december 10

Hoe harder je zingt, des te meer lucht je nodig hebt – waar of niet waar?

By Marleen Dubbelman

december 10, 2018

hard zingen, lucht

Dat was een opmerking die een leerling gisteren maakte tijdens de les. Maar is dit waar of niet waar? Wat denk jij? Het lijkt logisch hé. Als je op de snelweg rijdt en je wilt hard rijden, dan geef je toch ook een peut gas? Of je wilt een sprintje trekken op je fiets, dan zul je harder moeten trappen. Dus als je hard wilt zingen, veel volume wilt maken, dan neem je eerst een grote hap lucht. Toch?

Breaking news!

Harder zingen betekent minder lucht gebruiken! Huh? Maar hoe zit dat dan? Dat leg ik je graag uit in dit blog. Want hoe zit dat dan met hard zingen en ademhalen? Je hebt toch lucht nodig om te zingen? En dus veel lucht om hard te zingen?

Op de fysieke tour

Inderdaad, je hebt lucht nodig om te zingen of te praten. Zingen en praten doe je doordat je stembanden gaan trillen. En die gaan trillen door de lucht die er doorheen beweegt tijdens je uitademing.

In je strottenhoofd zitten 2 stembanden. Deze zijn los van elkaar als je geen geluid produceert en ze raken elkaar (en trillen) wanneer je praat of zingt. Hoe harder je zingt, des te langer je stembanden tegen elkaar aan zitten. Ze hebben dan een langere sluitingstijd zou je kunnen zeggen.

Daardoor kan er op dat moment nauwelijks lucht langs de stembanden gaan. Een klein beetje lucht is dan al voldoende om de stembanden te laten trillen. En dat is wat nodig is om geluid te maken.

Wat kun je doen om harder te zingen?

Wil je hard kunnen zingen, dan zul je iets anders moeten regelen. Het volume komt nooit van de stembanden zelf of uit je keel, maar vanuit je romp!

(Te) veel druk is niet goed! Een diepe teug lucht nemen voordat je uitbarst in gezang kan zelfs tegen je werken. Je bouwt dan namelijk te veel druk op onder je stembanden. Die ingeademde lucht wil er weer uit terwijl je stembanden door het harde zingen die lucht niet door willen laten.

Resultaat is een benauwd, oncomfortabel gevoel.

Er is meer dan je denkt

Wist jij dat als je helemaal uitblaast en het voelt alsof je longen helemaal leeg zijn, er nog 1 liter lucht inzit? Je kunt dus veel langer doen met je adem dan je misschien denkt.

Zingen is vooral een kwestie met effectief omgaan met de lucht die je hebt (ademsteun), en niet een kwestie van heel veel lucht inademen voordat je begint.

Laat mij je helpen!

Wil jij in de praktijk ervaren hoe het is om harder te kunnen zingen zonder enorme happen lucht te nemen? En wil je mijn hulp daarbij?

Dat kan!  Boek nu een proefles en ervaar zelf hoe het is om van mij les te krijgen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze zijn ook de moeite waard om te lezen

>