardoor juist een hoge, oppervlakkige ademhaling creëert. Hierdoor ontstaat ook onnodig veel spanning. En daardoor is het juist lastiger om je stem goed te ondersteunen.
Hoe krijg je wel meer controle over je adem?
Het is beter om te ontspannen tussen de zingen door, waardoor de inademing vanzelf komt. Als je dit automatiseert heb je een hele belangrijke basis voor goed zingen onder de knie. De moeite waard dus om je in te verdiepen. Met de volgende oefening kun je zelf ervaren hoe het werkt.
- Haal diep adem.
- Blaas ALLE lucht uit je longen via mond terwijl je het onderste deel van je buik naar binnen trekt en iets naar voren buigt.
- Laat je buikspieren snel los en houd je mond open.
- Voel hoe de verse lucht vanzelf via je mond naar binnen komt
Lukt het niet direct? Wil je toch weer zelf actief de lucht naar binnen trekken? Probeer die impuls te vermijden en wacht het moment af dat je lichaam het zelf regelt. Het is heel belangrijk dat je je buikspieren helemaal laat ontspannen en dat je dit heel snel doet. Als je voelt dat de lucht vervolgens snel en vanzelf naar binnenkomt, dan heb je de oplossing voor je ademtekort gevonden!
Hoe ga je verder als dit werkt?
Probeer het nu in een lied. Zing een deel van een nummer waarbij je niet veel tijd hebt om te ademen en focus je op de ontspanning van de buikspieren tussen de zinnen door. Denk niet aan de inademing, maar focus op de buikspieren.
Het mooie van deze manier van ademen is dat je vanzelf de hoeveelheid lucht binnen krijgt die je ook echt nodig hebt om goed te zingen. Hoe langer de zin duurt, des te meer lucht er in je longen komt als je je buikspieren ontspant. Een extra voordeel is dat je de inademing niet meer zo duidelijk hoort.
Ik wist dit eigenlijk allemaal al
Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Maar pas je het ook altijd toe? Lukt het je ook als je zenuwachtig bent of als je een moeilijker nummer zingt? Vaak komt dan namelijk de oude manier van ademhaling weer om de hoek kijken. Daarom is het heel belangrijk om jezelf er steeds weer bewust van te zijn hoe je ademt.
Pak regelmatig de oefening er weer bij en doe die een paar keer voordat je gaat zingen. Zodat het een onderdeel wordt van jouw zangtechniek die ook werkt als je met zenuwen op het podium staat.
Blijft het lastig? Help is on the way!
Lukt het je niet om je adem goed onder controle te krijgen en hindert het je om voluit en vrijuit te zingen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen!
Dat kun je op 2 manieren krijgen: via de online cursus Zingen met Gemak of via privé zangles (online of live in Het Zanglab). Klik op de links in de zin hierboven voor meer informatie. Ik help je graag!