Het is een opmerking die ik vaak hoor: Ik wil goed leren zingen, maar ik wil mijn plezier in het zingen niet verliezen. Als je iets nieuws wilt leren, dan kost dat tijd, inspanning en soms geld. Bij zingen is dat niet anders. Maar op een of andere manier hebben mensen vaak het idee dat het vanzelf moet gaan. Dat je er niet bij na hoeft te denken, dat je kunt zingen of niet. Dat het geen moeite kost. En dat het altijd alleen maar leuk moet zijn.
Ik hoor het vaak bij mijn leerlingen
Zoals bij Karin. Zij zei tijdens een les: ‘Sorry, maar dit werkt niet voor mij. Ik ben niet gewend om het zo te doen als jij nu vraagt, daar raak ik van in de war. En dan lukt het niet meer.
Ik wil gewoon lekker zingen zonder erbij na te denken.’
Ik had net daarvoor aan haar uitgelegd hoe ze meer controle kon krijgen over de uitademing. Zodat ze makkelijker die lange noten in haar nummer kon vasthouden en die bibber in haar stem zou verdwijnen.
Na de uitleg deden we een paar oefeningen en probeerde Karin de tips toe te passen in haar lied. Dat lukte niet binnen 5 minuten. En dus gaf ze het eigenlijk al op. Jammer.
Zingen is niet altijd makkelijk
Goed zingen is hard werken en dat willen sommige mensen, net als Karin, liever niet horen. Het ziet er ook altijd zo makkelijk uit op YouTube. Gewoon je mond openen en de mooiste klanken en muzikale hoogstandjes eruit laten vloeien. De praktijk is vaak anders.
Want wat mensen vaak niet in de gaten hebben, is dat die artiesten snoeihard werken om een goed resultaat neer te zetten. Ze oefenen en trainen, sommigen al jaren, voordat ze beroemd worden. Ze zijn kritisch over hun eigen prestaties en zoeken naar manieren om steeds beter te worden.
Wil jij beter leren zingen?
Dan zul je iets anders moeten doen, dan je tot nu toe hebt gedaan. Nieuwe technieken leren en die door veel oefenen onder de knie krijgen. Oefenen dus en dat is niet altijd makkelijk en leuk. Maar als je het goed doet, dan levert het je wel veel op. Je krijgt steeds meer controle over je stem en daardoor kun je steeds moeilijkere nummers zingen.
Maar dan raak ik mijn plezier toch helemaal kwijt?
Nee joh. Je lol in zingen neemt juist toe naarmate je zangtechniek beter wordt. Als jij die ademsteun leert beheersen en jezelf aanleert om je mond goed open te gooien bij hoge noten, dan nemen je zang skills al enorm toe. En als dat gebeurt, krijg je ook steeds meer plezier in het zingen.
Stel je voor dat je over een tijdje dat ene moeilijke nummer ineens zonder moeite zingt. Kicken toch?
Maar dan is het wel nodig dat je niet bij de eerste tegenslag al opgeeft. Dat je focust op wat je wilt verbeteren en accepteert dat het niet altijd direct lukt.
Hoe doe ik dat precies?
Wees hard en zacht voor jezelf. Als je dit consequent toepast, ga je steeds beter zingen en krijg je er ook steeds meer plezier in.
Hard: geef niet op, ga net zolang door tot je je doel hebt bereikt. Zet bepaalde doelen en houd je daaraan. Oefen een paar keer per week, gericht op wat je wilt bereiken.
Zacht: accepteer dat je iets nog niet kunt. Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren. Moedig jezelf aan om door te zetten. Kraak jezelf niet af als het niet direct lukt. Zing af en toe een lied zonder na te denken over techniek. Gewoon, omdat je er zin in hebt.
Kortom, wees je eigen coach. Vind je dat lastig? Doe dan net als Karin en laat mij je helpen. Ik geef je graag de juiste feedback en steun om het beste uit je stem te halen.
Stuur me een mail, dan kijken we samen wat voor jou de beste manier is om beter te worden EN plezier in zingen te houden.
En Karin? Die heeft mijn peptalk over hard en zacht ter harte genomen. Ze oefent regelmatig en dat doet ze dan met focus op wat ze wil verbeteren. Daardoor gaat het zingen steeds beter en heeft ze gemerkt dat haar plezier in het zingen juist is toegenomen.