mei 17

Vergroot je zelfvertrouwen op het podium

By Marleen Dubbelman

mei 17, 2023

Mindset, zenuwen, zingen

Vergroot je zelfvertrouwen op het podium. Daar gaat deze blogpost over. Waarom? Omdat ik weet dat veel zangers het geweldig vinden om te zingen voor publiek, maar heel vaak last hebben van zenuwen. En dat is balen, want die zenuwen kunnen de boel behoorlijk in de weg zitten. Waardoor je niet zo lekker zingt en niet kunt genieten van het optreden. Zo zonde! Daarom deze keer 5 manieren om je zenuwen te lijf te gaan zodat je met veel meer zelfvertrouwen dat podium op stapt!


1. Wees positief

Besteed aandacht aan je gedachten en vervang negatieve door positieve, opbouwende gedachten. Zeg tegen jezelf dat je goed bent, dat je jezelf kunt presenteren en dat je het publiek kunt boeien. Gebruik affirmaties zoals "Ik ben zelfverzekerd en straal op het podium" of "Ik ben trots op mijn optreden en geniet van de ervaring". Door positief tegen jezelf te praten, kun je je gedachten positief beïnvloeden en je zelfvertrouwen versterken.

2. Visualiseer

Maak gebruik van de kracht van visualisatie door je voor te stellen dat je succesvol en vol vertrouwen op het podium staat. Sluit je ogen en stel je levendig voor hoe je je voelt, hoe je eruitziet en hoe je een geweldige uitvoering neerzet. Visualiseer het publiek dat enthousiast reageert en je toejuicht. Door regelmatig positieve beelden en gevoelens te visualiseren, kun je je onderbewuste geest trainen om meer zelfvertrouwen te ervaren wanneer je daadwerkelijk op het podium staat.

3. Ademhalingsoefeningen

Een rustige en gecontroleerde ademhaling helpt om je zenuwen te kalmeren en je zelfvertrouwen te vergroten. Doe buikademhalingen waarbij je langzaam inademt door je neus waarbij je buik uitzet en adem daarna langzaam uit door je mond. Concentreer je op je ademhaling terwijl je rustig in- en uitademt. Dit helpt om stress te verminderen en je geest te focussen. Door bewust te ademen, kun je jezelf kalmeren en vergroot je je zelfvertrouwen op het podium als je optreedt. 

4. Fysieke voorbereiding

Naast werken aan je innerlijk is het ook slim om je fysiek voor te bereiden. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals yoga, dansen of sporten, kan je helpen om stress te verminderen en endorfine vrij te maken, wat een positief effect heeft op je stemming en zelfvertrouwen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen, gezond te eten en goed gehydrateerd te blijven. Een gezond en energiek lichaam draagt bij aan een positieve mindset en vergroot je zelfvertrouwen op het podium.

5. Focus op plezier en expressie

Verleg je focus van prestatiegericht denken naar het plezier en de expressie van je optreden. In plaats van je te veel zorgen te maken over wat er mis kan gaan of hoe je overkomt, richt je je op het plezier van het zingen en het communiceren met je publiek. Denk aan waarom je zingen zo leuk vindt en laat je passie voor muziek je leiden. Deel je emoties en je verhaal met het publiek en probeer in het moment te blijven. 

Experimenteer met deze tools en ontdek welke het beste bij jou passen. Het vergroten van je zelfvertrouwen op het podium komt met ervaring, dus blijf oefenen, optreden en jezelf uitdagen. Vertrouw op jezelf en geniet van het proces van groeien als performer.

Ben je op zoek naar een zangcoach die je hier mee kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met me op, dan gaan we samen onderzoeken wat voor jou het beste werkt. {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>