januari 26

Te zacht en te lief. Wat nu? – 3 tips voor een steviger geluid

By Marleen Dubbelman

januari 26, 2018

harder zingen, twang, volume

Te lief en te zacht. Wordt dat wel eens tegen jou gezegd? Ik bedoel niet over je karakter, maar over je zang? Je zingt in een rockband of een coverband waar je ook stevige nummers moet zingen en je krijgt ‘te zacht en te lief’ terug als feedback van je bandleden. (Of van de koorleider als je in een koor zingt.) En eigenlijk ben je het er ook wel mee eens.

Maar ja, je stem is nu eenmaal je stem. Dat kan je toch niet veranderen? Voortaan alleen nog maar ballads zingen dan? Zachte, lieve liedjes? 

Nee joh, ben je mal! Je kunt ​​zoveel doen met je stem! Dat is nu juist het gave aan zingen. De ene keer lief en zacht, de andere keer heftig en rauw. En dat allemaal met jouw stem! Je moet alleen even weten hoe je dat aanpakt. Zodat je stem wel intact blijft, en je geen stemproblemen ontwikkeld.  Daarom in dit blog 3 tips om een steviger geluid neer te zetten wanneer je zingt.

3 tips voor een steviger geluid

  • Durf jezelf te geven.  Ook mensen die echt prima kunnen zingen hebben vaak nog moeite om zichzelf echt te laten horen. Maar om een steviger geluid te hebben en dat rocknummer echt te killen zul je uitgesproken moeten zijn, hoorbaar.  Dus jezelf laten horen is het eerste wat je zult moeten doen. Niet te bescheiden maar volle bak vooruit! Je zult merken dat dit al een heel verschil maakt.
  • Zing met meer volume. Je moet dus harder zingen. Moeilijk? Zing terwijl je je inbeeld dat je iemand wilt bereiken die een paar honderd meter verderop staat.  Of te wel, projecteer het geluid dat uit je mond komt naar iemand ver weg. Stel je voor dat je publiek in een andere ruimte zit en jou toch wil horen.  Gebruik voldoende energie (ademsteun) als je zingt, zodat het geluid uit je lijf komt en niet alleen uit je keel. Dit om stemproblemen te voorkomen.
  • Gebruik Twang! Wat twang precies is en hoe je dat toepast in je zang kun je lezen in mijn blog ‘Twang, helpt dat echt om beter te zingen?’  Hoe meer twang je gebruikt (in combinatie met veel volume) des te scherper en rauwer je zult klinken.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>