september 15

Sound design – hoe vorm je je stem?

By Marleen Dubbelman

september 15, 2021


Vandaag wil ik het graag met je hebben over sound design en wat dit kan betekenen voor jouw stem. Huh? Sound design? Hoe en wat dan? Ik leg het je uit in dit blog. 

Kijk naar een trompet. Die heeft een vaste vorm en daardoor ook een vaste klank. Natuurlijk kun je er prachtige melodieën uithalen, door verschillende noten te spelen, maar aan de klank van de trompet kun je niet veel veranderen.

Je stem daarentegen kun je op vele manieren zo vormen dat je steeds heel anders klinkt. Superleuk om daar mee te spelen!

Maar niet alleen leuk, ook heel handig en belangrijk omdat je daar zingen een stuk makkelijker maakt. Bovendien zorg je met een goed sound design ook goed voor de gezondheid van je stem. Je wilt tenslotte nog jaren door met zingen toch?

Hoe maak je je eigen Sound design?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een bepaald sound design voor je stem te maken. En dat ontwerp staat natuurlijk niet vast, maar kun je ook iedere keer weer veranderen.

Net zo lang tot jij er voor een bepaald nummer helemaal tevreden over bent. Omdat het dan lekker zingt en precies zo klinkt als jij dat wilt.

Het gebied in je lijf waarmee jij het design van je stem maakt noemen we ook wel het spraakkanaal of vocal tract. Daar onder vallen onder andere je mond, je lippen, je neusholte, je keel en je strottenhoofd. 

Al deze onderdelen kun je aanpassen waardoor je anders gaat klinken en in veel gevallen ook makkelijker kunt zingen. 

Zo kun je door het toepassen van twang een scherper design maken of door de stemfunctie Overdrive toe te passen juist een warmer en luider design. 

Ook door het anders uitspreken van bepaalde klinkers creëer je een ander geluid en maak je het voor je stem ook makkelijker om bepaalde toonhoogtes en noten te zingen.

Gebruik de ingrediënten van Complete Vocal Technique


Binnen Complete Vocal Technique, de zangmethode waar ik jaren mee werk, gebruiken we allerlei ingrediënten, waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren om zo te komen tot een sound design dat helemaal past bij het nummer dat je zingt.

Denk bijvoorbeeld aan de verschillende stemfuncties,
twang, klankkleur en effecten zoals bijvoorbeeld distortion.  Allemaal onderdelen waarmee dat je enorm veel mogelijkheden hebt om een geweldige sound te ontwerpen.

In mijn podcast ga ik dieper in op het ontwerpen van jouw eigen sound en zal ik ook wat voorbeelden met je delen. De moeite waard dus om je even aan te melden voor mijn podcast, bijvoorbeeld via Spotify en daar op volgen te klikken. Dan krijg je vanzelf een melding wanneer de aflevering online staat.

Ben jij nieuwsgierig naar Sound design en wil je het samen met mij onderzoeken? Dat kan op 2 manieren!

  1. 1
    Ben je nog niet eerder bij Het Zanglab geweest? Meld je dan nu aan een proefles van 30 minuten .  
  2. 2
    Heb je wel al eerder les van mij gehad? Boek dan nu een losse les zodat we samen kunnen werken aan jouw speciale sound. 

Tijdens de les gaan we samen op zoek naar de sound die past bij het nummer dat je tijdens die les zingt. En zoals altijd bij mijn zanglessen: dat nummer kies je helemaal zelf. Ik vind het namelijk super belangrijk dat jij als zanger(es) in het middelpunt staat.

Daarom bepaal jij zelf wat je wilt zingen en hoe je wilt klinken. Ik help je om jouw doel te bereiken en zorg er tegelijkertijd voor dat je dat zo doet dat het ook nog gezond is voor je stem. Fijn idee toch?!

Heb je eerst nog een vraag voordat je een les reserveert? Dat kan! Laat een reactie achter onder dit blog of mail naar info@hetzanglab.nl .

Ik probeer altijd binnen 24 uur te antwoorden. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>