november 24

Over zangproblemen en hoe je ze oplost

By Marleen Dubbelman

november 24, 2021

ademsteun, Mindset, twang, volume, zangtechniek

Als zangcoach zie ik heel veel verschillende soorten zangers en zangeressen. Mensen die net beginnen, mensen die al een tijdje bezig zijn met zingen en mensen die al heel lang zingen. Natuurlijk hebben deze mensen een verschillend niveau en ervaring, maar ze hebben ook iets gemeen! Ze lopen allemaal tegen dezelfde uitdagingen en zangproblemen aan, ieder op hun eigen niveau. In dit blog vertel ik je de meest voorkomende zangproblemen en wat je eraan kunt doen.  

De meeste zangproblemen ontstaan wanneer je niet voldoende controle hebt over je stem. Het kan voelen alsof je stem zijn eigen leven leidt.  En misschien denk je ook wel dat dat precies de bedoeling is. Dat je stem gewoon klinkt zoals ie doet en dat je daar niet zoveel aan kunt doen. Dat zingen vanzelf moet gaan en dat je vooral niet teveel wilt ingrijpen op dat proces. 

Maar nee, dat is niet hoe het werkt. Kun jij alles zingen wat je maar wilt? Klinkt je stem precies zoals jij wilt dat hij klinkt? Heb je nooit last van je stem, zoals keelpijn of heesheid? 

Als dat zo is, gefeliciteerd! Ongemerkt heb je een hele goede controle over je stem. Zo goed, dat het niet voelt als controle, maar als totale vrijheid. Je kunt nu stoppen met lezen 

Maar voor de meeste zangers voelt het niet zo. Die lopen aan tegen zangproblemen, waardoor ze niet alles kunnen zingen wat ze willen. 

Gelukkig is er meestal een oplossing voor. Maar eerst even de meeste voorkomende zangproblemen op een rijtje:

Zangproblemen die het meeste voorkomen

 • Je haalt het einde van de zin niet of niet goed
 • Je zakt qua toon aan het einde van de zin
 • Je zingt niet goed op toon, onzuiver
 • Je hebt moeite met inzetten op de juiste toonhoogte
 • Het lukt niet om met veel volume te zingen
 • Je gebruikt teveel lucht tijdens het zingen
 • Je struikelt over de woorden

Heb jij gebrek aan controle over je stem? Dan komt 9 van de 10 keer doordat je bepaalde zangtechnieken mist. Je weet niet precies wat je doet tijdens het zingen. Welke spieren je wel of niet gebruikt, hoe je de woorden vormt met je mond, hoeveel energie je nodig hebt om de noten goed te zingen.

Complete Vocal Technique helpt je verder

De zangtechniek die je heel goed helpt om controle te krijgen over je stem en dus je zang is Complete Vocal Technique.  Deze geweldige zangmethode geeft je heel veel tools die je helpen om beter en makkelijker te zingen en je zangproblemen op te lossen. Ik ben nog iedere dag blij dat ik Complete Vocal Technique heb leren kennen. Het heeft enorm veel goeds gedaan voor mijn stem en die van mijn leerlingen. 

4 redenen en oplossingen voor zangproblemen

 1. 1
  Je maakt geen of niet voldoende gebruik van ademsteun. Die ademsteun heb je nodig om controle te hebben over de lucht die uit je longen langs je stembanden gaat. Het is belangrijk dat die luchtstroom heel regelmatig is zodat je het liefst zo weinig mogelijk lucht in 1 x weggeeft. Als je controle hebt over je uitademing, dan heb je ook controle over wat je stem allemaal doet. Ademsteun is dus iets dat je actief mag gebruiken. 
 2. 2
  Je gebruikt niet genoeg scherpte in je stem: Twang.  Je hebt altijd een beetje scherpte nodig om een heldere klank te produceren. Bovendien helpt dat scherpere geluid ook minder lucht te verspillen tijdens het zingen, waardoor je langer doet met de lucht in je longen.
 3. 3
  Je bent niet energiek genoeg. Zingen is niet altijd makkelijk en kost vaak veel inspanning/energie.  Vooral als het om hoge en/of harde noten gaat.  Ga eens bij jezelf na hoe jij er bij staat of zit als je zingt. Beetje slapjes? Of ben je alert en actief?
 4. 4
  Je wilt geen fouten maken. Daardoor houd je jezelf tegen en geef je niet de juiste hoeveelheid energie. Als je in je gedachten als vals gaat bij die hoge noot, is de kans groot dat het ook echt gebeurt. Je hebt je eigen valse noot voorspelt!  Vertel jezelf dat je aan het oefenen bent, dat fouten maken moet om beter te worden. Geef jezelf positieve peptalk en werk aan een positieve mindset.  

Welke zangproblemen wil jij oplossen?

Ga eens bij jezelf na tegen welke zangproblemen jij aan loopt en of je jezelf herkent in de redenen waardoor je die problemen hebt. En dan is tijd om er mee aan de slag te gaan.  

Want ook jij kunt steeds beter leren zingen en je problemen tackelen. Als je maar weet hoe. Vind je het lastig om het helemaal zelf uit te zoeken en wil je hier hulp bij? Dan heb ik iets gaafs voor je. 

DE oplossing voor jouw zangproblemen

In de online cursus Zingen met Gemak komen alle oplossingen heel overzichtelijk en duidelijk uitgelegd aan bod. Ik vertel je in de cursus alles over ademsteun, over twang, over je houding, je energie en je mindset. En natuurlijk ga je heel veel zingen en leer je alle theorie uit de cursus direct toepassen op jouw liedjes. 

De cursus is helemaal geschikt voor jou als je in je eigen tijd en vanuit je eigen huis aan de slag wilt met jouw zangproblemen. Meer over weten? Op de pagina Zingen met Gemak vertel ik je er alles over. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>