juni 13

Krijg jij het uit je strot? – Hoe je strottenhoofd werkt

By Marleen Dubbelman

juni 13, 2018

strottenhoofd, zangtechniek, zingen

Zingen doe je met je stembanden. Althans, daar is waar het maken van het geluid begint.  Natuurlijk zing je niet alleen met je stembanden. Daar komt nog veel meer bij kijken.  Denk aan je spraakkanaal, de spieren van je corso, je mond, je intentie bij het zingen enzovoorts.

Maar in dit blog wil ik graag meer vertellen over de behuizing van je stembanden, het strottenhoofd.

Hoe ziet je strottenhoofd eruit?

Je strottenhoofd bestaat uit meerdere onderdelen.

  • Het schildvormig kraakbeen.  Dit kun je voelen als je met je vinger zachtjes over je hals glijdt. Bij mannen steekt dit kraakbeen verder uit. De adamsappel.  De stembanden zitten aan de voorkant vast aan dit schildvormig kraakbeen.
  • De bekerkraakbeentjes. Deze beentjes kunnen bewegen en daarmee openen en sluiten ze de stembanden.  Ook zorgen ze ervoor dat je hoge noten kunt zingen. Ze kunnen namelijk zo bewegen dat je stembanden langer worden.  En hoe langer je stembanden des te hoger je noten.
  • Het ringvormig kraakbeen.  Dit is het onderste deel van je strottenhoofd en vormt de bovenkant van je luchtpijp.
  • Je strottenklep.  Een heel nuttig deel, want dit zorgt ervoor dat je bij het slikken geen eten in je luchtpijp krijgt, maar dat het netjes in je slokdarm verdwijnt.  Tenminste, als je niet eet en praat tegelijk!  Dit klepje kantelt naar beneden en naar achteren als je slikt. Daardoor sluit ie het strottenhoofd aan de bovenkant af.
  • De stembanden.  Deze bestaan uit ligamenten, spieren en slijmvliezen. Deze zorgen door trillingen voor het geluid dat je maakt als je praat of zingt.
  • De valse stembanden.  Deze zitten net boven de stembanden.  Zij helpen ook  het slikken. Ze gaan namelijk tegen elkaar aan als je slikt en zijn zo de tweede barrière om het eten uit je longen te houden.

Wat kan je strottenhoofd allemaal?

Hij is multi-inzetbaar, dat kleine apparaat in onze keel.

Zo helpt hij bij de ademhaling als de verbinding tussen onze longen en luchtpijp en onze mond en neus.

Hij zorgt ervoor dat we kunnen praten en zingen.

Hij helpt bij het slikken en daardoor dus bij het eten.

Door de stand van het strottenhoofd te veranderen kun je de klank van je stem aanpassen. Donkerder of lichter? Je strottenhoofd helpt je ermee!

Wil jij een mooi vibrato op je stem?  Ook dat kan het strottenhoofd voor je regelen!

Is jouw strottenhoofd gezond?

Het is belangrijk dat je in de gaten houdt of je vaak hees bent.  Dit kan komen doordat je je stem niet goed gebruikt.  Dit is vooral het geval als je merkt dat je stem het niet meer lekker doet na het zingen of als je hard hebt gepraat. Dan kan zangles of logopedie je zeker helpen om dit te verhelpen en voortaan te voorkomen.

Ben je langer dan 3 weken achter elkaar hees, zonder aanwijsbare reden? Ga dan zeker even bij je dokter langs. Heesheid kan namelijk ook het symptoom zijn van bijvoorbeeld strottenhoofdkanker.  Maar ook knobbeltjes op je stem zorgen ervoor dat je hees klinkt.  Even checken dus!

Vind de dokter of KNO arts niets bijzonders? Dan is je heesheid waarschijnlijk het gevolg van teveel spanningen in je keel. Ook dit kun je verhelpen door het nemen van zangles of door therapie bij de logopedist.

Blijf er in ieder geval niet mee lopen!  Wees zuinig op je stem, je hebt er maar 1!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>