mei 2

Ik kan niet zingen, kan ik dan toch op zangles?

By Marleen Dubbelman

mei 2, 2016

complete vocal technique, zangcoach, zangtechniek, zingen

Dat is een vraag die mij geregeld gesteld wordt. Mensen vinden zingen heel leuk, maar zijn bang zich te laten horen. Vaak omdat ze in hun jeugd te horen kregen dat ze beter hun mond konden houden, dat het te hard was, te vals, te scherp etc.  En dan op zangles: dat is toch alleen maar voor mensen die kunnen zingen?

Mijn antwoord!

Mijn antwoord is in elk geval hetzelfde: Natuurlijk! Boek gewoon een les en ervaar hoe het is om les te krijgen. Als je op pianoles gaat hoef je toch ook niet eerst te kunnen pianospelen?

Maak kennis met Vera

Zo kwam een tijdje geleden Vera voor de eerste keer op les. Tijdens het inleidende gesprekje benadrukte ze nog eens een keer dat ze toch echt niet kon zingen. Aarzelend, verlegen begon ze met het gekozen nummer. Ik moest heel geconcentreerd luisteren om haar stem te horen, want wat zong ze zacht! Maar wat ik hoorde klonk prima. Zuiver, helder en een mooi geluid. Jammer dat het zo zacht was!

Dat kan harder!

Het was direct duidelijk wat het eerste doel moest worden: meer volume durven maken. Dat is trouwens bij heel veel mensen een dingetje: volume durven maken, met de nadruk op DURVEN!

Als je harder zingt hoor je het ook duidelijker wanneer er iets ‘fout’ gaat. En dat kan best eng zijn, maar het is wel de bedoeling! Want hoe kun je ‘fouten’ aanpakken en verbeteren als je ze niet hoort?

Meer volume maken dus is vaak de eerste stap tijdens de zanglessen.  Ook bij Vera.  We begonnen met het roepen van EH!!! En dat ging eigenlijk best goed.  Ze was helemaal verbaasd dat er zo veel geluid uit haar kwam.  Duidelijk niet gewend en van huis uit ook niet gewenst om zich te laten horen.  Na een paar minuten lekker te hebben geroepen gingen we dit proberen toe te passen in het lied.

Een tip

Bedenk je dat iemand een flink aantal meters bij je vandaan staat en ook graag hoort wat je zingt.  Zing naar deze persoon toe. Dit helpt vaak al om meer volume te creëren.  ( Als je vervolgens merkt dat het ineens moeilijker wordt om te zingen, gebruik je negen van de tien keer niet genoeg energie tijdens het zingen. Mooi onderwerp voor een volgend blog ;-))

Resultaat

Na de eerste les zong Vera al een stuk harder dan ze ooit gedaan had.  Ze ging naar huis met als huiswerk zoveel mogelijk herrie te maken!  Ik ben benieuwd wat dit voor resultaat heeft voor de volgende les.

P.S:  Vera is een fictieve persoon, want ook belangrijk tijdens zanglessen is vertrouwen.  Dus de echte namen van onze zangtalenten houden we lekker voor onszelf bij Het Zanglab!

Natuurlijk ben je altijd welkom om een zangles te boeken en te kijken of zingen iets voor jou is. Vind je dat nog een stap te ver? Dan heb ik een gratis checklist voor je met 7 tips hoe je het beste kunt beginnen met zingen. Je kunt hem hieronder aanvragen.  Heb je de checklist al en wil je graag ontdekken of zingen echt iets voor jou is?

Dan is Zingen Zonder Zorgen iets voor jou. Tijdens deze cursus van 5 avonden ga je samen met anderen gewoon lekker zingen en krijg je ondertussen ook de eerste zangtips van mij. Kijk gewoon eens of het iets voor jou is!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>