december 9

Ik word gek van de zenuwen! – 10 tips om je er vanaf te helpen

By Marleen Dubbelman

december 9, 2016

optreden, zenuwen

Je verklaart jezelf voor gek. Waarom heb je ja gezegd tegen dat optreden? Het leek zo leuk van te voren, maar nu het moment steeds dichterbij komt om op het podium te stappen gieren de zenuwen door je lijf. Herkenbaar? Troost je, iedereen die optreedt ervaart dit of heeft het wel eens ervaren. Ook mensen die vaak voor het voetlicht treden voelen spanning. Gaat het wel goed? Haal ik die hoge noot wel? Wat als ik mijn tekst niet meer weet? Allemaal vragen die iedere artiest waarschijnlijk herkent.

Dus wat te doen? Voortaan maar nee zeggen tegen optredens? Natuurlijk niet! Hieronder lees je een aantal tips die je verder helpen om je zenuwen de baas te worden. Zodat je kunt genieten van je optreden en na afloop trots op jezelf kunt zijn!

Dit kun je ruim voor het optreden doen

1. Wees trots op jezelf, je bent de uitdaging aangegaan om te zingen voor publiek. Dat doet niet iedereen je na.

2. Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg er dus voor dat je het nummer of de nummers die je gaat zingen helemaal beheerst, zowel de
tekst als de melodie. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het vaak toch niet.

3. Niet alleen de tekst en melodie zijn belangrijk, ook de manier waarop je het nummer wilt zingen. Welk volume wil je waar, hoe wil je dat het klinkt? Ook dit moet je goed voorbereiden zodat het op het podium vanzelf gaat.

4. Als je punt 1 en 2 goed onder de knie hebt, kun je je focussen op wat het belangrijkste is van zingen: welke boodschap wil je overbrengen met het nummer dat je brengt? Door je hierin te verdiepen en het nummer te zingen voor iemand verleg je de focus van jezelf (en je zenuwen) op een ander.
Jij bent niet belangrijk op dat moment, maar het verhaal dat je brengt en de persoon tot wie je je richt.

5. WAT zing je (de inhoud van het lied)? WAAROM zing je het (welke boodschap wil je overbrengen)? Voor WIE zing je het (de ontvanger)? Als je dit van te voren voor jezelf op papier zet, kun je je tijdens het optreden inleven in dit verhaal. Je zult zien dat dit je helpt om je zenuwen te overwinnen. Je aandacht gaat dan namelijk naar het verhaal en niet naar jezelf en je zenuwen. Het publiek zal het ook waarderen, omdat je dan met inleving en emotie zingt.

6. Bij een optreden hoort meestal ook een speciale outfit. Kleed je zo dat je je er prettig in voelt. Of het nu op hoge hakken is, gympies of blote
voeten, kies de kleding die bij jou past en waar jij je lekker in voelt.

Wat doe je op de dag zelf?

7. Wees ruim op tijd voor het concert, zodat je je op je gemak kunt voorbereiden. Dus zorg ervoor dat je weet waar je precies moet zijn, hoe je er het beste naar toe kunt rijden, waar je kunt parkeren etc. Niets zo erg als verdwalen en daardoor maar net voor de tijd dat je op moet aan komen rennen.

8. Doe vlak voordat je op gaat, als je dat fijn vindt, een paar ontspanningsoefeningen of warm je lichaam op door te stretchen of misschien wel een paar keer flink op en neer te springen.

9. Dat geldt ook voor inzingoefeningen. Doe ze als het je een goed gevoel geeft. Maar doe niet teveel. Bewaar je energie voor je optreden!

10. Tot slot: GENIET VAN HET MOMENT! Jij hebt je prima voorbereid, meer kun je niet doen en nu is het tijd om te oogsten!! Veel plezier!!

P.S.: Vertel je me hieronder of je iets aan de tips hebt gehad?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>