april 19

Uitstelgedrag, ook last van? Lees hier wat je eraan kunt doen!

By Marleen Dubbelman

april 19, 2019

oefenen, uitstelgedrag

Ben jij een zanger(es) en creatief (en dat ben je dan waarschijnlijk) en heb jij last van uitstelgedrag, dan is dit artikel voor jou!

Procrastination

Ken jij het woord procrastination? Ik hoorde het vandaag in een podcast over bloggen waar ik naar luisterde tijdens het tuinieren.  Luisteren naar podcasts vind ik echt heerlijk om te doen, omdat je het kunt doen terwijl je andere dingen aan het doen bent.

Zoals dus tuinieren, wandelen, koken.  Filerijden wordt ook een stuk aangenamer als je ondertussen naar leerzame of onderhoudende gesprekken luistert. Gewoon die oortjes in, op je telefoon een podcast app installeren en luisteren maar! Er zijn echt duizenden podcasts met nog meer onderwerpen, dus altijd wel iets van je gading.

Ik zelf luister graag naar mensen die goede ideeën hebben om Het Zanglab nog bekender te maken, zodat ik nog meer zangers en zangeressen kan helpen om hun stem te laten shinen.  Of naar andere zangcoaches die hun ideeën en tips delen. Tijdens schoffelen moest ik dan ook regelmatig even stoppen om een goed idee op te schrijven.

Uitstelgedrag

En een van die keren ging het over procrastination (Ja, het zijn vaak Engelstalige podcasts waar ik naar luister). Uitstelgedrag.  Ken je dat?

Dat je jezelf iedere keer voorneemt iets te doen, maar er dan aan het eind van de dag achter komt dat het weer niet gebeurd is? Je hebt bijvoorbeeld dat nummer dat je moet instuderen, maar iedere keer dat je dat wilt gaan doen, schiet je iets te binnen dat ook echt moet gebeuren. Dus vind je jezelf een uur later terug op je mobiel zonder een woord te hebben gezongen.

Bij mij gingen gelijk mijn oren nog iets verder open, want oh dear wat heb ik daar last van!  En niet alleen van uitstellen, maar ook van mezelf laten afleiden.  En nu kan ik mezelf natuurlijk prima verschuilen achter de gedachte dat ik heel creatief ben en daardoor steeds nieuwe, goede ideeën heb die ik dan ook echt gelijk moet gaan uitvoeren. (en uiteindelijk vaak toch niet afmaak, omdat er weer een ander goed idee achteraan komt).

Maar feit blijft dat dit een best irritante eigenschap blijft die me al veel tijd heeft gekost.

Zelfs tijdens het schrijven van dit blogartikel denk ik ondertussen alweer dat ik nog iets aan mijn website moet veranderen, dat ik nog even piano moet oefenen, dat ik dat nummer uit A Star is Born nu toch echt goed wil leren zingen en schiet een ander idee voor een goed artikel mijn hoofd binnen. En als ik niet oppas, zit ik met mijn neus in de website en verlies ik me daar in.  En komt dit blogartikel voorlopig niet af.

Uitstelgedrag dus. Daar wil ik het vandaag met je over hebben. En dan natuurlijk vooral in combinatie met zingen. Ik ben tenslotte niets voor niets zangcoach!

Waarom stel je uit?

Wat zit er eigenlijk achter dat uitstellen? Ik heb 3 redenen voor je op een rijtje gezet.

Reden 1

Je moet iets doen waar je helemaal geen zin in hebt. Eigenlijk gewoon ronduit een hekel aan hebt.  Als dat echt de reden is dat je dat nummer maar niet instudeert of jezelf toch weer niet aanmeldt voor die auditie, haal dat dan maar van je to do lijstje. Gewoon niet meer doen, hoef je er ook niet meer aan te denken.

Reden 2

Maar in veel gevallen zitten er een diepere reden achter.  Wat dacht je van deze?

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Straks kan ik het niet en ga ik af
 • Wat als andere mensen mij niet goed genoeg vinden en commentaar hebben.
 • Wat als ik er veel tijd in steek en het lukt toch niet. Dan ben ik dus een mislukkeling.

Als dit onbewust jouw gedachten zijn, dan levert uitstellen jou iets op. Wat?

Door het uitstel geef je jezelf namelijk een excuus als het niet goed genoeg is. Gaat het optreden niet zo goed, of kom je onvoorbereid op de zangles dan kun je altijd zeggen dat je niet genoeg tijd had om je voor te bereiden. Dat het veel beter zou zijn geweest als je meer had kunnen oefenen. Het eindresultaat ligt dan aan het gebrek aan tijd en niet aan jouw kwaliteiten als zanger(es)!

Reden 3

Je hebt wel veel zin in het eindresultaat: een lekker optreden met je band of koor. Maar de weg er naar toe staat je niet aan.  Al die voorbereidingen, het eindeloos oefenen, het uitzoeken van de nummers, of het doen van saaie zangoefeningen. Je hebt er een broertje dood aan.

En waarom eigenlijk oefenen? Eigenlijk vind je dat je het gelijk goed moet kunnen. Je kunt zingen of niet toch? Dus waarom oefenen?

Of diep in je hart geloof je er niet in dat je goed genoeg bent om op dat podium jouw nummer te doen. (Komt daar nu reden 2 weer om de hoek kijken?)

En omdat je dat denkt ga je dus ook niet repeteren (want het wordt toch nooit wat) en inderdaad je hebt gelijk. Zonder oefenen zal het ook nooit echt beter worden.

Poeh, wie zei dat zingen alleen over zangtechniek gaat en zuiver leren zingen?  Als ik dit zo allemaal opschrijf gaat het veel meer over mind set, jouw gedachten, hoe je over jezelf denkt. En dan waarschijnlijk niet alleen op zanggebied maar op veel meer gebieden in je leven.

5 tips om van je uitstelgedrag af te komen

Mooie gedachten allemaal denk je nu misschien Marleen, maar waar zit DE tip voor mij in dit blog? Ik wilde dat ik de ultieme tip voor je had. Dan had ik hem natuurlijk zelf ook allang toegepast en vlogen de blogartikels, de filmpjes met zangtips en de zelfgeschreven nummers je om je oren. Helaas, zo’n feest is het nog niet.

Maar natuurlijk heb ik wel een aantal tips voor je verzameld die je zelf kunt uitproberen. Stel dat je doel is om voor de eerste keer mee te doen aan een open mic of jamsessie. (Nooit van plan  om zo iets te doen? Maakt niet uit, deze tips werken ook bij hele andere doelen. )

Tip 1: Maak een lijstje met wat je allemaal moet doen

Bijvoorbeeld:

 1. Zoeken waar er een open mic of jamsessie is
 2. De datum blokkeren in je agenda
 3. Bedenken welk nummer(of meer) je daar zou willen zingen
 4. De tekst zoeken en printen
 5. Uitzoeken welke akkoordenschema het nummer heeft, zodat je dat kunt delen met de muzikanten
 6. Oefenen
 7. Nadenken over hoe je jezelf wilt presenteren
 8. (wat jijzelf nog bedenkt)

Tip 2: Deel je voornemen met anderen

Vertel het je partner, vrienden, collega’s, de buurvrouw. Hoe meer mensen ervan weten des te meer kans dat ze je ernaar gaan vragen. En het is niet fijn als je dan iedere keer moet zeggen dat het er nog niet van gekomen is.

Tip 3: Negeer het stemmetje in je hoofd

Heb jij ook zo’n stemmetje in je hoofd dat je steeds vertelt dat je toch altijd opgeeft en waarom zou dat nu anders zijn?  Wanneer je dit hoort, vertel je stemmetje dan dat het deze keer wel lukt.  Visualiseer jezelf op dat podium terwijl je de sterren van de hemel zingt. Doe dit iedere keer als je jezelf weer dreigt te saboteren met negatieve gedachten.

Tip 4: Neem baby steps

Maak de dingen die je moet doen om je doel te bereiken, super klein.  Bij het oefenen van het nummer bijvoorbeeld. Dat hoeft niet direct een uur te zijn, waardoor je denkt dat je daar vandaag echt geen tijd voor hebt.

 • Zing het nummer bijvoorbeeld 1x door (3,5 minuut)
 • Lees de tekst van het eerste couplet een paar keer hardop zodat de tekst al in je hoofd komt (2 minuten)
 • Luister naar het nummer op je telefoon terwijl je iets anders aan het doen bent (kost je eigenlijk dus helemaal geen tijd extra).

Dat kost je dus ongeveer 6 minuten per dag. Dat is overkomelijk toch?

Tip 5: ga in ieder geval iets doen!

Hoe klein ook, iedere stap die je zet brengt je dichter bij je uiteindelijke doel.  En kijk even wat voor jou beter werkt. Sommige mensen hebben het nodig dat er een korte deadline is voordat ze in actie komen. Anderen vinden het fijner als hun grote doel (staan op dat podium) een heel eind vooruit in de tijd ligt, zodat ze op het gemak er naar toe kunnen werken.

Oefening baart kunst!

Tijdens het schrijven van dit artikel was ik zeker 10 x afgeleid.  Maar door dit onderwerp heb ik mezelf iedere keer weer teruggefloten.  “Nee, Marleen niet even naar je mail kijken, nee die aanpassing op je website kan ook straks”.

Met als resultaat dat dit artikel er nu is!

Ik hoop dat het jou, als jij een uitsteller bent, ook inspireert om de komende week echte stappen te zetten richting het doel wat jij voor ogen hebt.

En als dat uitstelgedrag iets te maken heeft met het maar niet inschrijven voor zanglessen of die cursussen bij Het Zanglab terwijl je dat eigenlijk wel wilt? Dan heb ik de laatste tip voor je: Open nu je e-mailprovider en stuur me een mail!

Zet die eerste stap ook als je er nog niet helemaal klaar voor bent!

En heb jij de ultieme anti uitsteltip voor mij?  Deel hem hieronder bij de comments. Ik lees ze graag!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>