juli 10

Hoe luisteren naar muziek je zang verbetert

By Marleen Dubbelman

juli 10, 2023


Vandaag wil ik het met je hebben over iets wat we waarschijnlijk allemaal veel doen: luisteren naar muziek. Of je nu een fanatieke zanger bent of niet, muziek is vaak aanwezig in ons leven, of het nu op de radio is tijdens het autorijden of gewoon thuis met Spotify. Maar wist je dat bewust luisteren naar muziek ook je zangvaardigheden kan verbeteren? In deze blogpost leg ik je uit hoe.

Vaak beschouwen we muziek als achtergrondgeluid, iets wat we op de automatische piloot beluisteren terwijl we met andere dingen bezig zijn.

Maar ik nodig je uit om eens per week wat tijd vrij te maken om bewust naar muziek te luisteren. Neem een kwartier of een half uur om je te focussen op een bepaald nummer en probeer verschillende versies ervan te beluisteren, zoals covers op YouTube.

Dit helpt je niet alleen bij het ontwikkelen van je zangvaardigheden, maar geeft je ook inzicht in de ritmepatronen, inspiratie voor improvisatie en ideeën om je eigen nummers te verrijken.

Hoe kun je dit aanpakken?

Experimenteer met verschillende muziekgenres die je normaal gesproken niet zou beluisteren.

Kies eens voor rock, jazz, klassiek of wereldmuziek.

Luister eerst naar het geheel van een nummer en richt je daarna op specifieke aspecten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de drummer en zijn ritme analyseren. Daarna kun je je richten op de gitarist, de basgitarist en zelfs de backing vocals. Let op de interactie tussen de verschillende instrumenten en stemmen, en hoe de zanger reageert op het ritme.

Door bewust te luisteren naar muziek train je niet alleen je ritmegevoel, maar ontwikkel je ook je concentratie en mindfulness. Richt je tijdens het luisteren op één specifiek aspect, zoals de drummer, en probeer de rest van de muziek naar de achtergrond te laten vervagen. Dit zal je helpen om je te concentreren op specifieke elementen en details die je kunt toepassen in je eigen zang.

Het is ook heel nuttig om een goed te luisteren naar de backing vocals. Vaak laat de artiest bepaalde delen van het nummer over aan hen over.

Het is nuttig om te ontdekken welke delen van een nummer voor jou geschikt zijn om te zingen en welke je kunt overlaten aan anderen, zoals een zangcoach (mij dus 😉) tijdens de zangles of backing vocalisten in een karaoke track of in je band.

Dit geeft je meer vrijheid om je te focussen op de hoofdmelodie en je eigen stempel te drukken op een nummer.

Ik nodig je uit om deze luisteroefeningen regelmatig te doen en te ontdekken wat het voor jouw zang oplevert.

En natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe het gaat en wat je ervan vindt. Laat een reactie achter onder dit bericht!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>