juli 13

Podiumvrees- Wat doe je eraan?

By Marleen Dubbelman

juli 13, 2018

podiumvrees, zenuwen

Als je alleen thuis bent of als je onder de douche staat of met de auto onderweg bent. Dan lukt het allemaal prima en klinkt het ook geweldig! Niets dat je tegenhoudt om lekker vrij te zingen en zelfs die ene uithaal is dan even geen enkel probleem.

Zijn er andere mensen in de buurt dan wordt het al een tikkie lastiger, dan voelt het anders, moet je over een kleine drempel heen om jezelf te laten horen. En weet je wat? Dan klinkt het vaak ook iets anders. Minder vrij, beetje geknepen, die uithaal komt er nog wel uit, maar klinkt niet lekker meer.

En dan is er dat optreden. Je staat op het podium en voelt al die blikken van het publiek. Wat vinden zij ervan? Ben je wel goed genoeg? Nu lijkt die hoge noot een enorme berg waarvan je de top nooit gaat halen. Je bevriest van binnen bij de gedachte dat je die uithaal moet doen over een paar minuten. En als het zover is komt ie er ook helemaal niet uit. In tegendeel, je stem slaat over en je sterft een klein beetje van binnen.

“Zie je wel, ik had dit nooit moeten doen. Ik wist het wel, ik ben niet goed genoeg, wie ben ik om op een podium te staan en te zingen voor publiek. Dit was echt de laatste keer. Dit doe ik nooit meer”

Herkenbaar?

Zenuwen voor een optreden

Heb jij er last van? En in wat voor mate? Een beetje zenuwen herkennen veel mensen, maar gaat het zover dat het je optreden belemmert of dat je zelfs het podium niet meer opstapt, dan noemen we het podiumvrees.

Podiumvrees

Podiumvrees kan meerdere oorzaken hebben. Barbra Streisand bijvoorbeeld besloot niet meer live op te treden nadat ze tijdens een optreden in Central Park haar tekst vergat. Pas 27 jaar later, toen ze gebruik kon maken van audio cue stond ze weer live op een podium. Zo veel impact kan podiumvrees dus op je hebben.

En er zijn meer beroemde artiesten die staan te bibberen voor (en tijdens) een optreden. Denk aan Adele, Andre Hazes, Andrea Bocelli. Allemaal mensen die hun sporen hebben verdiend in de muziek en toch altijd die stemmetjes in hun hoofd horen dat ze niet goed genoeg zijn. Altijd die zenuwen voelen.

Wat gebeurt er met je als je podiumvrees hebt?

Mensen die hier last van hebben hebben zoveel spanning in hun lijf dat ze allerlei pijnen voelen zoals buikpijn, hoofdpijn, aanspanning van allerlei spieren. Misselijk voelen, overgeven en zelfs flauwvallen zijn kenmerken van extreme podiumvrees.

Zoek hulp!

Heb jij hier ook last van? Ga dan op zoek naar hulp. Bezoek een coach of psycholoog om samen achter de achterliggende oorzaak te komen en hiermee aan de slag te gaan.

Zijn het ‘alleen’ zenuwen?

Hopelijk is het met jou niet zo extreem gesteld. Heb je wel last van zenuwen voordat je het podium opgaat, maar verdwijnen deze als je eenmaal bezig bent met het optreden. Als dat zo is, dan heb ik wel een paar tips voor je om die zenuwen in bedwang te houden en misschien zelfs tot een minimum te leren beperken.

Tips om controle te krijgen over je zenuwen

  1. Pak iedere kans aan om op te treden! Door het vaak te doen, wen je aan het gevoel en aan de omstandigheden waarin je optreedt. Meer ervaring => minder zenuwen
  2. Wees trots op jezelf! Jij staat er dan toch maar. Dat doet niet iedereen je na.
  3. Bereid jezelf goed voor! Tekst en melodie kunnen dromen is een must.
  4. Voel jezelf lekker in de kleding die je draagt tijdens het optreden. Dus geen high heels als dat helemaal niet je ding is. Maar ook omgekeerd. Voel jij je zekerder op hakken? Doen!
  5. Drink voldoende water. Tijdens een optreden verlies je meer vocht en door zenuwen krijg je een droge keel.
  6. Ga op zoek naar wat voor jou werkt: ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, een biertje…
  7. Stap in een rol. Het kan helpen om je heel goed in te leven in het verhaal dat je vertelt aan het publiek. Waardoor het zingen niet meer gaat over jou (doe ik het wel goed, haal ik die noot wel), maar over het overbrengen van het verhaal op het publiek.
  8.  Zorg dat het zang technisch allemaal klopt. Zing nummers die niet te hoog gegrepen zijn en waar je van weet dat ze goed in je systeem zitten.

Hoe zit het met jou? Heb jij last van zenuwen voor een optreden? Een beetje of heel veel? Hoe ga je er mee om? Fijn als je het met me wilt delen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>