februari 12

Meerstemmig zingen, hoe doe je dat?

By Marleen Dubbelman

februari 12, 2020

harmonie, meerstemmig, oefenen

Duoles - Het Zanglab

Meerstemmig zingen, hoe doe je dat?

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe je meerstemmig kunt leren zingen. Daarom vandaag een blog over het zingen in harmonie, zoals tweestemmig of driestemmig of vierstemmig…  zingen ook wel genoemd wordt.

Zingen in harmonie komt in alle muziekstijlen voor en geeft een nummer vaak meer diepgang en maakt het interessanter om naar te luisteren. Vooral in refreinen wordt er vaak gebruik gemaakt van twee- of driestemmige zang.

Wil jij het ook eens uitproberen? Of misschien pas je het al toe, maar heb je behoefte aan meer handvatten om er nog beter in te worden? Lees dan vooral verder!

Wat is meerstemmig zingen?

Volgens Wikipedia is het een zangwijze waarbij de verschillende stemmen en tonen elkaar dicht volgen. Het zingen op deze manier is een uitdaging, omdat iedere stem even belangrijk is en tegelijk en zuiver moet klinken. Je hoort het zowel a capella als met instrumentale begeleiding.

Ga op zoek naar meerstemmige nummers

Een mooie en eenvoudige manier om te beginnen met het zingen van tweede stem is door mee te zingen met mensen die het al doen.

Zing bijvoorbeeld mee met nummers van Crosby, Still Nash & Young en probeer de tweede of derde stem te volgen.

Oefen meerstemmig zingen met een andere zanger(es)

Logisch eigenlijk, want meerstemmig zingen in je eentje is best een uitdaging!  Behalve dan als je jezelf opneemt en daar dan met een andere melodie overheen zingt. Iemand die dit heel goed en leuk doet is Koosje.  Ik volg haar al een tijdje op Instagram. Super gaaf om te zien hoe zij in haar eentje al de stemmen inzingt en opneemt.

Afijn, met een ander samen zingen dus. Super leuk om te doen en vaak ook een hele uitdaging. Want blijf maar eens je eigen partij zingen terwijl je zangmaatje een andere melodie er tegenaan zingt!

Wat doe je als je je eigen melodie niet kunt aanhouden? 4 tips!

  1. 1
    Oefen je eigen melodie zo vaak dat je het helemaal kunt dromen.
  2. 2
    Zing met 1 vinger in het oor het dichtst bij je zangpartner, zodat je jezelf beter hoort en de ander minder.
  3. 3
    Ga eerst een heel eind uit elkaar staan zodat je jezelf beter hoort.
  4. 4
    Zing afwisselend hard en zacht. Laat bijvoorbeeld je zangpartner heel zacht zijn of haar melodie zingen terwijl je voluit jouw partij zingt. Draai het daarna om

Maak gebruik van een instrument

Het helpt als je een piano of gitaar erbij gebruikt om je te begeleiden.

Zoek eerst uit met welke noot van welk akkoord het nummer begint. Stel dat dit het C akkoord is.  De noten zijn dan de C, de E en de G. Speel deze op de piano of gitaar. Wanneer de melodie begint met de noot C zingt er dan de E tegenin en volg de melodie door iedere keer jouw noot met dezelfde afstand van de noot van de eerste stem mee te laten lopen. De afstand tussen de 2 noten blijft hierbij gelijk. Dus gaat de melodie van een C naar de D en dan naar de E, dan gaat de tweede stem van de E naar de F en dan naar de G.

Je kunt dit ook mooi oefenen door de toonladder van C te zingen. Dit is dan de eerste stem. Vervolgens pak je als tweede stem de E (de tweede noot van het C akkoord) en volg je dezelfde toonladder omhoog. Is er nog een derde stem nodig laat die persoon dan beginnen op de G. Oefen het eerst apart en voeg dan de toonladders samen. Dit klinkt gelijk al cool!

Belangrijk: Vertrouw je oren! Je hoort het direct als het niet goed is, dan klinkt het namelijk niet harmonieus!

Oefen meerstemmig zingen met je instrument​​​​

Wanneer je op de piano of gitaar aan het oefenen bent, kun je harmonie oefeningen hieraan toevoegen. Vind de basismelodie eerst op de piano en probeer dan in harmonie mee te zingen, terwijl je op het instrument nog steeds de basismelodie speelt.

Welke noten kies je om meerstemmig te zingen?

Een makkelijke manier is om te kiezen voor noten die passen in het akkoord dat je speelt, maar die nog niet door het akkoord zelf worden gebruikt. Bijvoorbeeld, als de melodie begint met een C uit het C-akkoord, dan kun je een andere noot uit dat akkoord kiezen als harmonie noot, bijvoorbeeld de E.

Eigenlijk houdt harmonie in dat je 2 (of meer) noten tegelijkertijd speelt of zingt. Speel eens op de piano 2 noten tegelijkertijd en speel dan 1 van de 2 noten steeds een noot hoger. Luister naar het geluid en zoek de harmonie op die jij mooi vindt.

Belangrijke tips om mooi meerstemmig te klinken

Luisteren: Het is belangrijk om goed te luisteren en met concentratie te zingen wanneer je met harmonieën bezig bent. Zorg ervoor dat je ademhaling en de inzetten en de eindes van de zinnen gelijk zijn met die van je medezanger(es). Dan klinkt het lekker strak!

Ken het nummer: het is belangrijk om het nummer heel goed te kennen. Het liefst beide partijen, zodat je goed snapt wat de ander aan het doen is.

Zing jij een hogere melodie dan de lead? Zing dan niet te hard, zodat er een mooie balans is tussen beide partijen. De harmonie is er om de originele melodie te ondersteunen en niet om te overheersen.

Naast een goede balans in de dynamiek is ook de timing, het volume, de uitspraak en het ritme heel belangrijk om tot een mooi resultaat te komen. Veel zaken dus om op te letten!

 Pak ze 1 voor 1 aan, tot je tevreden bent over het resultaat.

Voorbeelden van meerstemmige nummers

Wees niet bang om te experimenteren. Hoe meer je probeert en oefent, des te makkelijker het wordt. Lekker samen gaan zingen dus!

Zing jij al meerstemmig? Welke nummers? Deel het hieronder, ik ben heel benieuwd!

  • Hai Grietje, sorry voor mijn late reactie. Alle reacties zijn in een spamfolder gekomen heb ik net ontdekt, vandaar. 6 of 8 stemmig is inderdaad heel pittig, maar wel een mooie uitdaging!

  • Ik zing veel meerstemmig. Een enkele keer zelfs 6 of 8 stemmig, dat is best pittig 🙂. Zeker als het complexe harmonien zijn zoals in muziek van Poulenc. Inderdaad, veel je eigen stem studeren. Heel vaak. En veel luisteren naar het stuk zodat het helemaal eigen wordt.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

    >