juni 24

Ik wil wel oefenen, maar de buren…..

By Marleen Dubbelman

juni 24, 2017

oefenen, volume

Als mensen voor het eerst een zangles bij mij volgen zijn ze vaak nogal bescheiden in hun volumes. Ze zingen vaak wel okay, maar zacht. Niet iedereen natuurlijk, maar ik krijg vaker mensen op les die zacht zingen dan andersom. En dat is prima als je zachte ballades zingt of slaapliedjes, maar voor veel nummers is er echt meer volume nodig. Daarom besteed ik altijd veel tijd aan harder leren zingen. En om daar beter in te worden moet je natuurlijk thuis oefenen.

Op zangles gaat het beter

Wanneer iemand vaker op les is geweest en ondertussen geleerd heeft om meer volume te maken hoor ik vaak het volgende:

‘Als ik op zangles kom lukt het ineens veel beter dan thuis’.

Meestal heeft degene geen idee hoe dat komt. Nu kan ik natuurlijk alle credits nemen en zeggen dat het aan mijn inspirerende lessen ligt,  maar ik denk dat iets anders een grotere rol speelt.

Waar komt het dan door?

Grote kans dat je thuis niet zo hard durft te zingen, dat je jezelf (en je stem) de hele tijd tegenhoudt. Doordat je bang bent dat de buren last van je hebben of je huisgenoten voel je je niet vrij om ‘herrie’ te maken. Met als gevolg dat het geluid dat uit je mond komt niet vrij klinkt en dus ook niet helemaal lekker!

Tijd voor maatregelen!

Wat kun je doen om thuis net zo vrij en lekker te kunnen zingen als tijdens de zangles?

Een paar tips

  • Oefenen op tijdstippen dat er niemand is. Dus man, vrouw, vriend (in), kinderen uit huis? Jij snel aan de gang!
  • Oefen als het kan in een ruimte die niet verbonden is met de buren. Als dat niet mogelijk is, hou dan de buren in de gaten. Zijn er tijdstippen dat zij niet thuis zijn en jij wel? Maak daar dan gebruik van.
  • Als bovenstaande allemaal niet lukt, probeer je dan zo min mogelijk aan te trekken van anderen. Oefen niet te lang en vooral niet ’s avonds laat. Met 10 minuten oefenen per dag kom je ook al een heel eind.
  • Ga op zoek naar een oefenruimte. Misschien is er in jouw stad wel een ruimte te vinden waar bandjes oefenen of muziekles wordt gegeven en waar je een ruimte kunt huren voor een bepaalde tijd per week of twee weken. Als je in een band zingt kijk dan eens of je de oefenruimte een kwartier voor de repetitie alleen voor jezelf kunt gebruiken.
  • Misschien heb je een kamer over die je kunt isoleren?
  • Kom vaker naar zangles. Hier mag je zo hard zingen als maar kan! Meld je bijvoorbeeld aan voor de groepszanglessen

Als je beter ergens in wilt worden zul je moeten oefenen. Dat geldt natuurlijk ook voor zingen. Kortom, wees creatief om jouw doel te bereiken: je stem vrij gebruiken, op ieder volume dat je maar wilt!

Heb jij al iets ondernomen om ook thuis lekker te kunnen zingen? Deel jouw tip hieronder, zodat we daar allemaal iets aan hebben.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>