maart 1

Hoe ook jij een mannennummer kunt zingen

By Marleen Dubbelman

maart 1, 2017

improvisatie, mannennummer, stembanden, zingen

Speciaal voor de dames: Hoe ook jij een mannennummer kunt zingen

Als je veel naar de radio luistert ken je vast het nummer van James Arthur ‘Say you won’t let go’ Staat hoog in de Top40 op dit moment en is heel populair onder de zangeressen die naar mijn lessen komen. Luister er maar eens naar. Misschien hoor je gelijk het probleem waar deze meisjes (het zijn vaak jonge meiden) tegenaan lopen als ze dit lied gaan zingen.

Te laag of te hoog!

Wat is vaak het probleem als een vrouw een mannennummer gaat zingen? Juist! Het is of te laag of te hoog! Dat heeft alles te maken met het verschil in bereik tussen mannen en vrouwen ( = hoe laag en hoe je kan zingen). En dat komt dan weer door het verschil in stembanden. Hoe stembanden precies werken leg ik je een andere keer uit. In ieder geval is het zo dat de stembanden van mannen langer zijn en daardoor trager trillen. Dat zorgt ervoor dat zij een lager bereik hebben dan vrouwen.

Uitdaging

In het geval van het nummer van James start het couplet op de noot F3 en zakt daarna nog verder naar beneden. Omdat hij een man is, is dit voor hem totaal geen probleem. De F3 zit in het middelste stuk van zijn bereik en de noten daaronder in het lage stuk. Maar voor een vrouw is dit andere koek. Voor haar zit de F3 namelijk in het lage deel van haar bereik en de Bes2 in het zeer lage deel. Dit is voor veel vrouwen een enorme uitdaging om te zingen.

Dat is beter!

In het ‘pre-chorus’ (het stuk tussen het couplet en het refrein in) en het refrein zingt James in het voor hem hoge deel van zijn bereik. Superfijn voor ons vrouwen, want nu bereiken wij het middelste deel van ons bereik en zitten we (voor de meeste vrouwen) ineens in onze comfort zone!

Wat nu?

Ik geef je 3 tips om een mannennummer toch lekker te zingen.

Dit is de eerste

1. Je zingt de stukken die voor jou veel te laag zijn een octaaf (dat is 8 noten) hoger. Dit gaat in het geval van ‘Say you won’t let go’ prima bij het couplet. Maar wanneer je bij het refrein aankomt en je blijft zo doorzingen dan stuit je op het volgende probleem: het wordt ineens wel erg hoog! Wat nu?
2. Je springt een octaaf terug bij het ‘pre-chorus’ en het refrein. Nu zing je dus weer op dezelfde toonhoogte als James. Lekker in jouw comfort zone! (Voor James is dit lastiger omdat hij nu in zijn hoge deel van zijn stem zit)

De tweede manier

Je gebruikt improvisatie: je zingt op dezelfde toonhoogte als James, maar wanneer de noten echt te laag worden verander je deze in noten die hoger liggen, maar wel passen in de akkoorden. Zo maak je gedeeltelijk je eigen melodie.

De derde mogelijkheid

Wanneer je het nummer zingt met live-begeleiding (van jezelf of van een band) dan zet je de melodie om naar een andere (hogere) toonhoogte. Zo zing je meer in jouw comfort-zone.

Nou vooruit, ik geef je nog een vierde tip kado

Stel, je bent afhankelijk van een karaoke-begeleiding. Kijk op youtube of er een karaoke-versie is in Higher (Female) Key. Is dit niet het geval, dan zijn er diverse muziekprogramma’s op de markt waarbij je zelf de toonhoogte van een lied kunt aanpassen. Kijk bijvoorbeeld eens op audicity.com (gratis) of garageband.com (betaald)

Ik wens je veel succes met het zingen van jouw favoriete mannennummer! Enne, heb je er een met succes gezongen, laat het me weten!

P.S : Ben je een man en denk je dat dit artikel voor niets heb zitten lezen? Tuurlijk niet! Gebruik dezelfde tips, maar dan precies andersom om jouw favoriete vrouwennummer te zingen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>