november 17

Hoe kun je vrijuit zingen?

By Marleen Dubbelman

november 17, 2021

Mindset, teksten, zangtechniek, zelfvertrouwen

Iedereen die zingt wil dit graag vrijuit doen. Zonder spanning gewoon lekker zingen en je helemaal laten gaan in het moment. Maar hoe doe je dat? In dit blog zet ik voor jou op een rijtje wat er allemaal nodig is om jezelf lekker vrijuit te laten horen.

1. Zangtechniek

Tijdens het zingen wil je dat je stembanden zo vrij mogelijk kunnen trillen en rekken. 

Waarom? 

Omdat je dan veel makkelijker zingt!

Daarom is het altijd een goed idee om een zangtechniek aan te leren die je daarbij helpt. Zoals Complete Vocal Technique.  

Met deze techniek leer je een hele goede basis om je stembanden zo goed mogelijk te laten werken. We kijken even naar de volgende onderdelen:

Ademsteun

Hiermee zorg je ervoor dat er niet te veel druk komt op je stembanden en dat de spieren in je keel zich niet teveel aanspannen. Je kunt ademsteun zien als de motor waarop jouw stem optimaal kan klinken.

Twang

Een techniek die je helpt om een heldere klank te maken waardoor je beter hoorbaar bent en makkelijker hoge noten haalt. Hoe meer twang je toepast des te scherper klinkt je stem.

Een klein beetje twang is altijd een goed idee voor een gezonde stem. 

Voorkom teveel spanning op je kaak en lippen

Wanneer je heel veel spanning zet op je kaak en lippen creëer je indirect ook spanning op je keel en strottenhoofd. Daardoor kunnen je stembanden niet lekker vrij trillen en rekken.

Met als gevolg dat jij niet lekker ontspannen klinkt. Probeer je kaak en lippen daarom zoveel mogelijk te ontspannen. 

Wanneer je deze 3 basisprincipes onder de knie hebt heb je al heel wat stappen gezet op weg naar vrijuit en vol zelfvertrouwen zingen.

Naast deze basis zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar je met zangtechniek aan kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan de sound die je wilt hebben of de effecten die je wilt toevoegen aan je zang. 

2. Ken je tekst

Als je een lied zingt is het wel zo handig als je de tekst uit je hoofd kent. Eigenlijk moet je hem kunnen dromen, zodat je tijdens een optreden de kans op een black out enorm verkleint. 

En behalve dat je de letterlijke tekst kent is het ook belangrijk dat je snapt waar de tekst over gaat. Voor de artiest die het origineel zingt, maar ook voor jou als vertolker.  

Als jij de tekst een eigen betekenis kunt geven zing je het nummer meer vanuit jezelf en dat helpt ook enorm om met meer zelfvertrouwen het lied te vertolken.

3. Je mindset

Hoezeer geloof jij in jezelf? Ben je blij met je stem, met hoe je klinkt? Of twijfel je vaak aan wat je kunt met je stem? Vind je jezelf eigenlijk niet goed genoeg? Hoeveel belemmerende overtuigingen heb jij over je stem en jezelf?

Ik ben ervan overtuigd dat jouw gedachten de grootste belemmering zijn om vrijuit te zingen.

Ga maar eens bij jezelf na wat jij allemaal denkt voor en tijdens het zingen. Het grootste deel van de zangers worstelt regelmatig met negatieve gedachten over hun stem. 

Waar ga jij aan werken?

Zet eens voor jezelf op een rijtje welk onderdeel op dit moment jou het meeste gaat helpen om vrijuit te zingen.  

Is het de zangtechniek die je kunt verbeteren? Is het nodig om meer aan je tekst beheersing te werken of heb je gebrek aan zelfvertrouwen en wil je daarmee aan de slag?

Wat het ook is, kom in ieder geval in actie! Zonder training geen vooruitgang en dat geldt ook voor zingen! 

Dus ga aan de slag en heb je daar hulp bij nodig, stuur me dan een mail via info@hetzanglab.nl of laat een reactie achter onder dit blog.  Ik help je heel graag.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>