december 7

Maak het niet te moeilijk als je net begint met zingen!

By Marleen Dubbelman

december 7, 2018

beginner, leren zingen, zingen

Wanneer je net begint met zingen, dan heb je vast nummers die je heel graag zou uitvoeren. Je bent bijvoorbeeld fan van Beyoncé of je vindt de songs van Arianne Grande of Bruno Mars te gek. Misschien lijkt het je gaaf om nummers van Celine Dion te zingen of Adele.  Is het dan slim om daarmee te beginnen? In dit artikel geef ik je advies hoe je het beste kunt starten met zingen. 

Als je nog nooit echt hebt gezongen, behalve dan tijdens het concert van je favoriete artiest of meebrullen met de radio, dan kun je het beste rustig aan beginnen. Waarom?

Vergelijk je stem met een piano

Stel je gaat op pianoles. Begin je dan direct met de Radetzkymars van Strauss of een The Entertainer van Scott Joplin? Nee joh, de pianoleraar gaat je eerst uitleggen hoe je achter de piano moet zitten en wat de stand van je handen moet zijn.

Als je nog geen idee hebt van de betekenis van die witte en zwarte toetsen, dan zal hij je dat ook eerst vertellen en waarschijnlijk ook gelijk wat muziektheorie geven zodat je weet wat noten zijn en waar je die op de piano kunt vinden.

En daarna is het tijd voor een paar heel eenvoudige liedjes.  Het kan zo maar zijn dat het nog een paar jaar duurt eer The Entertainer vloeiend uit jouw vingers komt.

En eigenlijk is het met zingen niet veel anders.  Nu heb je waarschijnlijk al een basis, omdat je vroeger op school hebt gezongen of thuis met de radio meezong of met je ouders.

Maar dat is toch heel iets anders dan zelf zingen, zonder dat er iemand met je meezingt, op eigen kracht dus. Wanneer je een nummer goed wilt brengen, zuiver wilt zingen, het verhaal wilt vertellen, dan komt daar meestal veel oefening aan te pas. Het gaat echt niet vanzelf, ook niet bij jouw favoriet.

Dat is ook de ervaring van veel mensen die bij mij op zangles of cursus komen. Dan komen ze er achter dat zingen zonder de originele artiest veel lastiger is dan ze dachten.

Net als bij piano leren spelen, zul je dus bij het begin moeten beginnen.

Hoe pak je het dan aan? 7 tips

Begin simpel!

 1. Kijk eens in de spiegel hoe je erbij staat. Sta je rechtop (zonder te forceren), met beide voeten stevig op de grond?
 2. Hoe zit het met je ademhaling? Zit ie lekker laag (gaat je buik naar buiten en naar binnen) of haal je oppervlakkig adem?
 3. Zing een aantal noten achter elkaar (een toonladder) en kijk hoe hoe en hoe laag je kunt gaan terwijl het nog goed klinkt.
 4. Zoek een lied dat niet te hoog of te laag voor je is en dat geen ingewikkelde melodie heeft.
 5. Zing het eerst een aantal keer mee, en probeer het daarna zelf te zingen.
 6. Ken je de melodie en lukt het om de tekst mee te zingen? Concentreer je dan op je ademsteun en je houding.
 7. Zing je liever samen met anderen? Ga dan op zoek naar een koor of zanggroep of start zelf een groepje.

Wanneer je begint met eenvoudige nummers dan blijft er ook tijd over om je concentreren op je zang en de manier waarop je zingt.

Voorbeelden van eenvoudige nummers

Ik geef je alvast een paar voorbeelden, zodat je een idee hebt in welke richting je het kunt zoeken. Het blijft natuurlijk heel persoonlijk, want iedere stem en bereik (hoe laag en hoe hoog je kunt zingen) is weer anders.

 1. Vanessa Carlton – A Thousand Miles
 2. Beatles: Hey Jude
 3. Ronan Keating: When you say nothing at all
 4. Charlie Pooth – One call away
 5. Lieke van ‘t Veer – Uit elkaar
 6. Krezip – I would stay

Het is handig om te kiezen voor een nummer dat qua tempo niet zo snel is, dan heb je meer tijd om de woorden te zingen en ook nog na te denken over zaken zoals ademsteun en houding.

Hoe ga jij het aanpakken?

Dus wat ga jij doen? Eerst zelf aan de slag? Laat je me hieronder weten met welk nummer? Ik ben heel benieuwd!

Toch liever hulp? In de online cursus Zingen met Gemak leer ik je de basis van goed zingen. Je kunt ieder moment starten met de cursus, die je volgt in je eigen tempo en tijd. Gewoon lekker vanuit je eigen huis! 

 • dank u voor mijn eerste groepsles echt de moeite krijg wel wat pijn inmijn zijkanten van rug en buik maar dat neem ik er graag bij ik u gezegd van mijn heesheid dat heb ik nu heel goed onder controle gisteren karaoke gedaan heel goed kan er vandaag terug tegenaan heesheid is weg dank u kijk uit naar de volgende les doei

 • Hoi Marleen,
  Wat een leuke site, ik ben begonnen met ukulele spelen en wil daar graag bij “proberen” te zingen, maar heb er weinig vertrouwen in🙈 nu krijg ik na het lezen van jou site toch zin om het te leren, hoe weet je nu welke muziek qua toon je het beste kan zingen wat het best bij jou stem past? Ik hoop dat je me daar antwoord op kunt geven, alvast bedankt.

  • Hai Karin, sorry voor de late reactie. Ik zie nu pas dit bericht… Het is een kwestie van experimenteren. Ik zou eerst gaan voor nummers waarvan je de laagste en de hoogte noot uit het nummer makkelijk kunt halen. Dan weet je zeker dat het in je bereik op dit moment ligt. Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

  >