september 30

Help, ik heb last van een stembreuk!

By Marleen Dubbelman

september 30, 2016

complete vocal technique, modes, stembreuk, stemfuncties, zingen

Je bent aan het zingen. Het couplet gaat uitstekend. Goede stevige stem, prima geluid. Net wanneer je denkt “Dit klinkt lekker!” gaat het mis. Tijdens de hoge noten in het refrein schiet je stem ineens compleet van de rails.  Daar komt die verdraaide stembreuk weer om de hoek kijken! “Dat is dus duidelijk geen goed nummer voor mij” denk je en je besluit het nooit meer te zingen. Niet doen! Ik ga je vandaag leren wat er precies gebeurt met je stem en hoe ook jij die stembreuk kunt voorkomen.

Wat is een stembreuk eigenlijk?

Stembreuk is eigenlijk een rare term.  Want je stem kan namelijk helemaal niet breken! Je stembanden kun je vergelijken met 2 elastieken die langer worden (uitrekken) als je hoge noten zingt. En weer korter worden (ontspannen) bij lage noten.  En je stembanden kunnen dat prima zonder te breken. Maar als er niets breekt, wat gebeurt er dan wel? Volgens Complete Vocal Technique is een stembreuk niets anders dan een plotselinge overgang van de ene stemfunctie naar de andere.  Dit kan je laten gebeuren als je dit mooi vindt.  Luister bijvoorbeeld naar het nummer Zombie van de Cranberries.  In het refrein hoor je steeds de plotselinge overgang van de stemfunctie Edge naar Neutral.  Dit is duidelijk een bewuste keuze.  Wil je dat niet dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Hoe voorkom ik een stembreuk?

  • Zing het hele lied in dezelfde stemfunctie, dus bijvoorbeeld helemaal in Neutral (te vergelijken met kopstem)
  • Leer vloeiende overgangen van de ene stemfunctie naar de andere. Om te voorkomen dat je bijvoorbeeld plotseling overschiet van Overdrive naar Neutral en die overgang duidelijk hoort kun je jezelf trainen om deze overgang mooi geleidelijk te laten gaan.

Hoe kan ik die overgang oefenen?

  1. Zing een kleine toonladder van 5 noten te beginnen met C4. Zing deze eerst met weinig volume (Neutral) op de klinker EE.
  2. Zing dezelfde noten daarna met veel volume op de klinker EE. Let op dat je deze noten meer ademsteun geeft om te voorkomen dat je in Neutral belandt. De klank moet metalig klinken met veel body.
  3. Als dit goed gaat, ga je de 2 verschillende stemfuncties combineren. Zing de eerste helft van de toonladder in Overdrive, en daarna de tweede helft in Neutral. Neem een kleine pauze tussen de twee helften zodat je goed doorhebt dat je in 2 verschillende stemfuncties zingt.
  4. Ben je op de goede weg? Probeer dan de pauze steeds kleiner te maken totdat je een soepele overgang hebt.
  5. Denk erom dat zingen altijd goed moet aanvoelen! Dus luister en vertrouw op je eigen lijf. Als het niet goed aanvoelt, dan moet je iets veranderen aan de manier waarop je zingt.

Weg met die stembreuk!

Als je bovenstaande oefeningen regelmatig doet ga je merken dat de overgang van de ene stemfunctie naar de andere steeds soepeler gaat. Je stembreuk is verdwenen! Behalve natuurlijk als je Zombie wilt zingen!

Meer weten?

Wil je meer weten over Complete Vocal Technique (CVT)? Lezen over de verschillende stemfuncties en hoe je deze gebruikt? Een goede start is om een kijkje te nemen op de website van Complete Vocal Institute.  Ben je benieuwd wat CVT voor jouw stem kan betekenen?  Boek dan een zangles en we gaan samen aan de slag!

P.S:  Ik hoor graag of mijn tips je verder helpen bij het verhelpen van jouw “stembreuk”.  Laat het weten bij de reacties!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>