februari 23

Hoe jij kunt klinken als jouw favoriet met de juiste klinkers

By Marleen Dubbelman

februari 23, 2019

klank, klinkers

Je favoriete artiest herken je direct toch?  Hoe?  Aan de manier waarop zij of hij zingt en hoe de muziek is opgebouwd. En aan zijn of haar klankkleur. Klinkt ie schel, warm,dof, scherp, licht?

Wanneer je zelf ook wilt klinken als ….   (vul hier jouw favoriet in) dan is het handig om te luisteren naar de manier waarop de klinkers gezongen worden. Waarom?

Omdat zingen eigenlijk niet ander is dan het produceren van klanken.

Oké, misschien is dat een beetje kort door de bocht. Want natuurlijk is zingen ook het vertellen van een verhaal, jezelf inleven in dat verhaal en het uiten en overbrengen van emotie.

Het begint met klanken

Maar het begint allemaal met het laten horen van klanken,  die vervolgens samen een melodie vormen en een lied.

En klanken zijn er in allerlei soort en maten.  Harde klanken, zachte klanken, scherpe klanken, doffe klanken. En die gebruikt jouw favoriete artiest dus ook.

Kwestie van goed luisteren dus en proberen te analyseren dat er precies gebeurt met de klank.

Hoe maak je klank?

De meeste klanken maak je door het gebruik van klinkers.  Zeg bijvoorbeeld eens hardop de klinker A.  En laat daarna je man/vrouw/broer/zus/vriend/ vriendin ook eens de A zeggen.

Grote kans dat die A heel anders klinkt dan jouw A.  Een andere klank heeft dus.

En jij kunt zelf de A ook op verschillende manieren uitspreken. Scherp, rond, hard zacht. Probeer het maar eens uit. Ga nu diezelfde A eens op verschillende manierenzingen.  En probeer eens van de ene klank, bijvoorbeeld naar de andere te gaan. Leuk om uit te proberen.  Er is zoveel mogelijk met je stem!

Zingen maar!

Probeer het eens uit in een lied. Zing het eerst zonder er over na te denken het eerste couplet. (moeilijk, want doordat je je bewust wordt van je klank ga je misschien al aanpassen).

Zing daarna datzelfde couplet nog een keer, maar ga nu bewust alle klinkers ronder laten klinken. Wat doet dat met je sound? Vind je het mooier? Of juistniet?

Let op. Dit is allemaal een een kwestie, en misschien ben je zelf niet het beste jurylid!

Hoe jij de klinkers zingt (uitspreekt) heeft een grote invloed op hoe jouw lied klinkt.  Als je boos bent gebruik je een andere klank dan wanneer je een liefdesliedje zingtvoor je liefste. (Dat hoop ik tenminste!).

Hoe praat jij?

Misschien heb je wel een bepaald accent/dialect. Rotterdams, Amsterdams, Haags, Limburgs, you name it. Al die dialecten/accenten hebben een andere uitspraak van deklinkers en daardoor ook een andere klank.

Neem jezelf op!

Om erachter te komen hoe jij klinkt en hoe je over het algemeen de klinkers uitspreekt of zingt, kun je jezelf opnemen. Iedere telefoon heeft wel een recorder app, waarmee je prima kunt opnemen en jezelf terugluisteren.

Doe dit eens een paar keer en ga aandachtig luisteren.  Hoe klinkt jouw a, e, i, u, o, oe in het lied? Ben je er tevreden over? Of juist helemaal niet?

Vergelijk dat dan met jouw favoriete artiest.  Ga nu de klinkers net zo zingen als hij/zij.  Neem ook dat weer op.  Gaat het er meer op lijken nu?  En hoe vind je dat?

Natuurlijk hoef je helemaal niet hetzelfde te klinken, maar als je toch in de buurt wilt komen dan zijn dit een mooie manier om te oefenen.

Meer weten over klanken?

Bij Complete Vocal Technique staan de klinkers centraal!

Wil jij nog meer weten over klinkers, klanken en hoe jij precies dat geluid kunt krijgen waar je naar op zoek bent? In de online cursus Zingen met Gemak leer ik je naast alle basis die je nodig hebt om goed en gezond te zingen ook over klank en klinkers.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>