mei 3

Nooit meer balen van falen?

By Marleen Dubbelman

mei 3, 2017

Faalangst, Falen, Mindset

Faalangst is iets waar veel zangers last van hebben. En het kan je stem en je optredens erg negatief beinvloeden.  Heb jij last van faalangst? Lees dan vooral door voor de nodige tips.

Heb jij het optreden gezien van Adele tijdens de Grammy Awards in februari van 2017? Nee? Kijk naar deze video om te zien wat er gebeurde.

Best heftig he?!  Maar ik vind het ook superstoer!  Ze zette in, hoorde van zichzelf dat ze vals zong en stopte. Na een paar flinke vloeken en excuses begon ze opnieuw en zette een geweldig optreden neer. Hoezo bang om te falen?

Ze liet aan de hele wereld zien dat je beter kunt falen en weer opnieuw beginnen, dan op de verkeerde voet (tonen in haar geval) doorgaan en het optreden helemaal verpesten. Het mooie eraan is dat ze nu de sympathie van het hele publiek kreeg. Door zich kwetsbaar op te stellen en toe te geven dat het even niet lukte leefde men met haar mee. In plaats dat ze uitgejoeld werd vanwege het valse geluid. Mooi toch!

Heb jij ook last van faalangst?

Ik denk dat heel veel mensen hiermee kampen. Je wilt niet afgaan. Je vindt het superbelangrijk wat andere mensen van je denken. En weet je wat het raarste is? Je denkt dat je precies weet wat anderen van je denken.

Dus als je zingt en je hoort dat het niet 100% goed gaat, dan denk je van binnen:

"Iedereen die dit hoort vindt nu dat ik heel slecht zing." En weet je? Dat kun je dus helemaal niet weten. Of je moet helderziend zijn. En stel je nou voor dat je gelijk hebt. Dat er mensen zijn die het niet mooi vinden. Is dat nou echt zo erg?

Wees niet perfect 

Ik merk het heel vaak tijdens de cursussen die ik geef.  Mensen die super onzeker zijn over zichzelf en dus bij voorbaat al vinden dat ze heel slecht zingen.  Vaak is dat helemaal niet het geval.  En dit krijgen ze dan ook terug van hun medecursisten. 

De verbazing op hun gezichten als ze horen dat andere mensen het wel mooi vonden is echt onbetaalbaar. Natuurlijk valt er altijd iets te verbeteren. Bij sommige mensen meer dan bij anderen.

Maar dat is niet erg. 

Daarom kom je namelijk naar de cursus of de zangles. Als iedereen perfect kon zingen had ik geen werk meer!

Fouten heb je nodig!

Faalangst belemmert je in je ontwikkeling.  Als je iets nieuws wilt leren dan maak je fouten. Ik moet de eerste mens nog tegenkomen die een nieuwe activiteit direct perfect kon uitvoeren. Fouten maken is zelfs nodig om jezelf te verbeteren! Vallen en opstaan dus.

Welke mindset helpt je verder?

De Amerikaanse psycholoog Carol Dweck heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de relatie tussen succes en presteren. Ze ontdekte dat de manier waarop je over zaken denkt een grote invloed heeft hierop. Ze gaat daarbij uit van twee soorten mindsets.

Vaste mindset

Als je dit hebt dan denk je dat dingen al van te voren vaststaan.  Je kunt zingen of je kunt het niet.  Je bent goed in iets of helemaal niet.  Als je faalt dan betekent dat dus dat je het niet kunt.  Mensen met een vaste mindset blokkeren dan. Ze zien het falen als een belemmering en stoppen.  Best logisch dat ze dus niet veel verder komen.

Groei mindset

Mensen met deze mindset kijken heel anders aan tegen falen. Ze zien dit als een mogelijkheid om te groeien. Om veel te leren, zolang je maar bereidt bent om je best te doen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze steeds beter kunnen worden. Als iets niet lukt dan betekent dat alleen maar dat je nog beter moet oefenen. Je kunt constant groeien.  Dit is een veel fijnere manier om tegen uitdagingen aan te kijken.  Het geeft je veel betere resultaten en daardoor ook meer plezier in je leven.

7 tips om met een groeimindset te ontwikkelen

  1. 1
    Zeg tegen jezelf dat fouten maken mag, of zelfs moet om verder te groeien.
  2. 2
    Ga bij jezelf na waarom je bang bent om te mislukken. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je die hoge noot niet haalt?  En is dat dan inderdaad zo erg? Ga je er dood aan? Nee? Dan is het dus niet zo erg 
  3. 3
    Bepaal je einddoel, bijvoorbeeld het zingen van een lied waar een paar hoge en harde noten in zitten. Hak dit einddoel vervolgens in kleine stukjes. Zing eerst de delen die wel goed gaan. Zing deze vaak zodat het een routine wordt en je daar lekker bij voelt. Ga daarna aan de slag met het moeilijke stuk. Is het te hoog? Zing het eerst een paar noten lager. Gaat dit goed, ga dan steeds een halve toon omhoog. Wees blij met iedere stap die lukt en geef jezelf een schouderklopje.
  4. 4
    Leg bij het oefenen dat lat niet te hoog, maar net hoog genoeg om een uitdaging te hebben.
  5. 5
    Lukt iets niet, ga dan niet balen maar bekijk heel analytisch wat er mis ging.  Oftewel, onderzoek wat er fout ging, zodat je hiervan kunt leren. Bijvoorbeeld: Hoe was de stand van mijn mond? Gebruikte ik genoeg ademsteun? Was ik heel gespannen? Was ik weer bang vals te zingen?
  6. 6
    Gebruik de analyse hierboven om aanpassingen te doen en probeer het opnieuw.  Grote kans dat het nu beter gaat!
  7. 7
    Vier je successen!

Wees als Adele

Wees als Adele! Niet bang om fouten te maken, toe te geven en weer opnieuw te beginnen. Natuurlijk baalde ze op het moment dat het fout ging en ook na afloop enorm. Maar ze herpakte zichzelf en dat kan jij ook.

Wil je na het lezen van dit artikel graag aan de slag met je faalangst en hou je van zingen? (Vast wel, anders las je dit waarschijnlijk niet). Dan is de cursus Complete Vocal Technique Level 1 iets voor jou!.  Ik weet zeker dat dit je helpt om je faalangst op het terrein van zingen te overwinnen.  En onthoudt:

    Perfect is saai!

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

    >