maart 25

Online zangles, iets voor jou?

By Marleen Dubbelman

maart 25, 2020

online zangles, zangles

Online zangles, iets voor jou?

Staat zangles al een tijd op je lijst, maar zakt het nu helemaal naar onderen omdat je de deur niet meer uit kunt? Of volg je al zangles, en is het nu niet meer mogelijk omdat de zangpraktijk gesloten is? Nu dat we bijna allemaal verplicht in huis zitten wordt het volgen van de ‘normale’ zangles  zo goed als onmogelijk. Maar gelukkig is er een alternatief!

Ik zou het ook niet aanraden om in deze coronatijd  naar een zangpraktijk te gaan. In plaats daarvan kun je online zanglessen volgen. Deze vorm van lesgeven en krijgen kan net zo goed werken als de zanglessen bij de zangcoach in de praktijk.

In dit artikel leg ik je uit hoe een online zangles er uitziet en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van een ‘gewone’ zangles.

Wat is online zangles eigenlijk?

Er zijn drie vormen van online zangles:

 • De online zanglessen die je volgt door het kijken naar een video waar een zangcoach het e.e.a. uitlegt en voordoet.  Op YouTube vind je veel filmpjes waarin je van alles kunt leren over zingen.  Het lastige hiervan is dat iedereen van alles op YouTube kan knallen en dat je zelf maar moet uitzoeken of de informatie die je krijgt ook inderdaad klopt en of het werkt voor jou.  Bovendien is er geen enkele feedback of wat je zelf doet, dus de kans bestaat dat je jezelf iets verkeerd aan leert.
 • Online zanglessen in de vorm van een cursus.  Ook hiervan vind je er veel op het internet.  Ze zijn vaak in het Engels, maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.  Omdat je hier natuurlijk wel voor moet betalen is het belangrijk om erachter te komen of de zangcoach die de lessen verzorgd goed is in zijn of haar vak. En dat is vaak lastig als je die persoon niet kent. Verder geldt vaak hetzelfde als bij de YouTube filmpjes. Je gaat er zelf mee aan de slag en krijgt in de meeste gevallen geen feedback of je het goed doet
 • Live online zangles.  Bij deze vorm heb je les van een zangcoach, eigenlijk hetzelfde als bij de ‘reguliere’ les. Het grote verschil is dat je niet in dezelfde ruimte bent als je zangcoach.  Jij bent thuis en hebt contact met je zangcoach via het computerscherm.  Groot voordeel hiervan t.o.v. de 2 vormen hierboven is dat je kunt werken aan nummers die jij beter wilt leren zingen, je kunt aangeven wat je kunt leren en je krijgt gericht feedback van je zangcoach. 

De voor- en nadelen van Live online zangles

Voordelen

 • Les vanuit je eigen vertrouwde omgeving
 • Je hoeft niet te reizen en verliest geen reistijd
 • Het maakt niet uit waar je woont, je kunt online zangles volgen vanuit de hele wereld!
 • Je krijgt gerichte aandacht van de zangcoach
 • Je kunt zangles krijgen van een coach in een ander land, iets dat anders niet zo snel zou gebeuren. Want stel je favoriete coach woont in New York, dan is de kans dat je ooit een zangles daar gaat volgen waarschijnlijk niet zo groot. Met online zangles is dit wel mogelijk!
 • Je kunt ook tegelijkertijd met andere mensen lessen volgen en zo een online community opbouwen
 • De lessen worden opgenomen, zodat je ze altijd weer terug kunt kijken en zo de tips en oefeningen weer makkelijk thuis kunt herhalen

Nadelen

 • Je bent niet in dezelfde fysieke ruimte als je zangcoach
 • De zangcoach kan je niet aanraken of tegen je aan duwen (kan ook een voordeel zijn 😊)
 • Je hebt geen live contact met andere zangers (in geval van een cursus)
 • Je moet zelf zorgen dat je muziek kunt afspelen en dit tijdens de les ook zelf bedienen.
 • Misschien heb je huisgenoten die het niet leuk vinden als je aan het zingen bent.

Wat denk je? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?  Mijn advies is om het gewoon eens te proberen. Want dan pas weet je echt hoe het is.

Wat zijn de online mogelijkheden bij Het Zanglab?

Ook van mij zijn filmpjes te vinden op YouTube waarin ik je zangtips geef.  En die kun je gerust opvolgen. Bekijk ze op het kanaal van Het Zanglab.

Verder is er de online cursus Zingen met Gemak. Je volgt deze cursus lekker vanuit je eigen huis, maar kunt daarbij ook rekenen op feedback van mij. Ik laat je dus niet aan je lot over.

En natuurlijk kun je ook online zanglessen volgen. Proberen? Klik op de knop hieronder om je online zangles te boeken! 

Ik zie je graag online!


 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

  >