december 1

Kwetsbaar en zingen, een goede combinatie?

By Marleen Dubbelman

december 1, 2021

Mindset, zenuwen

Zingen is voor veel mensen kwetsbaar om te doen. Je laat jezelf helemaal zien en horen en wat als mensen dat afkeuren? Wat doet dat dan met jou? Is kwetsbaar zijn eigenlijk iets negatiefs of helpt het je juist om meer impact te maken met je stem?  Lees verder en leer wat kwetsbaar zijn je kan opleveren als zanger(es). 

“Als ik zing voel ik mezelf heel kwetsbaar.  Ik ben me dan heel bewust van wat andere mensen van me denken.  Wat als ze het niets vinden? Als ze mijn stem afschuwelijk vinden? Als ze me afwijzen?”.

Zo maar een stukje uit een gesprek dat ik had met een van mijn leerlingen. Ze is zelfs tijdens de zanglessen nog behoorlijk gespannen omdat ze dit soort gedachten heeft. Wat ik ook doe om haar gerust te stellen, die gedachten blijven haar maar dwarszitten.

En dat is zo jammer, want daardoor durft ze zichzelf niet helemaal te geven, waardoor de negatieve gedachten die ze heeft ook uitkomen.  

Je bent wat je denkt

Doordat ze denkt dat andere mensen haar slecht vinden zingen beïnvloedt ze haar stem op een negatieve manier. Ze spant de spieren in haar keel te sterk aan waardoor ze geknepen klinkt en bepaald noten niet haalt. Haar stem trilt en ze zingt niet soepel.  

Kortom: haar gedachten "ik kan niet mooi zingen en andere mensen vinden dat ook" zorgen er voor dat ze inderdaad niet zo goed zingt als ze eigenlijk kan. 

Herken je dat bij jezelf?

Draai het dan eens om. Stel je voor dat je een geweldige zanger bent, die totaal geen problemen heeft met voluit zingen en zich niets aantrekt van wat een ander ervan denkt.  Probeer je echt helemaal in te leven in die zanger en ga dan zingen.

Hoe denk je dat je dan zou klinken? Waarschijnlijk een stuk beter.

Als het je lukt om je negatieve gedachten om te zetten in helpende gedachten dan gaat je dat veel opleveren. Het is dan ook makkelijker om je kwetsbaar op te stellen.

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown is hoogleraar en schrijfster van boeken over persoonlijke ontwikkeling. In 2010 hield ze een TEDx-talk met de titel The Power of Vulnerability. De talk werd maar liefst 35 miljoen bekeken is. Hier in zei ze o.a. dit:

Kwetsbaarheid betekent dat je jezelf blootgeeft en emotionele risico’s neemt. Dat je de kans koopt om gekwetst te worden en pijn te ervaren. Maar juist door je wel kwetsbaar op te stellen zorg je ook voor meer liefde, meeleven, de kans ergens bij te horen en creativiteit.

Allemaal dingen die je ook kunt ervaren als je zingt. 

Door te zingen en hier vol voor te gaan stel je jezelf kwetsbaar op. Je geeft jezelf bloot en neemt daarmee het risico dat je afgewezen wordt.  Maar eigenlijk toon je daardoor juist moed.

Geen moed zonder kwetsbaarheid

Mensen zien kwetsbaar vaak als een zwakte. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook zo hebt gedacht en soms nog steeds. Maar ik kom er steeds meer achter dat het tegenovergestelde waar is. Als je je kwetsbaar opstelt, bijvoorbeeld door te zingen, toon je juist veel moed. 

Brené Brown (ja, ik ben fan!) verwoordde het mooi: er is geen moed zonder kwetsbaarheid.   

Denk aan een brandweerman die zijn leven riskeert door een brandend huis in te gaan. Hij toont moed, maar is tegelijkertijd is hij heel kwetsbaar. Hij zou het zomaar eens niet kunnen overleven, het toppunt van kwetsbaarheid.

Hoe moedig ben jij als je zingt?

Vermijd jij zingen voor anderen omdat je bang bent voor hun reacties, maar wil je het diep in je hart wel graag doen? Zou je meer moed willen hebben, zodat je wel je droom gaat leven? 

Kijk dan ook eens naar wat zingen je allemaal oplevert als je wel de moed hebt om je kwetsbaar op te stellen:

  • Dat lekkere gevoel als het je na veel oefenen wel lukt om die moeilijke noten te halen.
  • De vrijheid die je voelt als je jezelf voluit laat horen.
  • De mogelijkheid om je emoties te uiten door te zingen
  • Verbinding met andere mensen, als je samen zingt
  • Een betere gezondheid, want zingen doet wonderen voor je ademhaling en activeert je spieren.
  • Je maakt een diepere verbinding met je publiek, als je jezelf kwetsbaar opstelt, denk b.v. aan Adele en de nummers waarin ze haar gevoelens helemaal blootgeeft.  

Kortom, je bereikt uiteindelijk meer door je kwetsbaar op te stellen, dan wanneer je niet in actie komt en lekker veilig in je eigen coconnetje blijft zitten.  Als de brandweerman liever veilig buiten blijft staan bij het brandende huis, dan weet hij vrijwel zeker dat hij die dag geen mensen gaat redden.

En dat geldt ook voor jou.  Als je geen stappen zet die kwetsbaar zijn, zoals zingen voor anderen, op zangles gaan of meedoen aan een workshop waar je solo moet zingen, dan ga je je zangdoelen niet halen.  Wil je dat wel? 

Zet dan nu de eerste stap

Wil jij je voortaan meer kwetsbaar gaan opstellen zodat je veel meer uit je stem gaat halen? Bedenk dan eens wat de eerste stap is die je kunt zetten.  

Misschien zing je vanavond wel een keer mee met de radio terwijl je gezin het kan horen? Of ga je de dirigent van je koor voorstellen om ook eens een stukje solo te zingen? Ga je een liefdeslied instuderen waarmee je je lief verrast? Of neem je eindelijk het besluit om een zangcoach te mailen voor een proefles

Wat je ook kiest, iedere stap die waarmee jij je kwetsbaar opstelt (en dus moed toont) brengt je dichterbij een vrije stem en het zangdoel dat jij wilt bereiken. 

Wil je kwetsbaar opstellen en jouw stap delen met mij? Laat dan een bericht achter bij de reacties hieronder. Ik ben benieuwd! 


  • Ik herken die angst en negatieve gedachten wel. En omdat de stem het meest kwetsbare instrument is en die angst gauw op je stem slaat, is dat voor mij écht wel een punt.

    • Dank je wel voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk, angst en zenuwen hebben de neiging om op je stem te slaan. En dat maakt je gevoel om niet goed genoeg te zijn alleen nog maar erger. Des te belangrijker om met je beperkende gedachten aan de slag te gaan, zodat je steeds meer moed krijgt om kwetsbaar te zijn en lekker voluit te zingen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

    >