april 14

Je wilt wel, maar je durft niet!

By Marleen Dubbelman

april 14, 2017

zingen

Ken je dat gevoel? Je wilt heel graag iets nieuws ondernemen, maar je houdt jezelf tegen om het ook echt te doen. Want ja, stel je voor dat het niet lukt. Of dat mensen het gek vinden wat je doet.

Ik weet er alles van!

Zelf liep ik hier ook regelmatig tegenaan. Van die gedachten die je proberen tegen te houden. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren steeds beter geleerd om me daar niets van aan te trekken en gewoon te doen! Negen van de tien keer blijkt het dan helemaal niet eng te zijn. En heb ik er weer een mooie ervaring bij.

Zingen heeft me daar erg bij geholpen. De jaren dat ik voor mijn zang en docentenopleiding iedere keer weer uit mijn comfort zone moest stappen waren uitdagend en af en toe erg spannend. Maar het heeft me ook zoveel opgeleverd.

En dat gun ik jou ook!

Zeker als het met zingen te maken heeft. Want zingen is zo leuk en het verrijkt je leven, als je het de kans geeft.
Veel van de vrouwen (Sorry mannen, het zijn toch meestal vrouwen die zich aanmelden voor een cursus) die meedoen met mijn cursussen en workshops hebben van te voren last van de volgende beperkende gedachten:

1. Wat zullen de anderen van mij denken?
2. Het moet wel gelijk goed zijn. Vals zingen is echt not-done!
3. Ik vind zingen voor anderen echt te eng
4. Ik sta vast voor aap
5. Ik durf mezelf niet te laten horen

Zijn dit gedachten die ook bij jou opkomen zodra je denkt aan zangles of een zangcursus? (Maar lijkt het je diep in je hart wel heel leuk?)

Dan heb je nu twee mogelijkheden

1. Je volhardt in je oude patroon en vermijdt nieuwe avonturen. Want ja, het zou kunnen dat het mislukt. En dat wil je echt niet meemaken toch?

2. Je besluit de uitdaging wel aan te gaan en jezelf te overwinnen.

In het eerste geval gaat je leven natuurlijk ook gewoon door. Misschien dat je stille wens om toch te gaan zingen af en toe de kop op steekt. Maar die duw je dan gewoon terug. En je negeert het stemmetje dat je vertelt dat je iets heel leuks mist.

Ga je voor de tweede mogelijkheid, dan gaan er dingen gebeuren! Dus stel je voor dat je jezelf met de zenuwen in je lijf toch aanmeldt voor die zangcursus. Je voelt de kriebels in je buik al op het moment dat je het inschrijfformulier invult en op verzenden klikt.

In het slechtste geval wordt het een totale mislukking. Vind je er niets aan en trek je de conclusie om nooit meer iets nieuws te beginnen.

Het positieve scenario

De kans dat het volgende gebeurt is veel groter, geloof mij maar:

1. Je leert leuke, nieuwe mensen kennen
2. Je merkt deze mensen ook hun onzekerheden hebben
3. Je zenuwen worden steeds minder naarmate de cursus duurt
4. Je hebt er een nieuwe hobby bij
5. Je ontdekt hoe leuk zingen is, vooral in een groep
6. Je laat jezelf meer horen (en dat werkt ook door op andere vlakken in je leven)
7. Je stem kan veel meer dan jij dacht!
8. Je zelfvertrouwen is gegroeid

En heel misschien kom je tot de conclusie dat zingen het toch niet is voor jou. Ook prima, dan kun je dat van je lijstje schrappen en op zoek naar een nieuwe uitdaging. (Schilderen is wellicht meer jouw ding?)

Een paar reacties na afloop van de cursussen die ik geef

“Ik deed mee omdat ik wil durven om te zingen voor een groep. Deze 6 avonden hebben me zeker geholpen daarbij”.

“Ik wilde leren zingen en durven om te zingen. De sfeer was ondersteunend, positief en gezellig. Daardoor ben ik nu heel enthousiast geworden om door te gaan met lessen”

“Door de cursus heb ik minder last van zenuwen tijdens het zingen. De zangtechniek heeft daar ook zeker bij geholpen”

Nog een stap te ver?

Ik daag je uit om mee te doen met de cursus Zingen Zonder Zorgen en lekker te komen zingen. Al veel (voornamelijk) vrouwen zijn je voorgegaan. Ook zij hadden vaak last van belemmerende gedachten. Maar stuk voor stuk waren ze achteraf blij dat ze het toch mee hadden gedaan.

Maar misschien vind je het nog een stap te ver? Wil je liever eerst thuis gaan uitproberen of zingen iets voor je is? Dan heb ik iets leuks voor je! Een gratis checklist met 7 tips hoe te beginnen met zingen.  Je hoeft alleen maar even het formulier hieronder in te vullen en de Checklist komt naar je toe.

Kun je zelf aan de slag en als je het leuk vind en je wilt meer, dan kun je natuurlijk altijd bij mij terecht.  Maar ga eerst maar eens zingen!

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>