september 17

Twang, helpt dat echt om beter te zingen?

By Marleen Dubbelman

september 17, 2016

complete vocal technique, eend, twang, zingen

Wat is twang?

Twang is de heldere klank die je hoort wanneer je ervoor zorgt dat de ruimte net boven je stembanden smaller wordt. Hoe werkt dit?
Boven je stembanden zitten twee vierkante membranen die samen met het strottenklepje en de bekerkraakbeentjes een trechter vormen in de vorm van een hoorn.  Deze strotkleptrechter kan op verschillende manieren vervormd worden waardoor het de stem en de klankkleur beïnvloedt.

Hoe werkt het?

Het vervormen noemen we twangen. (spreek uit: twengen). Het veranderen van de vorm van de trechter gebeurt doordat de onderkant van het strottenklepje (petiole) en de bekerkraakbeentjes naar elkaar toe bewegen. Daardoor wordt de ruimte boven de stembanden kleiner gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het geluid helder wordt en niet luchtig klinkt en dat het volume waarmee je zingt met 10 tot 15 db toeneemt. Een klein beetje twang heb je altijd nodig om ervoor te zorgen dat je je stem op een gezonde manier gebruikt. Dit ongeacht welk geluid je wilt voortbrengen. We noemen dit noodzakelijke twang.

Als je meer dan alleen noodzakelijke twang toepast zal het geluid scherper en doordringender worden, als een eend die kwaakt of een heks die krijst. Dit noemen we uitgesproken twang. Des te smaller je de trechter maakt, des te scherper het geluid zal zijn.

Waarom moet ik twangen?

Voor iedere zanger is het belangrijk om twang te oefenen, zowel de noodzakelijke als de uitgesproken twang. Het eerste om heldere, vrije noten te kunnen produceren en de tweede om de klankkleur te kunnen aanpassen en b.v. in Edge te kunnen zingen.

Tips om jouw inwendige eend te vinden!

Vind je het lastig om jouw twang te vinden? Hier een paar tips om je te helpen:

  • Doe een eend na
  • Doe een kat na: MIAUW en probeer dit zo scherp mogelijk te doen
  • Lach als een heks

Lukt het niet?

Klinkt de toon als je probeert te twangen niet helder? Hoor je een kraak of lucht? Probeer dan het volgende:

  • Probeer alles boven je stembanden kleiner te maken: glimlach breed, plaats de achterkant van je tong tegen
    je bovenkiezen, beweeg je strottenhoofd naar boven
  • Werk met ademsteun. Trek terwijl je een noot zingt op EE heel langzaam de buikspieren in rond je navel. Laat dit een soepele beweging zijn, langzaam zonder te forceren of vast te zetten.
  • Heb geduld! Als het je een keer wel lukt, probeer dan te achterhalen wat je precies deed en herhaal dit. Gaat het niet goed, blijf dan niet forceren,maar verander iets in wat je deed. Was je ademsteun wel goed? Was je glimlach groot genoeg?
  • Wees niet bang voor het scherpe geluid! Om de twang te leren beheersen is het prima om het eerst te overdrijven. Wanneer je het geluid onder controle hebt, kun je het minder scherp gaan maken, tot het klinkt zoals jij wilt klinken!

Laat me hieronder weten of jij je innerlijke eend hebt gevonden! Ik ben heel benieuwd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>