februari 22

Wat voor lied moet ik nu weer kiezen?

By Marleen Dubbelman

februari 22, 2019

kiezen, lied, stijl

Van de week sprak ik iemand die regelmatig een les bij me boekt. “Weet je wat ik het moeilijkste vind aan zangles?” Ik had direct van alles in mijn gedachten: ademsteun, hard zingen, twang gebruiken. Maar nee.

“Welk lied moet ik nu weer kiezen!”

Ze is zeker niet de eerste die dat tegen me zegt en vast ook niet de laatste. Het zou zo maar kunnen dat ook jij moeite hebt met het kiezen van een lied voor de zangles.

Ik weet zeker dat je ergens wel een zangdocent(e) kunt vinden die voor je bepaalt wat je moet zingen. Die zegt aan welk nummer je je beter niet kunt wagen. Wat te moeilijk voor je is. Wat niet geschikt is voor jouw stem. En dat is allemaal prima. Maar het past niet bij mijn visie op zingen en zangles. Dus bij mij moet je echt zelf op zoek naar het lied dat JIJ graag wilt zingen.

Waarom dan niet?

Eerst even een vraag aan jou. Waarom zing je eigenlijk? Ik hoop dat je het doet omdat je dat leuk vindt, het je iets oplevert, een goed gevoel geeft. Omdat je zo je emoties kunt verwerken of dat nu blijheid of verdriet is of boosheid. Omdat je het fijn vind om jezelf te horen zingen. Of gewoon omdat je een lied zo lekker vind dat je het wel mee moet zingen!

Als het goed is levert deze vraag je al gelijk een paar nummers op. Liedjes die jij mooi vindt, die je ontroeren of juist heel blij maken. Ongeacht of je ze nu al kunt zingen. Kan zo maar zijn dat daar een paar mooie uitdagingen bij zitten. Schrijf ze eens op.

Kijk, ik kan en wil niet voor jou bepalen wat jij mooi vindt, waar jij blij van wordt. Welk nummer jouw steun geeft bij moeilijke momenten. Wat jij spontaan meezingt met de radio. Dat kun jij alleen. En dat is dan gelijk mijn belangrijkste reden dat je je eigen muziek moet uitzoeken.

Maar er is meer!

Het is ook hoe ik als CVT docente ben opgeleid. En dat is een visie waar ik helemaal achter sta. We willen niet de coach zijn die het allemaal vertelt en de zanger of zangeres afhankelijk van ons maken. Ons doel is om te zorgen dat je op een gezonde manier je zangstem gebruikt en dat je kunt zingen wat JIJ wilt zingen. En het maakt niet uit of dit onder de douche is of op een podium. Het uiteindelijke doel is dat jij het resultaat behaalt dat je zoekt en dat je jezelf kunt redden op zanggebied.

Daarom ook altijd de vraag tijdens de zangles: hoe heb je dit gedaan? Waar ga je aan denken als je thuis aan het oefenen bent. Allemaal bedoeld om je onafhankelijk te maken van de zangjuf! (Ik ben er tenslotte niet altijd bij als je zingt ;-))

Hoe pak je het dan aan?

Natuurlijk ben ik niet te beroerd om je een beetje op weg te helpen. Daarom de volgende tips:

  • Denk eens na over het genre muziek dat jij mooi vindt. Ben je een jazzliefhebber of ga je helemaal voor popmuziek? Ben je fan van musicals of luister je liever naar aria’s?
  • Denk terug aan je jeugd. Welke muziek vond je toen leuk? Zoek op YouTube of op Spotify naar de artiest en laat je inspireren.
  • Kijk naar de lijst van de TOP2000. Grote kans dat je daar nummers vindt die je aanspreken.

Denk bij deze suggesties nog niet gelijk eraan of je dat nummer wel of niet kunt zingen. Concentreer je alleen op wat jij mooi vindt.

Kies voor de zangles  een nummer uit jouw lijst en oefen het een paar keer thuis. Dan merk je snel genoeg waar de uitdagingen zitten in het lied. En daar kun je dan tijdens de zangles mee aan de slag.

Natuurlijk kan ik je wel ideetjes aan de hand doen, bepaalde genres voorstellen of een artiest. Het kan zijn dat ik je uitdaag om buiten je comfort zone te stappen, want daar groei je van. Maar de uiteindelijke keuze ligt altijd bij jou als zanger of zangeres.

Want jouw smaak staat altijd centraal!

Misschien heb jij helemaal geen moeite met het kiezen van een lied. Laat me hieronder eens weten of jij goede tips hebt voor iemand die daar wel moeite mee heeft.  Ik ben heel benieuwd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>