september 8

Harder zingen? Volg dit stappenplan

By Marleen Dubbelman

september 8, 2021

ademsteun, cvt, geluid, overdrive, twang, volume, zang, zingen

Hoe hard zing jij? Ben jij iemand die makkelijk haar mond opentrekt en voluit zingt? Of ben je juist heel bescheiden en vindt je het lastig om jezelf duidelijk te laten horen? Of wil je wel graag hard zingen af en toe , maar lukt het je niet? In dit blog geef ik je een stappenplan waarmee je leert hoe je harder, met meer volume zingt.  Heel fijn als je nummers zingt waar je power voor nodig hebt!

Waarom zing je zacht?

 • Ik denk dat het voor een deel in onze cultuur zit. We horen van jongs af dat we wat stiller moeten zijn, niet zo hard moeten praten, niet moeten gillen. En gezien vanuit de mensen die ons dat vertellen als kind is dit heel logisch. Zelf krijg ik af en toe ook tuitende oren als de kinderen met veel stemgeluid met elkaar aan het discussiëren zijn.
 • Veel mensen vinden het niet fijn om op te vallen: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! En wanneer je hard zingt, dan val je natuurlijk wel op. Ik herinner me nog heel goed als kind dat ik samen met mijn ouders in de kerk zat en dat mijn vader dan uit volle borst meezong. Ik heb me best vaak geschaamd hiervoor, want ja mijn vader viel dus wel op in die kerk waar de meeste mensen zacht meezongen. Mijn vader trok zich daar niets van aan, en maar goed ook.
 • Misschien ben je bang om je buren of familieleden tot last te zijn als je veel geluid maakt.
 • Als je niet gewend bent om hard te zingen, dan zijn je oren daar ook niet aan gewend. Dus als je dan eens je mond opentrekt komt dat bij je oren binnen als een tsunami van geluid. Mijn ervaring is dat in groepslessen mensen die aan het luisteren zijn naar een zanger helemaal niet vinden dat diegene hard zingt. Terwijl de zanger zelf het idee heeft dat hij helemaal uit zijn dak gaat. Het idee dat je heel hard zingt, zit dus vaak gewoon tussen je oren

Waarom is het handig om hard te kunnen zingen?

 • Als je harder en zachter zingen met elkaar kunt afwisselen krijg je meer variatie in je zang waardoor het muzikaal gezien interessanter wordt om naar te luisteren.
 • Je kunt emoties beter overbrengen als je in staat bent verschillende volumes te gebruiken.
 • Als je harder zingt ga je automatisch ook harder werken met je ademsteun en daardoor klinkt je stem stabieler en voller.
 • Je kunt hard zingen zien als de basis. Het is beter om tijdens het leren van iets nieuws dit eerst te overdrijven (veel volume). Wanneer je dit beheerst kun je het volume minderen terwijl je nog steeds helder en vol klinkt. Je lichaam is er dan aan gewend om ademsteun op een goede manier te gebruiken.

Stappenplan om harder te zingen

Als jij moeite hebt met volume maken, ga hier dan vooral mee aan de slag.  Trek je daarbij niets aan van wat andere mensen vinden. Zijn je huisgenoten er niet blij mee als je eens flink je mond opentrekt of vind je het moeilijk tegenover de buren? Ga dan op zoek naar een moment dat er niemand thuis is om je volume te oefenen of ga op zoek naar een oefenruimte waar je ongegeneerd je gang kunt gaan.

Aan de slag!

 1. 1
  Zing een noot op een voor jouw prettige toonhoogte op een EE of een OO.
 2. 2
  Probeer dit zo hard mogelijk te zingen alsof je overbuurman het moet horen. Het moet een open geluid zijn dat ver draagt.
 3. 3
  Zet je mond goed open terwijl je dit doet, alsof je in een grote appel wilt bijten. Kijk hierbij in de spiegel om te zien hoe open dit is (vaak doe je in werkelijkheid minder dan je denkt).
 4. 4
  Trek terwijl je EE zingt langzaam het onderste deel van je buik (rond je navel) naar binnen. Wees niet bang om geluid te maken!
 5. 5
  Wanneer het je lukt om veel volume te maken op EE of OO probeer ditzelfde dan te doen met een paar noten achter elkaar. Zing een kleine toonladder op EE of OO. Gaat dit goed? Probeer het dan eens uit in een zin.
 6. 6
  Vaak helpt het ook om een emotie te voelen tijdens het zingen. Want waarom zou je hard willen zingen? Het doel is waarschijnlijk om mensen te bereiken en te overtuigen. Dus probeer te zingen met deze emoties in je achterhoofd.

Veel succes met hard zingen! Laat je me hieronder weten of het voor je werkt? Misschien heb je zelf nog goede tips? Ik lees ze graag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>