januari 27

Lekker rauw – Zingen met effecten

By Marleen Dubbelman

januari 27, 2020

distortion, effecten, rauw randje, singing rough

Af en toe komt er een zanger of zangeres met een speciale wens naar de zangles. Niet de wens om heel mooi en netjes te zingen, maar juist het tegenovergestelde: lekker ruig en rauw! Maar kan dat eigenlijk wel zonder je stem te verpesten?

Het antwoord daarop is JA!

Wanneer je weet hoe je effecten (want daar hebben we het hier over) op een gezonde manier toepast, welke regels je moet volgen, dan kan het geen kwaad voor je stem. Om welke regels het gaat leer je als je zangles volgt volgens Complete Vocal Technique.

Geen traditionele zangles

Waar je bij de meer traditionele zanglessen wordt aangeraden om ver weg te blijven van rauwe, schraperige geluiden omdat het slecht zou zijn voor je stem, kun je bij een authorised CVT docent juist leren hoe je deze geluiden kunt gebruiken in je zang. Zonder je stem te beschadigen! Hoe cool is dat!

In het instituut van Cathrine Sadolin in Kopenhagen is namelijk onderzocht wat er precies gebeurt als je bijvoorbeeld Distortion gebruikt of Grunt. En wat je moet doen om te zorgen dat het een gezond geluid is. Zodat je het kunt gebruiken zonder hees te worden of andere onaangename verrassingen te krijgen met je stem.

Ben jij ook geïnteresseerd in hoe het werkt? Wil je ook een rauw randje op je stem zonder stemproblemen? Ik geef je alvast een paar eerste tips, waar je direct mee aan de slag kunt.

Waar moet je op letten bij effecten?

  1. De basis moet goed zijn. Een effect is een extraatje bovenop je normale zang. Dus eerst zorg je ervoor dat de stemfunctie (de klank in combinatie met het volume) helemaal goed is. Heb je al last van je stem als je gewoon heldere noten zingt, dan moet je daar eerst aan werken.
  2. Er moet altijd een emotie zitten achter wat je zingt. Altijd belangrijk bij zingen, maar bij het gebruik van effecten essentieel. Dit geeft je namelijk de juiste hoeveelheid energie die je nodig hebt.
  3. Effecten kosten veel energie. Het aparte is dat het volume in de meeste gevallen juist afneemt, maar dat de hoeveelheid energie die je nodig hebt toeneemt. Het vraagt dus om een heel goed gebruik van ademsteun.
  4. Je moet een effect ‘aan en uit’ kunnen zetten en weten hoe je dit doet. Als een effect spontaan ontstaat en je er geen controle over hebt is de kans groot dat je je stem op de verkeerde manier gebruikt. Op den duur kan dit stemproblemen opleveren en dat wil je vast niet.
  5. Wees voorzichtig als je met effecten aan de slag gaat. Oefen langzaam, wees je bewust van wat je doet. Luister goed naar je lichaam. Ook bij effecten geldt, als het niet goed voelt, dan doe je iets niet goed. Bij het werken met effecten is het des te belangrijker dat je niet door blijft gaan met hetzelfde, als het niet goed aanvoelt. Analyseer wat je verkeerd doet en probeer iets te veranderen.

Oké, dat wat betreft effecten in het algemeen.

Het rauwe randje – distortion

Distortion wordt vaak gebruikt om dat rauwe randje op je stem te krijgen dat op het moment zo populair is.  Geen idee waar ik het over heb?  Luister dan eens naar  Broken en Ugly van Beth Hart (filmpje hieronder).

Distortion

Distortion wordt geproduceerd door de valse stembanden. Deze bevinden zich boven de gewone stembanden. Omdat de valse stembanden een andere, stuggere samenstelling hebben trillen ze op een andere manier en creëren ze het rauwe, hese geluid. Het hese geluid wordt gemaakt door de valse stembanden, de tonen door de stembanden. Wanneer je dit op de goede manier doet, kan het dus geen kwaad voor je stembanden. En je valse stembanden kunnen dit prima aan, zonder problemen.

Een paar eerste tips om distortion te doen (op een gezonde manier)

  1. Zorg voor een grote glimlach, een hoog strottenhoofd, een brede tong die aan de achterkant je bovenkiezen raakt en veeeel twang.
  2. Gebruik voldoende weerstand in de ademsteun (veel energie), maar hou het volume van het geluid laag.
  3. Probeer te voelen waar je het geluid maakt. Misschien kun je ervaren dat het op een iets hogere plek is dan je stembanden zitten.
  4. Wanneer je het geluid beheerst kun je het proberen toe te voegen aan een heldere toon.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen en te leren over distortion. Wil je er meer over lezen? Kijk dan eens naar het boek Complete Vocal Technique te koop via o.a. Bol.com of download de App via ITunes of Playstore.

Workshop Singing Rough!

Wil jij echt leren hoe je rauw kunt klinken zonder je stem te verpesten? Dan is de workshop ‘Singing Rough’ iets voor jou! In deze workshop behandel ik diverse effecten die een rauw resultaat kunnen geven.  Wil je weten wanneer deze workshop er is? Klik dan op deze link:  Workshop Singing Rough.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>