mei 10

Opwarmen van je stem: nuttig of onzin?

By Marleen Dubbelman

mei 10, 2017

koor, optreden, opwarmen, zingen

Wanneer mensen voor de eerste keer naar mijn zangles komen zijn ze vaak verbaasd (en blij!) dat ze niet eerst 10 minuten toonladders moeten zingen. Want een warming-up, dat moet toch?

Allereerst. Je moet doen waar je je lekker bij voelt. Dus vind jij dat het zingen van toonladders of andere opwarmoefeningen je helpen om lekker te zingen? Dan moet je dat vooral blijven doen!

Hoe zit dat eigenlijk met je stem?

Even een korte uitleg over je stem. Je stembanden zijn superklein. Voor vrouwen tussen de 12 en 17 mm en voor mannen tussen de 17 en 24 mm. Ze zijn omgeven door veel kleine spiertjes en slijmvliezen. Je stembanden bevinden zich in je strottenhoofd, in je keel. Daar is het over het algemeen al rond de 37 graden. En omdat ze zo klein zijn is er niet veel voor nodig om ze op te warmen en te strekken. Heel anders dus dan bijvoorbeeld je bovenbeenspieren die je opwarmt voordat je begint te rennen! Letterlijk je stem opwarmen is dan ook niet nodig.

Maar wat dan wel?

“Maar in het koor waar ik zing zijn we altijd minimaal een kwartier bezig met inzingoefeningen! Is dat dan verspilde tijd?” Nee, dat is zeker niet zonde van je tijd. Er zit namelijk een andere reden achter. Door in te zingen zorgt de dirigent(e) er voor dat de koorleden in de juiste stemming komen om te zingen. Iedereen komt vanuit andere situaties (werk, thuis) naar het koor toe en het is dan belangrijk voor het groepsgevoel en voor de koorklank om samen oefeningen te doen. Daardoor focust iedereen zich beter op het zingen. Ook maak je door het inzingen je lichaam klaar voor het harde werk. Want zingen is hard werken en een groot deel van je lijf moet daar actief aan meedoen. Denk hierbij aan ademsteun. Wat je eigenlijk dus doet met inzingen is zorgen dat je genoeg energie hebt.

Stel, ik heb een optreden?

Voordat je het podium opgaat kun je even je zangtechniek opfrissen.

1. Werk even aan je ademsteun. Zing een paar regels van het nummer dat je gaat doen en check of je ademsteun goed werkt. 2. Zing wat losse klinkers op diverse toonhoogtes in de diverse stemfuncties. Dus een paar laag, een paar in het midden van je stembereik en een paar hoge noten. Zorg dat je iedere keer in het centrum van de stemfunctie zit. Dit is het geval als het zingen makkelijk gaat, goed voelt en goed klinkt. Check daarbij ook of je ademsteun zijn werk goed doet. 3. Gebruik je voldoende twang tijdens het zingen? Ook iets om even door te nemen. (Zoek je innerlijke eend  ) 4. Ben je een beetje slapjes, barst je nog niet van de energie? Doe dan wat oefeningen om je lichaam op te warmen. Draai met je hoofd om je nek los te maken, spring een paar keer op en neer, rek en strek. Alles wat jou helpt om in the mood te komen! 5. En dit een hele belangrijke: doe niet teveel! Spaar je energie voor het optreden. Veel schade aan de stem ontstaat namelijk doordat je vermoeid bent, waardoor je de ademsteun niet juist toepast en dan teveel spanningen in je keel krijgt.

Maar waarom nou geen toonladders tijdens de zangles?

Natuurlijk doen we wel oefeningen tijdens de zangles. Maar dit zijn altijd oefeningen die voortkomen uit het lied dat je wilt zingen. Want dat is toch wat je wilt? Een nummer op jouw manier en tegelijkertijd op en gezonde manier zingen? Heel mooi toonladders kunnen zingen is leuk, maar uiteindelijk gaat het om het lied. Dus net zo handig en nuttig om daar gelijk mee aan de slag te gaan. Blijkt bijvoorbeeld tijdens het lied dat jouw Overdrive niet helemaal lekker loopt, dan gaan we daar mee aan de slag. En ja, dan zingen we heus wel een toonladdertje in Overdrive zodat je aan je zangtechniek werkt. Maar nooit een toonladder om de toonladder zelf. Ook kan het gebeuren dat je ineens tegen een muur moet duwen of zelf tegen mij! Of dat ik je laat rondlopen of laat gooien met een (denkbeeldige) bal. Zodat je je lijf in actie zet.

Trek zelf je conclusie

Nu weet je hoe ik erover denk. Kun je je daarin vinden? Helemaal prima. Denk je er anders over?  Ook goed. Voelt opwarmen voor jou goed, dan vooral blijven doen. Maar voel je niet schuldig als je zonder warming-up gaat zingen. Wat vind jij er van? Warm jij je stem op voor het zingen? En hoe doe je dat dan? Ik lees het graag hieronder!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>