september 17

Muziek en emoties, hoe werkt dat bij jou?

By Marleen Dubbelman

september 17, 2016

muziek, zang, zingen

Land of Hope and Glory

Op 5 mei keek ik naar het bevrijdingsconcert op de televisie.  Land of Hope and Glory was het eerste stuk, prachtig gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest.  Bij de eerste tonen kreeg ik gelijk kippenvel en een brok in mijn keel. Een emotioneel moment gewoon thuis op de bank.

Waarom grijpt dit nummer mij altijd zo aan? Misschien omdat het vroeger vaak in de kerk gezongen werd, waar ik samen met mijn vader en moeder zat en mijn vader alle liedjes, dus ook deze,  uit volle borst meezong?  Omdat het gewoon een hele mooi melodie is, die heel goed in elkaar zit?  Ik kan het niet echt verklaren, maar of het nu gespeeld wordt door een geweldig orkest of gezongen wordt door een koor in de kerk of waar dan ook, het raakt me altijd.

Waarom raakt muziek ons?

Muziek kan me ook raken als ik gewoon in de auto zit, rijdend naar mijn werk.  De radio aan, meestal op radio 538.  Natuurlijk zing ik mee, want dat is nu eenmaal wat ik het liefste doe.  En dan ineens is er een nummer waardoor er een brok in mijn keel komt en het zingen niet meer lukt.  Het verbaast me altijd weer.  Blijkbaar raakt de muziek op dat moment een gevoelige snaar. Niet echt handig als je net op de drukke A16 rijdt.

Hoe werkt dat eigenlijk met muziek en emoties? Het is een fascinerend onderwerp. Waarom wordt de een tot tranen geroerd door een lied terwijl de ander het een draak van een nummer vindt?

Onderzoek

Onderzoeker Emery Schubert ontwikkelde in 2004 een muziekformule waarmee hij dacht te kunnen voorspellen hoe mensen op een bepaald muziekstuk reageren.  Terwijl hij daar met bezig was, ontdekte hij dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen bij de beleving van de muziek.

  1. Het volume waarmee de muziek wordt afgespeeld.
  2. Het tempo van het muziekstuk.
  3. De melodie (in majeur of mineur)
  4. De instrumenten die worden gebruikt in het arrangement.

Maar er zijn nog veel meer elementen die ervoor zorgen dat iemand een bepaalde reactie heeft op een lied. De omgeving waarin het nummer voor het eerst is gehoord, welke herinneringen eraan kleven, met welke muziek je bent opgegroeid. En er zijn vast nog meer onderwerpen te noemen die van invloed zijn.

Laat de emoties maar komen

Kortom onze emotionele reactie op muziek is heel ingewikkeld, dus moeilijk te analyseren.  En wat mij betreft is dat ook niet nodig.  Laat mij maar lekker meezingen en af en toe onverwacht geëmotioneerd raken.

Het concert sloot af met het welbekende  We’ ll meet again.  En daar ging ik weer!  Mijn emoties kwamen goed aan hun trekken vandaag.

Door welke muziek wordt jij geraakt?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>