Heb jij moeite met de juiste toonhoogtes zingen? Gaat je stem soms alle kanten op, behalve de goeie? Dan wil je vast graag weten wat de oorzaak daarvan is en wat je eraan kunt doen. In dit blog geef ik je 7 redenen waarom je het lastig vindt om jouw favoriete nummers lekker te zingen zonder dat je er een totaal ander nummer van maakt.
1. Je hebt problemen met je gehoor. Als je slechthorend bent of gehoorproblemen hebt dan kan dit het moeilijker voor je maken om de juiste toonhoogtes te horen en na te zingen.
2. Je bent toondoof. Toondoofheid, ook wel amusie genoemd, is meestal aangeboren en kan niet worden verholpen door middel van medische behandelingen, gehoorapparaten of operaties. Het kan ook worden veroorzaakt door schade aan de hersenen als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, hersenletsel of een degeneratieve ziekte zoals dementie, wat het nog moeilijker maakt om te behandelen.
Gelukkig heeft maar 4% van de bevolking hier last van, dus de kans is groot dat jij behoort tot de overige 96% van de mensen die prima op toon kan (leren) zingen.
3. Je hebt tot nu toe bijna nooit gezongen. Je bent dus niet gewend om te luisteren naar de muziek en dit dan zelf te herhalen. Als jij pas op latere leeftijd begonnen bent met zingen, dan is het logisch dat het niet gelijk goed lukt. Zingen is net als iedere andere bezigheid iets dat je leert door het veel te doen en de juiste technieken te leren.
4. Je hebt last van spanning. Heb je teveel spanning in je lijf, dan kan dit ervoor zorgen dat er ook teveel spanning is in en rond je stembanden of bij de spieren die je ademhaling regelen. Dit kan tot gevolg hebben dat je je stem niet goed kunt gebruiken en er problemen ontstaan met de intonatie van de noten.
5. Je gebruikt geen ademsteun of niet op de juiste manier. Wanneer je niet precies weet hoe ademsteun werkt of je weet het wel maar gebruikt het niet op de goede manier, dan is de kans groot dat je niet voldoende controle hebt over je stem. De kans dat de noten er niet goed uitkomen is dan groot.
6. Je articuleert de woorden niet goed. Of te wel je zingt de klinkers in de woorden op een manier uit dat het de toonhoogte beïnvloedt op een negatieve manier. Als je bijvoorbeeld de klinker AH uitspreekt als een UH, dan kan dat ervoor zorgen dat je iets te laag intoneert en daardoor vals klinkt. Let dus altijd goed op de uitspraak van de klinkers wanneer je het idee hebt dat je vals zingt.
7. Gebrek aan zangtechniek. Een goede zangtechniek lost heel veel problemen op, waaronder het vals of niet helemaal zuiver zingen. Super belangrijk dus om te werken aan je zangtechniek. Verdiep je bijvoorbeeld eens in Complete Vocal Technique en ontdek wat deze techniek allemaal voor jouw stem kan betekenen.
Heb jij moeite met de juiste toonhoogte en wil je hulp om daaraan te werken? Dat kan!
Stuur me een bericht via contact dan kijken we samen wat voor jou de beste weg is.