september 4

Leren zingen met overgewicht, kan dat?

By Marleen Dubbelman

september 4, 2019

leren zingen, overgewicht, zingen

“Ik heb nogal last van overgewicht. Kan ik dan toch leren zingen?”

Iedere week krijg ik wel een paar vragen binnen via mijn website of Facebook. Meestal willen mensen meer weten over de zanglessen of hebben ze een vraag over zingen. Bijvoorbeeld “Ik heb last van mijn keel als ik zing, wat kan ik hieraan doen?” Of “Ik zing heel vals, hoe kan ik dit verbeteren?”

En soms zit er dan ineens een vraag tussen die extra opvalt. Zoals deze vraag over overgewicht. In eerste instantie was ik heel verbaasd.

Waarom stelt iemand die vraag? Wat maakt dat die persoon denkt dat ze niet zou kunnen leren zingen omdat ze te zwaar is?

Toen ik haar vroeg waarom ze deze vraag stelde was het antwoord dat ze had gehoord over ademsteun. En dat ze dacht dat haar buik hierbij misschien in de weg zou zitten.

Mijn antwoord op de vraag over overgewicht en zingen

Heb jij zelf overgewicht en heb je dezelfde vraag? Of zie je mensen die heel zwaar zijn de sterren van de hemel zingen en vraag je jezelf af hoe dat kan? Lees dan vooral even verder!

Zingen: wat heb je er minimaal voor nodig?

  • Een strottenhoofd met daarin 2 stembanden die werken. Voor de meeste mensen geldt dat ze die standaard bovenaan hun luchtpijp hebben zitten. Oké, dat lijkt een grap, maar er zijn zeker mensen die door een ziekte of operatie geen werkende stembanden meer hebben. En dan wordt zingen (en praten ) wel een probleem. Ik zag trouwens laatst een heel mooie filmpje waarin zelfs die probleem werd opgelost. (filmpje)
  • Longen. Je hebt namelijk lucht nodig die je stembanden aanzet tot trillen. Door het trillen van de lucht ontstaat klank.
  • Spieren: denk aan buikspieren, rugspieren en keelspieren. Met die spieren regel je namelijk dat je uitademing (de lucht waarmee je zingt) zo gelijkmatig mogelijk verloopt. Hoe fitter je bent, des te beter deze spieren voor je zullen werken.
  • Inzet: als je goed wilt leren zingen zul je er tijd in moeten steken. Oefenen dus!
  • Een positieve Mindset: wees niet bang om fouten te maken en sta open voor het ervaren en leren van nieuwe dingen.

Met deze ingrediënten heb jij alles in huis om te leren zingen!

Dus hoe zit het nu met dat overgewicht?

Kijk nog eens naar het lijstje hierboven.  Als je aan deze punten voldoet, kun jij zingen. Maakt niet uit hoe je eruit ziet of wat je gewicht is. Groot, klein, dik, dun, iedereen kan (leren) zingen!
Nog niet helemaal overtuigd? Kijk maar eens naar deze opname van Shirma Rouse, een van de zangeressen van Sisters of Soul. Niet de lichtste, maar met een geweldige sound en performance.

En zo zijn er nog veel meer artiesten die, ondanks hun overgewicht, geweldig zingen (of zongen). Denk aan Aretha Franklin, Karin Bloemen, Frans Duits, Pavarotti, Adele, veel klassieke zangeressen. Allemaal mensen met een bloeiende zangcarrière.

Wordt fit!

Natuurlijk is het beter om een gezond gewicht te hebben. Zelf ben ik ook niet de slankste, en ik merk echt wel dat ik fitter ben en daardoor makkelijker zing als ik minder kilo’s mee hoef te zeulen. Om fitter en sterker te worden ben ik daarom begonnen met krachttraining.

Hiermee maak ik mijn spieren sterker en dat maakt het zingen makkelijker. (En gaat me vast ook helpen bij het skiën van de winter <img class=)

Kortom, het is voor alles beter om een fit en gezond lichaam te hebben,  dus ook voor zingen. Wanneer je spieren gewend zijn om te werken en niet slap zijn, wordt ademsteun een stuk makkelijker en zul je krachtiger en stabieler zingen. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor mensen die teveel kilo’s mee torsen.  Ook als je in maatje 38 rondloopt kun je qua spieren een slappe hap zijn en is het een goed idee om je spieren te trainen.

Dus laat overgewicht je vooral niet tegenhouden om te gaan zingen, maar werk aan je fitheid!

Zingen als work-out

Trouwens, een zangles bij mij kan voelen als een heuse work-out als we aan de slag gaan met ademsteun. Heel wat leerlingen van mij vertellen dat ze de dag na de les spierpijn hadden in hun buik!

Dus tijdens de les werk je tegelijkertijd aan je six pack! (Ook al zit ie misschien verborgen achter je buikvet, net als bij mij <img class=).

Ook werken aan je six pack terwijl je heerlijk aan het zingen bent? Ook deze maand ben je weer welkom voor een gratis proefles! Meld je nu aan, dan gaan we samen werken aan jouw stem!

De eindconclusie

Je kunt met overgewicht zeker leren zingen, maar het gaat je enorm helpen als je tegelijkertijd ook gaat werken aan een fit en sterk lijf.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>