december 22

Waar je bang voor bent gebeurt!

By Marleen Dubbelman

december 22, 2016


Ieder jaar in de kerstvakantie gaan we weer! Lekker op wintersport. Genieten van de sneeuw, van het skiën en vooral van de gezelligheid en het plezier met elkaar. Altijd weer een vakantie om naar uit te kijken, maar wat het skiën zelf betreft zit daar ook altijd een soort barrière. Ik heb namelijk last van hoogtevrees en ik ben bang om te vallen. Niet echt een fijne combinatie als je hoog in de bergen op 2 smalle latten naar beneden suist.

Vaak gebeurt er het volgende: ik ben lekker aan het skiën, geen vuiltje aan de lucht. Het lijkt een heerlijke afdaling te worden. Dan beginnen die gedachten in mijn hoofd: “het gaat wel heel snel nu, het is ook best steil. Wat als ik straks val?” Het gevolg van die hersenspinsels is dat mijn spieren verkrampen. Ik wordt bang. De afdaling gaat niet lekker meer. Ik verlies de controle over mijn skies en voor je het weet lig ik op de grond en kan daarna op zoek naar mijn losgeschoten ski.

Self Fulfilling Prophecy

Dit fenomeen van ergens bang voor zijn en dat het vervolgens ook gebeurt noemen ze ook wel een self fulfilling prophecy. Waar je in gelooft (of bang voor bent) komt uit doordat je bewust en onbewust de dingen doet op zo’n manier dat waar je in gelooft (of bang voor bent) ook echt uitkomt. De Amerikaanse socioloog Robert Merton heeft dit in 1948 bedacht. En ik denk dat het voor veel dingen in het leven ook klopt. De manier waarop je met gebeurtenissen of zaken die je wilt (of juist niet wilt) omgaat heeft invloed op het eindresultaat.

Maak jij je ook wel eens druk over die hoge noten?

Tijdens het zingen gebeurt het ook vaak. Je gaat een mooi lied zingen, maar maakt je van te voren al druk over de hoge noten in het refrein. Je bent bang dat je ze niet zult halen, dat het vals zal klinken. Daardoor begin je al te verkrampen voor dat je bij het refrein bent. In plaats dat je alles geeft om het wel te halen geef je te weinig energie. Je deinst terug. En dus krijg je gelijk. Je haalt het net niet en het refrein klinkt niet lekker, misschien komt de hoge noot er zelfs helemaal niet uit. De voorspelling is uitgekomen. En dat is zo jammer!

Wat kun je eraan doen?

• Geef jezelf toestemming om fouten te mogen maken, om vals te mogen zingen.
• Geef veel energie. Zingen is niet altijd makkelijk, het vraagt vaak om veel lichamelijke inspanning.
• Zing niet de hele tijd het hele nummer met iedere keer weer die barrière waar je tegenaan loopt.
• Ga direct naar het moeilijke stuk toe en maak dit eenvoudiger. (eerst alleen die noot, later de rest van de zin, etc)

Ga op zoek naar de juiste Mind Set!

Samenvattend wil ik je nog even dit meegeven. Zangtechniek is belangrijk om op een gezonde manier alles te kunnen zingen wat je wilt. Maar het allerbelangrijkste is de durf om geluid te maken en de overtuiging dat het je gaat lukken. Met de juiste mind-set kom je er wel! Want omgekeerd werkt het ook: als jij ervan overtuigd bent dat je die hoge noot wel kunt halen, dan is de kans heel groot dat dit ook gaat lukken! Probeer het maar eens uit. En lukt het dan nog niet helemaal boek dan eens een les. Ik help je heel graag om jouw negatieve self fulfilling prophecy om te buigen naar een positieve. En ik ga hetzelfde doen op de skipiste!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>