maart 29

Kan iedereen leren zingen?

By Marleen Dubbelman

maart 29, 2017

leren zingen

Een tijdje geleden was ik bij een netwerkbijeenkomst voor ondernemers!  En zoals zo vaak als ik mensen vertel dat ik zangles geef kwam weer de gebruikelijke vraag: “Kan iedereen leren zingen?”.

Dus bij deze. Kan iedereen leren zingen?

JA!

Als je een strottenhoofd hebt met stembanden die niet ziek of beschadigd zijn dan kun je leren zingen! Je kunt immers ook praten!

Natuurlijk is er verschil tussen mensen.  De een heeft nu eenmaal meer talent voor iets dan een ander. Kijk maar naar kinderen die voetballen. Sommigen lijken wel met de bal aan hun voet geboren te worden. Die trappen als ze net kunnen lopen al tegen een bal en raken hem nog ook! En omdat dat leuk is, gaan ze ermee door en eindigen dan misschien wel als de nieuwe Johan Cruijff! Andere kinderen zijn niet als baby al geïnteresseerd in een voetbal, maar als ze later toch op voetballen gaan, leren ook zij hoe het werkt.

Hetzelfde geldt voor zingen

We hebben allemaal hetzelfde instrument, het strottenhoofd met daarin de stembanden. Groeide je op in een gezin waar veel gezongen wordt en deed je zelf vrolijk mee? Dan is de kans groot dat je je stem vanzelf ontwikkelde en dat je nu prima kunt zingen.  Was muziek in jouw familie niet gebruikelijk? Dan is het al veel minder vanzelfsprekend dat jij jezelf daarin ontwikkelde. Maar natuurlijk zegt dat nog niet alles over of je nu kunt zingen of niet. Ook als je ouders geen zangers waren, kun jij je zangstem nog steeds zelf ontwikkelen.

Wat heb je nodig om te leren zingen?

Oefening baart kunst.  Een gezegde dat zeker ook opgaat voor zingen.  Dus wat te doen?

  • Veel zingen en veel luisteren naar muziek helpt je om de skills te ontwikkelen die je nodig hebt.  Kilometers maken dus!
  • Leer luisteren naar je lijf.  Zingen doe je namelijk niet alleen met je stembanden, ook je lijf is er bij betrokken.
  • Geef voldoende energie (ademsteun) tijdens het zingen.  Hoge noten bijvoorbeeld vragen om veel energie om ze zuiver te laten klinken.
  • Heb geduld! Als je iets nieuws leert, dan kost dat tijd. Dat geldt ook voor zingen.
  • Geloof in jezelf! Zelfvertrouwen doet wonderen, ook voor je stem.
  • Ga op zoek naar een goede zangcoach. Iemand die jou verder kan helpen in wat je wilt bereiken. En die je opbouwende feedback geeft, zodat je kunt werken aan je stem en aan je zelfvertrouwen.

Niet iedereen hoeft op het podium te eindigen!

Niet iedereen wil of hoeft op een podium te staan en concerten geven. Mag wel natuurlijk, maar ik vind dat we af moeten van het idee dat je pas kunt zingen als je 100% zuiver zingt, altijd in het goede ritme en ook nog eens een goede performance neerzet.  Als dat de maatstaf is, dan is het maar voor heel weinig mensen weggelegd om te zingen. En dat zou jammer zijn, want zingen is leuk!

Heb er lol in!

Zingen doe je voor je plezier! Dus als jij er energie van krijgt, als jij vrolijk wordt van zingen. Doe het dan!  En trek je niets aan van anderen die zeggen dat je beter je mond kunt houden!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>