mei 13

Ik word gek van de spanning!

By Marleen Dubbelman

mei 13, 2019

optreden, spanning, zenuwen

Ik zit achter de piano en speel een stuk van Einaudi. Achter me zit Kimberley, mijn docente Alexander Technique. Ze kijkt wat er gebeurt met mijn lijf terwijl ik speel.

En dat is heel wat. Want terwijl ik speel span ik allerlei delen van mijn lichaam aan.

Totaal onnodig.

Want waarom moeten mijn kaken gespannen zijn, terwijl ik met mijn handen speel? Geen idee, maar het gebeurt wel. En dat is niet het enige lichaamsdeel wat bezig is met een complete work-out terwijl ik speel. Mijn schouders, bovenbenen en liezen doen ook gezellig mee.

Helemaal niet de bedoeling natuurlijk maar als ik ingespannen bezig ben, dan denkt mijn lichaam blijkbaar dat het aanspannen van al die spieren helpt. Niet dus!

In tegendeel, door al dat gespan word ik ook figuurlijk gespannen en dat heeft een negatieve invloed op hoe mijn pianospel klinkt. Bovendien is het erg vermoeiend om zo te spelen. Niet gek, want het onnodig aanspannen van die spieren kost veel energie.  Leuk voor in de sportschool, maar echt overbodig tijdens het pianospelen.

Mijn docente maakt me ervan bewust en geeft kleine opdrachten om e.e.a los te leren laten. En dat is fijn, zelf heb ik heel vaak niet in de gaten dat ik zo gespannen aan het spelen ben.

Spanning tijdens het zingen

Bij mijn eigen leerlingen zie ik het ook vaak. Ze zingen en spannen intussen allerlei spieren aan die helemaal los staan van het zingen. Als ik ze daar dan op wijs, zijn ze vaak verbaasd. Helemaal niet in de gaten hebbend dat ze bijvoorbeeld de nekspieren aanspannen, hun vuisten ballen of de buikspieren vastzetten.

Laat los!

Het is altijd mooi om te horen wat er gebeurt als het lukt om die spanning los te laten. Ik hoorde het vanochtend ook bij mijn pianospel. Dat klonk direct een stuk ronder en voller toen het me even lukte om de spanning los te laten.

Even inderdaad, want daarna gingen mijn spieren direct weer hard aan de werk.

Hoezo ontspannen?

Dat zijn we niet gewend! Ontspannen van je spieren is een voortdurend proces. Hoe vaker het eventjes lukt, des te makkelijker het wordt, volgens Kimberley.  En vanuit mijn eigen ervaring als zangdocente weet ik dat het zo werkt.  Nu nog leren toepassen tijdens het piano spelen!

Hoe zit het met jouw spierspanning?

Hoe zit het met jou? Word jij ook wel eens gek van de spanning in je spieren?  Heb jij veel spanning in spieren tijdens bepaalde activiteiten, die eigenlijk overbodig zijn.  En heb je (net als ik) klachten zoals nek- en schouderpijn?

Ontspan!

Probeer het de komende dagen eens uit.  Sta eens stil bij wat je aan het doen bent.  Zingen, een instrument bespelen, achter de computer werken.  Hoe zit of sta je erbij? Voel je spanning in je lijf?  Is die spanning nodig voor wat je aan het doen bent of is het overbodig?

Kijk eens of je de spanning in je lichaam bewust kunt loslaten.   Ik ben heel benieuwd wat dat met je doet.  Deel je het met me?

Wil je meer weten over Alexander Technique en hoe het je kan helpen om meer ontspanning te vinden voor je pijnlijke spieren en hoe je daardoor je houding kunt verbeteren? Bezoek dan eens de website van Kimberly Dawn: www.kimberlydawn.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>