april 28

Hoe overwin je je zenuwen als je zingt?

By Marleen Dubbelman

april 28, 2019

focus, zenuwen

Wat gaat er allemaal om in jouw hoofd voordat je gaat zingen? Stel je staat op het punt te gaan optreden, wat denk je dan allemaal?

En let op: dat optreden kan ook zijn dat je een zangles volgt, of meedoet aan een karaokeavond of jamsessie.

Ben je bezig met wat je wilt bereiken met je zang? Of ben je in je hoofd vooral bezig met wat anderen zullen denken, wat er allemaal fout kan gaan, of je je tekst nog wel weet straks, of je die hoge noot wel zult halen, of ze je zullen uitlachen?

Gezonde spanning of verlammende zenuwen

Als je bovenstaande allemaal denkt, dan is het niet zo gek dat je bloednerveus wordt! Dat je je tekst vergeet, je stem begint te trillen. Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent.
En het maakt niets uit waar jij momenteel bent qua niveau. Of je nu een douche zanger bent, een karaoke liefhebber, solo zingt in een koor, of regelmatig op een podium staat. Op alle niveaus lopen zangers tegen hetzelfde probleem aan. Zenuwen waardoor ze niet optimaal kunnen presteren.

En dan heb ik het niet over ‘gezonde spanning’. Die vlinders in je buik, dat klein beetje spanning, dat opgetogen gevoel dat er iets leuks maar ook spannends gaat gebeuren. Dat is je adrenaline en die heb je juist nodig om goed te presteren.

Nee, het gaat over verlammende zenuwen. Die je uit het veld slaan. Die ervoor zorgen dat je je tekst niet meer weet, dat je stem begint te trillen, dat je het liefst door de grond zou zakken. En in het ergste geval, waardoor je geen noot meer kunt zingen en totaal verlamd. Maar wat doe je eraan?

Focus!

Wat jij nodig hebt is focus!

Concentratie op wat jij wilt bereiken met wat je gaat zingen. Waarom zing je het nummer, wat is de boodschap die jij te brengen hebt aan je publiek?

Stel, je zingt een nummer over de liefde. En die kans is best groot, want bijna alles liedjes gaan over de liefde!

Stel jezelf dan eens de vraag waarom je juist dat nummer zingt. Wil je je verhaal delen met je publiek om hen te steunen bij een gebroken hart? Ze wil laten weten dat er altijd weer een nieuw begin is, dat de wereld niet vergaat omdat ze liefdesverdriet hebben?

Oke, we gaan er vanuit dat dat is wat jij de mensen die naar je luisteren wil meegeven. Hoe kun je dat dan het beste doen? Door focus te leggen op 1 of meerdere van de volgende punten:

  • Door de tekst die je zingt
  • Door de klank die je gebruikt als je zingt
  • Door expressie
  • Door te zingen vanuit een eigen herinnering

Wanneer het je lukt om hier mee bezig te zijn, heb je het zo druk daarmee dat er geen tijd meer is om te luisteren naar al die vervelende stemmen in je hoofd die jou nerveus maken. Die jou dat verlammende gevoel proberen te geven.

Probeer het eens!

De volgende keer dat je een optreden hebt (en onthoud, dit kan dus ook gewoon een zangles zijn) bedenk je van te voren wat je wilt bereiken met het nummer dat je gaat zingen. Zet dit voor jezelf op een rijtje en pas dit toe wanneer je zingt.

Ik hoor heel graag van je of het je geholpen heeft.

De volgende keer ga ik nog iets dieper hierop in en gaan we o.a. een oefening doen om de gedachten positief te beïnvloeden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>