januari 20

Ik ben mijn tekst vergeten! – 3 tips om dit te voorkomen

By Marleen Dubbelman

januari 20, 2018

interpretatie, tekstbeleving, teksten

Je staat op het punt om te gaan optreden. Net voordat je het podium opstapt bekruipt je het beklemmende gevoel: “Ik ken mijn tekst niet meer!” Wanhopig probeer je het nummer in je hoofd te zingen en de woorden weer terug te laten komen. Je krijgt het warm. Paniek begint zich van je meester te maken.  Wat te doen?

Herkenbaar? Ik heb het zelf meerdere malen meegemaakt.  De solo zingen tijdens een optreden van het koor en zelfs tijdens het intro door de pianiste nog op zoek zijn naar de eerste woorden.  Ik weet dat als ik me de eerste woorden herinner, de rest er automatisch achterna komt.  Maar kom er maar eens op, terwijl de zenuwen door je lijf gieren en je hoofd een hol vat lijkt te zijn.

Gelukkig kwam het goed. Op miraculeuze wijze schoot het eerste woord me te binnen. Pfff, net op tijd gered van de afgang.

Hoe voorkom je een afgang?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een complete black out tijdens een optreden een stuk kleiner te maken. Ik ga je niet beloven dat het nooit zal gebeuren, maar met de volgende tips kun je in ieder geval meer de regie in eigen hand houden.

Ken je tekst!

Dat lijkt een inkoppertje. Natuurlijk leer je de tekst uit je hoofd. Logisch toch? Maar tussen de tekst uit je hoofd leren en hem ECHT kennen zit nog wel een verschil. Hoe dan?

Hoe vaak heb jij het dat je een lied wel denkt te kennen, maar dat je eigenlijk geen idee hebt waar het over gaat? Je kent de woorden, maar de betekenis daarachter niet.  Dus ga daar eerst mee aan de slag:

1. Lees de tekst aandachtig door. Bekijk per zin wat er precies staat en wat de schrijver er mee bedoeld heeft.

2. Vertel in je eigen woorden waar het lied over gaat.  Dit kan letterlijk zijn wat er staat, als een soort opsomming. Maar vertel ook waar jij vindt waar het over gaat. Dit hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende tekst:

You must think that I’m stupid
You must think that I’m a fool
You must think that I’m new to this
But I have seen this all before

( To good at goodbyes – Sam Smith)

Je kan het letterlijk vertalen in het Nederlands, maar verzin er eens een verhaal bij waar deze tekst voor jou over gaat. Door dit laatste te doen gaat de tekst meer voor je leven. Dan ben je niet gewoon een lied aan het zingen, maar echt een verhaal aan het vertellen en gaat het steeds meer voor je leven. Dan wordt het lied onderdeel van jezelf en zing je het als vanzelfsprekend.

3. Nu dat je goed weet wat de inhoud is van het nummer, wat het voor jou betekent en welke boodschap je het publiek wilt vertellen ga je de tekst uit je hoofd leren. Zorg dat je hem kunt dromen. Als iemand je ‘s nachts wakker maakt moet je ‘m kunnen opdreunen.

Zet de tekst op een spiekbriefje

Als je nog steeds niet helemaal zeker bent van je zaak. Als je van jezelf weet dat de kans bestaat dat je de tekst toch vergeet door de zenuwen. Zorg dan voor een spiekbriefje.  Zet de eerste zin van het nummer op een papiertje en stop het in je broekzak of leg het ergens neer achter het podium. Zodat je vlak voor je opgaat nog even kunt kijken. Of schrijf de eerste 2 woorden in je hand. Kun je zelfs tijdens het intro nog even spieken! 

Ontspan!

Ondanks je supergoede voorbereiding kan het toch nog gebeuren dat je zenuwen de boel in de war dreigen te gooien.  Doe dan een paar ademhalingsoefeningen voor je op moet.  Haal diep adem door je neus en blaas door je mond weer uit. Zeg daarbij tijdens het uitademen de eerste zin van het lied op. Herhaal dit een paar keer en focus op het contact maken van je voeten met de grond. Voel hoe je steeds steviger op de grond komt te staan.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Heb je zelf nog een goede aanvulling? Vertel het me hieronder. Help je andere zangers en zangeressen ook weer mee!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>